• Exkurzia na katedre biofyziky UPJŠ

          • Dňa 26. 6. 2023 sa žiaci 2.BB triedy zúčastnili exkurzie na katedre biofyziky UPJŠ. Žiaci sa oboznámili s výskumami na tejto katedre, prezreli si jednotlivé laboratóriá a vyskúšali si jednoduché laboratórne postupy, ako napríklad pipetovanie s automatickými pipetami, váženie na analytických váhach, dialýza a iné.

            PaedDr. Petra Olejárová

          • DNI HISPÁNSKEJ KULTÚRY

          • Dňa 2.5.2023 sa naši študenti pri príležitosti Dní hispánskej kultúry zúčastnili formou online rôznych aktivít, ktoré organizovala Katedra romanistiky FF UKF v Nitre. Súčasťou programu boli aj testy, ktorými si preverilo svoje vedomosti zo španielskeho jazyka vyše dvesto študentov stredných škôl na Slovensku. Na základe toho boli niektorí študenti ocenení týždenným kurzom, ktorý vedie španielska lektorka Cristina Tovar Bayón v období od 26. 6. – 30. 6. 2023.

            Ešte raz blahoželáme tým najlepším:

            1. Martina Lakatošová 2.A

            2. Tamara Coraničová 3.A

            3. Kristína Štefčáková 3.A

            4. Dagmar Dienešová 2.A

            5. Klaudia Holubová 2.B

             

            Mgr. Mária Semanová

          • KRAJSKÉ SRDCE NA DLANI

          • „Nemusíš byť každý deň hrdinom, stačí, ak ostaneš každý deň človekom.“
            (Stano Radič)

             

            V spoločnosti existujú prípady, a nie je ich naozaj málo, kedy ľudia berú oveľa viac ako dali. Logicky to znamená, že nevyhnutne zas musia existovať ľudia, ktorí ani zďaleka nedostávajú toľko, koľko dali. Sú to také spojené nádoby, pretože hodnoty, ktoré niekto nadmerne odčerpáva, musí niekto v skutočnosti reálne aj vytvoriť.

            Dôvodov, pre ktoré sa jednotlivec rozhodne bezodplatne venovať svoj voľný čas je niekoľko. Dobrovoľníctvom možno získať nové poznatky, vedomosti a skúsenosti, alebo prehĺbiť poznané. Dobrovoľníctvo ponúka solidaritu, posilňuje medziľudské vzťahy, ponúka uplatnenie všetkým, ktorí chcú a sú ochotní akokoľvek pomáhať. Všetkých dobrovoľníkov spája jedno – dobrý pocit humánnosti, lásky...

            „Posledné roky svet neustále prechádza skúškami, z ktorých mnohé sú zmierňované práve vďaka práci dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Poďakovať sa a verejne ukázať tých, ktorí bežne konajú bez nároku na odmenu a pozornosť, je ten najprirodzenejší spôsob, ako vyjadriť podporu“, uvádza Dominika Hradiská, riaditeľka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.

            Prešovské dobrovoľnícke centrum každý rok organizuje oceňovanie dobrovoľníkov – jednotlivcov, ale aj skupín dobrovoľníkov, koordinátorov či dobrovoľnícke projekty - Krajské Srdce na dlani. Oceňovanie má viac ako 20-ročnú tradíciu. Cieľom je zviditeľňovať dobré skutky a motivovať tak ďalších. 

            Osobité poďakovanie pri príležitosti oceňovania Krajské Srdce na dlani 2022 - za nezištnú pomoc a dobrovoľnícke aktivity v Prešovskom kraji - získal aj Šimon Zelina, študent VII. BO nášho gymnázia.

            Šimon chce svoj profesionálny život zasvätiť oblasti záchranárskej práce.

            Prečo?

            „Lebo to tak cítim, že moje miesto je tam, kde môžem pomáhať.“

            Šimon, sme na Teba hrdí...

