• Súťaž v rétorike

          • 5. 5. 2023 sa v priestoroch DJZ v Prešove uskutočnila regionálna súťaž v rétorike. Hodnotila sa originalita výberu témy, presvedčivosť prejavu a prednes improvizovaného prejavu. Naši študenti dosiahli veľmi pekné výsledky. Daniel Varga (3. BB) obsadil 1. miesto a Lýdii Kovaľovej patrí 2. miesto. Víťaz sa zúčastní celoštátneho kola v súťaži Štúrov Zvolen. 

            Študentom k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            PhDr. Ľudmila Schvalbová

          • PLANÉTA ZEM – NÁŠ DOMOV

          • Vysokoškoláci stredoškolákom v ruštine

            V spolupráci s Inštitútom rusistiky Prešovskej univerzity pod vedením doc. Mgr. Anny Petríkovej, PhD. sa dňa 3.5.2023  študenti 3.A. zúčastnili interaktívnych aktivít pod názvom „Planéta Zem – náš domov“.

            Študenti 1.ročníka magisterského štúdia učiteľského odboru ruský jazyk a literatúra si v rámci predmetu didaktika ruského jazyka pripravili pre našich študentov sériu interaktívnych aktivít. Témou tohto stretnutia bola príroda a ochrana životného prostredia, keďže v tomto období sa študenti na hodinách ruského jazyka pod vedením Mgr. D. Mičkaninovej  venujú tejto problematike. Jednotlivé aktivity boli zamerané na opakovanie danej témy, ale aj na získanie nových poznatkov. Študenti pracovali v skupinách, súťažili a snažili sa získať čo najviac bodov. Na záver naši študenti boli odmenení diplomami a malou sladkosťou.

            Po súťažnej časti aktivity sme sa premiestnili do knižnice Inštitútu rusistiky, kde p. Mgr. G. Turisová oboznámila študentov s ich kultúrnou činnosťou a taktiež mali možnosť si pripomenúť aktivity, ktoré počas online vzdelávania spoločne absolvovali.

            Na záver sa naši študenti mohli porozprávať so študentkou Bc. Jelisavetou Volkovou, ktorá študuje na univerzite vďaka programu Erazmus +.

            Ďakujeme p.doc. Mgr. Anne Petríkovej a jej študentom za umožnenie takejto zaujímavej interaktívnej formy výučby, ktorá sa konala na Prešovskej univerzite. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Originálne umelecké číslo našich žiakov

          • „Prebúdzaj sa s odhodlaním a zaspávaj so spokojnosťou...“ (D. Johnson)

                    S týmto myšlienkovým obsahom sme niekoľko týždňov otvárali ráno oči, keď sme venovali čas nácviku programového čísla slávnostného programu, do ktorého sme boli kooperatívne pozvaní ako hostia, keďže si naše zaujímavé a originálne vystúpenie ľudia pamätali z DOD či z úspešných a obľúbených konštantínskych koncertov. Hotelová akadémia v Prešove oslavovala 95. výročie a naši šikovní žiaci spojením umenia a vedy predviedli v historickej budove DJZ pri tejto príležitosti výborný umelecký výkon. Svojimi  rukami vyčarovali pútavé svetelné obrazce súvisiace s témou osláv. Hodiny našich príprav priniesli to, v čo sme dúfali – nadšenie i obdiv publika a nám potešenie – a ako píše D. Gratson – „Spokojnosť...Príde ako príjemný dôsledok pokornej pracovitosti...“ Sme hrdí a tešíme sa, že ďalšia generácia úspešne prevzala štafetu sily svetla.

             

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • KDE RAKY SPIEVAJÚ - recenzia

          • KDE RAKY SPIEVAJÚ – DELIA OWENS

            Román americkej ochrankyne prírody Delie Owens je dych berúcou kombináciou biografie a detektívky, opisujúci očami osamelého dievčaťa jeho osud v divokej prírode spojený s vyšetrovacím procesom záhadnej vraždy mladého boháča. Dve dejové línie sú prelínané nádhernými detailnými opismi okolia. Hlavnú hrdinku v mladom veku opustila jej vlastná matka, nechávajúc ju v spoločnosti všetkého živého či neživého, v len ňou obývaných močiaroch. Dospievajúca Kya, odkázaná iba sama na seba, si postupne hľadá záľuby, lásku, no predovšetkým spôsob prežitia. Z nesmelého dievčatka sa postupom času zrodí nádherná žena, schopná v ťažkých podmienkach viesť život, o akom by mnohí mohli len snívať.  Keď sa však o pár rokov neskôr podozrivo blízko jej domova objaví mŕtvola miestneho chlapca Chasea Andrewsa, ktorý s ňou v poslednom čase trávil priveľa času, celé obyvateľstvo Severnej Karolíny z jeho smrti obviní bezmocnú Kyu. Lenže ona je v skutočnosti úplne iná, ako si všetci myslia. Alebo nie?