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Seminaristi psychológie

          • Mesiac poľovníctva a ochrany prírody

          • V piatok 16. 6. 2023 sa na SOŠ lesnícka v Prešove konala akcia pri príležitosti mesiaca poľovníctva a ochrany prírody. Škola si pre návštevníkov pripravila pestrý program vo svojom areáli a tiež aj v budove školy. Boli to rôzne aktivity pre deti v rámci lesnej pedagogiky, ako napríklad spoznávanie stromov, hádanie bylín podľa vône, rezanie dreva, výroba vlastných farbičiek z dreva, a mnoho iných činností. Veľmi zaujímavou formou boli prezentované poľovnícke signály. Návštevníci mohli zblízka vidieť a pohladkať rôzne zvieratá, napríklad sovu, sokola, hada a iné. Popri tom si vypočuli pútavé rozprávanie študentov školy o rôznych zvykoch, tradíciách a práci lesníkov.

            Tejto krásnej a perfektne zorganizovanej akcie sa zúčastnili žiaci I.AO triedy v sprievode učiteliek Mariany Furmanovej a Veroniky Vagaskej. A ako môžete vidieť z fotiek, všetci si tento deň užili a boli radi, že zažili trošku inú formu výučby spojenú s piknikom.

            Mariana Furmanová

            Fotografie sú k dispozícii na tomto odkaze:

            https://www.facebook.com/100040376394941/posts/968018074554063/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

          • Poznávacia cesta - Švajčiarsko

          • V rámci netradičnej edukácia sa vybraní žiaci GK2 zúčastnili poznávacej cesty Švajčiarskom. V doprovode pani učiteliek Beáty Kovaľovej, Natálie Čirskej a pani zástupkyne Ivety Sopkovej sme zažili nezabudnuteľné chvíle.

            Po dlhej a náročnej ceste sa nám rozprestreli krásy Švajčiarska, spoznali sme kultúru aj tradície a ochutnali miestne špeciality.

            Počas prvého dňa naše kroky viedli do najväčšieho mesta tejto malebnej krajiny. Zürich sa nám ukázal v celej kráse, okrem luxusných aút sme spoznali najznámejšie miesta tejto metropoly. Vybrali sme sa aj na plavbu loďou po jazere Zurichsee. Vietor nám vial do vlasov a my sme medzi tým pozorovali tie najkrajšie vily a penthousy.

            Druhý deň nás čakala prírodná atrakcia Rýnske vodopády. Jednotlivé etáže tohto prírodného zázraku sa nám vryli do pamäti. Masívne množstvo vody, ktoré hučí, šumí a valí sa ďalej riekou. Ďalej naše kroky smerovali do mesta Stein am Rheine. Malebné mestečko plné stredovekých domov nielen uchvátilo naše pohľady, ale zaujalo nás svojou jedinečnou architektúrou. V tento deň sme stihli aj prehliadku mesta Lucern. Tam sme zas videli úchvatný most Kapellbrücke (alebo Kaplnkový most). Drevený, stredoveký most s úchvatnými nástenými maľbami. Našou návštevou boli samozrejme spoznané aj iné turistické atrakcie týchto alpských miest.

            Vo štvrtok sa nám predstavilo hlavné mesto Švajčiarska, Bern. Spoznali sme sídla vlády, parlamentu, ministerstiev. Boli nám predstavené nie len politické systémy tejto republiky, ale aj omnoho viac.  Vo svetoznámej výrobni čokolády Cailler sme absolvovali cestu čokolády od jej začiatkov až po podobu, ktorú my dnes poznáme. Počas ochutnávok sme vydrancovali všetky sklady čokolády. Rovnako aj obchod s tou najkvalitnejšou čokoládou na svete. S plnými žalúdkami nás čakalo ešte Olympijské múzeum v meste Lausanne. Tu sa naše jazyky zmenili a všetky komunikácie boli už iba vo francúzskom jazyku. Doteraz sme komunikovali v nemčine.