            Príbeh „dievčaťa z močiara“ som vo svojej polici odkladala snáď najdlhšie zo všetkých. Možno preto, že sa mi spočiatku zdal pridlhý, možno preto, že detektívky nie sú úplne to, po čom s nadšením siahnem. V skutočnosti ma však tento príbeh samoty, odvahy, no i lásky a nádeje do svojho deja neočakávane vtiahol, a tak som ho na svoje miesto, hoci veľmi nerada, vrátila už po dvoch večeroch.                      

            Čitateľ od začiatku odhalí autorský zámer prelínania minulosti so súčasnosťou až do ich spojenia. Život hlavnej hrdinky je opisovaný realisticky, bez prikrášlení. Odvážna Kya stvárňuje nesmierne sympatickú a silnú postavu. Býva v malej chatke izolovanej od sveta, spočiatku s celou rodinou, no nakoniec už len s agresívnym otcom, ktorý je celý život iba tyranom a tiež dôvodom odchodu ostatných členov rodiny. Kya však zbožňuje močiar aj jeho okolie natoľko, že nedokáže odísť, naopak, hľadá všetky možné cesty, ako prežiť i v takýchto podmienkach. Od zvierat sa učí vyhýbať sa nebezpečenstvu, privyrába si predávaním slávok či rýb vďaka priateľstvu s miestnym predavačom. V škole sa ukáže len raz, zažije tam ale výsmech, nepochopenie, preto sa rozhodne nikdy sa tam opäť nevrátiť. Napriek tomu prekypuje inteligenciou, na čom má zásluhu i mladý Tate, jej prvá láska. Zblížia sa vymieňaním pierok vzácnych vtákov, o ktorých jej potom čoraz viac rozpráva, učí ju čítať, písať i počítať, podporuje v rozvíjaní talentu, spočívajúcom v kreslení a dokonca jej pomôže vydať vlastnú knihu. Keď ju však kvôli štúdiu opustí aj on, dá sa dokopy s nesprávnym človekom, skrátka len preto, lebo jej pozornosť robí dobre. Tieto stránky sa nečítali ľahko uvedomujúc si dôsledky konania mojej obľúbenej postavy, čo však ona pre svoju naivitu nedokázala postrehnúť. Fascinujúce opisy prírody, domova i samotných osôb tvorili takmer nevšimnuteľné prechody medzi biografickými kapitolami a vyšetrovaním samotnej vraždy. Netrvalo mi to ani večer, aby som sa spolu s Kyou ocitla v malej cele, popierajúc ich obvinenia. Prežívanie týchto momentov mi zrýchľovalo tlkot srdca a uisťovalo v jej nevine, stupňujúc napätie, ako to celé dopadne. Hoci sa počas čítania v mojej hlave objavilo niekoľko tipov na vraha, skutočný koniec som absolútne nečakala ani v jednom zo scenárov. Po zatvorení knihy sa mi vynáralo neskutočné množstvo otázok či informácií, ktoré som rozmanito prepájajúc absorbovala ešte naozaj dlho.

            Okrem obrovského čitateľského zážitku a nového žánru v mojej knižnici táto kniha neuveriteľne obohatila moju slovnú zásobu. Použitý jazyk aj štýl bol i v preklade do slovenčiny tak nádherne umelecký, až som neverila, aké slovné spojenia sa dajú vytvoriť a niektoré si musela dokonca zapísať. Dej obohacovali tiež hlboké básne anonymného autora, ktoré samy o sebe ponúkali ďalšiu zápletku s prekvapivým vyvrcholením, lyrizujúc bolestivé momenty.      

            Tento mrazivo krásny debut sa stal mojím jednoznačným neprekonateľným favoritom. Donútil ma obdivovať krásy okolia, no zamyslieť sa i nad jeho nebezpečenstvami. Som presvedčená, že by si ho mal prečítať každý aspoň raz v živote. Nájsť túto knihu môžete aj v kníhkupectve Panta Rhei https://www.pantarhei.sk/catalogsearch/result/?q=kde+raky+spievaj%C3%BA .

             

            Lýdia Kovaľová, V.AO

          • Rozčítaná škola

          • Vôňa novej knihy je nezameniteľná. A keď sa jej podarí nasýtiť nielen čuchový zmysel, rezonuje navždy. Naši žiaci sa s nami radi podelia o svoje čitateľské zážitky, a preto vám ponúkame novú rubriku venovanú práve knižnému espritu.

            Nadväzujeme na súťažnú výzvu kníhkupectva Panta Rhei pod názvom Rozčítané školy a my by sme radi okrem čitateľskej inšpirácie obohatili aj naše školské knižničky v relax zónach. Jednotlivé príspevky sa stávajú zároveň súťažnými a škola by v prípade výhry mohla získať dva balíky kníh v hodnote 100 €.

            Veríme, že naše zdieľania z čítania obohatia spektrum čitateľstva na Konštantínke.

            Marcová ponuka na vás čaká pod názvom Kde raky spievajú...

            PhDr. Iveta Sopková

          • Naša žiačka je Športovkyňou PSK za rok 2022

          •  

            Nedávno sa uskutočnil 19. ročník podujatia Športovec Prešovského samosprávneho kraja tentokrát za rok 2022. V aktuálnom ročníku bola v rámci svojich športových úspechov nominovaná aj naša žiačka Kamila Novotná z III.A triedy. Aktívne sa popri štúdiu venuje športovej streľbe, o čom sa viac dočítate v obrazovej prílohe tejto správy. Vďaka svojim výrazným úspechom ju 16. marca 2023 na uvedenom slávnostnom podujatí v Historickej budove DJZ v Prešove vyhlásili v rámci tejto súťaže za Najúspešnejšiu študentku stredných škôl PSK za rok 2022.

            Kamilke srdečne blahoželáme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a sme na ňu hrdí.

             

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • Ponožkový deň 2023

          • "Duša sa zafarbí farbou svojich myšlienok..."

                                                                       (M. A.)

            21. marca 2023  boli  naše myšlienky farebné empatiou šírenou prostredníctvom aktivity podporujúcej myšlienku porozumenia a rešpektu odlišnosti ľudí, ktorým je venovaný práve tento dátum, a to Svetový deň Downovho syndrómu.

            K zvýšeniu povedomia o tomto syndróme sme chceli prispieť PONOŽKOVOU VÝZVOU, a tak sa na našej škole včera rôznili obuté ponožkové originály a centrálna obrazovka celý deň zdieľala podporné prezentácie našich žiačok venujúcich sa tejto problematike. Ďakujeme a tešíme sa, že Konštantínka je plná cítiacich osobností schopných prezentovať svoju milú spoluúčasť.

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • Francúzštinári v Košiciach

          • V piatok, 24.2 sme si spolu s francúzštinármi z I.AB a III.B urobili predčasný deň frankofónie v Košiciach. Francúzsku alianciu nám predstavila milá lektorka Estelle, ktorá pripravila aj súťažný kvíz o kultúre aj gramatike. Víťazné boli nakoniec dva tímy a ich odmenou boli časopisy vo francúzštine. Ostatní si rozdelili vrecko legendárnych cukríkov Carambar s vtipom vo vnútri. Potom sme sa zastavili vo francúzskej cukrárni Café de Paris a vychutnali sme si café a dezerty - malé umelecké diela.

            Merci pour cette belle journée

            Mgr. Lucia Bachurová

          • KRITICKÉ MYSLENIE

          • Pod týmto názvom sme v januári uskutočnili zopár aktivít v spolupráci s Inštitútom anglistiky a amerikanistiky. Iniciátorkou tejto aktivity bola prof. Zuzana Straková, ktorá sa venuje tejto problematike na Prešovskej univerzite v rámci predmetu „Rozvoj kritického myslenia“ v priebehu magisterského štúdia.

            Keďže prepojenie teórie a praxe je neoceniteľné, študenti magisterského štúdia mali vôbec  po prvýkrát možnosť vyučovať v reálnych podmienkach s reálnymi študentmi.

            V rámci tohto projektu si skupiny vysokoškolských študentov pripravili aktivity na témy (Stravovanie, Vzdelávanie, Vzory a ideály, Internet), ktoré boli prediskutované vopred s vyučujúcimi Mgr. D. Mičkaninovou a Mgr. M. Furmanovou.

            Hodiny kritického myslenia na hodinách anglického jazyka prebiehali v triedach 8-ročného a bilingválneho štúdia. Naši študenti pracovali na rôznych úlohách a následne prezentovali výsledky svojej práce či vyjadrovali svoje názory na danú problematiku.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • FAŠIANGY I MASLENICA

          • 21. februára sa skončilo obdobie Fašiangov na Slovensku a zároveň prebiehal týždeň Maslenice v Rusku – sviatku, ktorým sa na Slovensku aj v Rusku oslavuje koniec zimy a začiatok jari.

            V III.CB na hodine ruského jazyka sme venovali  práve tejto udalosti. Všetci sme doniesli nejaký pokrm charakteristický pre Maslenicu alebo Fašiangy - šišky, lievance, koláče a nesmeli chýbať ani palacinky. Pani učiteľka nám pripravila čaj s „vareňjem“ – niečo ako náš džem s kúskami ovocia, ktorý je obľúbený v Rusku.

            Prúdila medzi nami veľmi príjemná, priateľská atmosféra, ako na každej hodine ruštiny, ale teraz bola ešte posilnená vôňou palaciniek a sladkou chuťou čaju. K tomu sme riešili úlohy týkajúce sa Maslenice, a tie podporili našu spoluprácu ako skupiny. Boli sme nadšení touto hodinou a vďaka nej sa náš deň začal výnimočne a veselo.

            Naša skupina ruského jazyka III. A taktiež oslávila sviatok Maslenice v podobnom ducha ako skupina z III.CB. Spolužiaci nám ju navyše spestrili kostýmami, ktoré patria k charakteristickým prejavom tohto sviatku. Pochutnali sme si na prinesených palacinkách, ktoré v Rusku nazývajú „bliny“ a sú typickým jedlom tohto sviatku. Príjemnú atmosféru Fašiangov i Maslenice si s nami prišli vychutnať aj p. zástupkyňa a p. riaditeľ.

            Illi Ivančová, III.CB

            Natália Kačmárová, III.A