            Počas nášho posledného dňa nás uchvátila Ženeva. Jet d’Eau alebo Ženevská fontána získala našu pozornosť, ale rovnako aj ďalšie pamiatky. Pre Ženevu sú známe hodinky Patek Phillip. V tomto múzeu sme videli tie najkrajšie a najdrahšie hodinky sveta.

            Spoločnosť počas tohto výletu nám robil sprievodca Karol. Vďaka jeho zaujímavému výkladu sme sa naučili omnoho viac ako z akejkoľvek učebnice. Svojím výkladom nám predstavil mnoho o tejto alpskej  krajine. Predstavil nám politický systém Švajčiarska, menu- švajčiarsky frank, obyvateľstvo, zvyky a tradície.  

            Prehĺbili sa naše vzťahy nie len medzi študentami, ale aj učiteľkami.

            Andrej Šichula, II. AB

          • Návšteva z Bhutánu na GK2

          • Dr. Sonam Rinchen, Dr. Tshering Dorji a Dr. Kesang Wangmo navštívili naše gymnázium.

            V rámci projektu Erasmus+ 171 prebieha spolupráca medzi Royal University of Bhutan, Samtse College of Education v Samtse (Bhutan) a Filozofickou fakultou Prešovskej univerzity (Inštitút edukológie a sociálnej práce a Inštitút prekladateľstva a tlmočníctva).

            Naši vzácni hostia sa stretli s vedením gymnázia, dozvedeli sa o histórii a súčasnosti našej školy a besedovali so študentmi o tom, ako sa žije v Bhutáne.

            PhDr. Beáta Kovaľová

          • DEŇ RUSKÉHO JAZYKA – PUŠKINOV DEŇ

          • Na základe iniciatívy Organizácie spojených národov z roku 2010 sa každoročne dňa 6. júna vo svete oslavuje Medzinárodný deň ruského jazyka. V tento deň slávime narodenie významného ruského a svetového básnika, prozaika a dramatika Alexandra Sergejeviča Puškina. Zakladateľ modernej ruskej literatúry a tvorca súčasného ruského básnického jazyka je známy na celom svete ako autor veršovaného románu „Eugen Onegin“ a prozaických diel „Kapitánova dcéra“, „Piková dáma“ či rozprávky „O rybárovi a zlatej rybke“.

            Aj my sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami spojenými s A. S. Puškinom a jeho životom či dielom.  Študenti 3.CB a 3.A sa aktívne zapájali do rôznorodých aktivít. Ich prvou úlohou bolo vytvoriť z daných písmen azbuky tri slová, ktoré ich mali informovať, aký sviatok sa oslavuje v daný deň.

            Následne študenti dostali plagáty s netypickými informáciami o A. S. Puškinovi,  kde mali nájsť jednu pre nich najzaujímavejšiu informáciu a podeliť sa o ňu so spolužiakmi. Na základe vystavených kníh ďalšou úlohou študentov bolo určiť akým žánrom sa Puškin venoval.

            Pre lepšie spoznanie života a diela A. S. Puškina študenti ďalej pracovali v skupinách na interaktívnych aktivitách, ktoré boli dopĺňané fotkami z jeho života. Aby sa študenti bližšie oboznámili s dielom tohto svetového autora prečítame si úryvky z jeho básní a pozrieme známu rozprávku „O rybárovi a zlatej rybke“, ktoré doplnia znalosti študentov nielen z ruského, ale aj slovenského jazyka a literatúry.

             

                                                                                           Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Poznávací zájazd: Karlštejn – Praha

          • V dňoch 15. 5. - 19. 5. 2023 sa uskutočnila exkurzia do Prahy, hlavného mesta Českej republiky. Exkurzie sa zúčastnili žiaci rôznych tried nášho gymnázia. V pondelok večer vyrazil autobus na cestu do Česka. Cesta sa zdala priam nekonečná, ale nakoniec sme šťastne dorazili. Našou prvou zastávkou bol krásny starobylý hrad Karlštejn. Vypočuli sme si zaujímavú históriu tohto hradu a dozvedeli sa množstvo nových informácií. Po absolvovaní tejto prehliadky sme sa presunuli do hotela, kde sme si oddýchli po ťažkom dni.

            Nasledujúci deň bol veľmi náročný a vyčerpávajúci. Čakala nás prehliadka mesta so sprievodkyňou. Dostali sme slúchadlá, aby sme počuli zaujímavý výklad o histórii a dôležitých udalostiach ako v Prahe, tak aj v celom Česku. Prešli sme zopár tajných zákutí a uličiek mesta. Viezli sme sa električkou, poprechádzali sme sa po Karlovom moste a užili si výhľad na rieku Vltava. Urobili sme si fotky na Václavskom námestí a počkali sme, kým na Orloji odbije 12 hodín. Nakoniec sme sa lanovkou vyviezli na Petřín, kde sme sa z vyhliadkovej veže kochali výhľadom na celú Prahu. Po večeri sme sa opäť vybrali na potulky večernou Prahou. Na vlastnej koži sme pocítili, ako to v meste vyzerá, keď sa zotmie a rozsvietia sa všetky svetlá. Malo to úplne inú atmosféru ako cez deň. Po tomto namáhavom dni sme sa unavení vrátili do hotela a boli sme plní očakávaní z nasledujúceho dňa.

            Posledný deň v Prahe začal taktiež prehliadkou mesta. Avšak, navštívili sme nové miesta, ako napríklad Pražský hrad, Katedrálu sv. Víta alebo Valdštejnskú záhradu. Na každom kroku sme mali možnosť počúvať pútavý výklad sprievodkyne. Poobede sme sa vybrali na nákupy do najväčších nákupných centier Prahy. Neskôr sme sa previezli metrom, čo bol pre žiakov určite veľký zážitok, keďže viacerí ním cestovali po prvýkrát. Vyšli sme na Vyšehrad, kde sme mali možnosť pozrieť si pomníky slávnych osobností. Podvečer nás už vyzdvihol autobus a mohli sme vyraziť do Prešova.

            Za tri dni sa určite nedá preskúmať každý kút Prahy, ale my sme aspoň trochu nazreli do krás tohto hlavného mesta. Nabití krásnymi a nezabudnuteľnými zážitkami, sme sa unavení, ale spokojní vrátili v piatok skoro ráno domov. Exkurziu sme si všetci veľmi užili a už teraz sa tešíme na ďalší zaujímavý zájazd.

             

            Eliška Štovčíková I.A

          • MILUJEM SVOJE MESTO

          • Dobrovoľnícka pomoc

            Študenti 2. ročníkov sa v dňoch 22. 5. a 23. 5. 2023 zúčastnili festivalu Milujem svoje mesto 2023. Jeho cieľom je dobrovoľnícka pomoc pri úprave, uprataní a skrášlení mesta Prešov. Naši študenti vyčistili od odpadkov lokality v centre mesta: Stromoradie, Záhradu umenia, okolie Františkánskeho námestia a okolie Divadla Jonáša Záborského. Všetkým zúčastneným ďakujeme za pomoc a ochotu urobiť niečo dobré pre naše mesto.

            Mgr. Tatiana Miková

          • KRAJSKÉ KOLO MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

          • V tomto školskom roku sa uskutočnil 72. ročník matematickej olympiády. V kategórii B nás v krajskom kole reprezentoval Marek Horváth ( sexta A ).

            Získali sme matematické zlato. V silnej konkurencii sa Marek umiestnil na 1. mieste. Marekovi srdečne blahoželáme, veľmi sa tešíme z jeho úspechu a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                              RNDr. Valéria Kundrátová