• Workshopy s Damiánom Žilkom

          • Naša škola v spolupráci s Informačným a vzdelávacím inštitútom pripravila a zrealizovala 29. septembra 2023 pre triedy  III.AB a III.CB zaujímavé workshopy s názvom Mediálna gramotnosť a Kritické myslenie – ako na to?, ktoré viedol  lektor p. Damián Žilka.

            Žiaci III.AB triedy zamerali svoju pozornosť na mediálnu gramotnosť a prácu s informáciami ana to ako správne pristupovať v dnešnej dobe k informáciám, ich hodnoteniu a vytvoreniu si správneho postoja k nim.

            Cieľom druhého workshopu zameraného na kritické myslenie bolo predstaviť a vysvetliť pojem kritické myslenie, to ako vyzerá v realite, jeho použitie v bežnom živote, spoznanie chýb v myslení a využitie rôznych argumentačných trikov. To všetko si vyskúšali žiaci III.CB triedy.

            Aj v mesiaci október plánujeme pokračovať v týchto zaujímavých aktivitách, a preto je sa na čo tešiť. 😊

            Mgr. Gabriela Vašková

            Prinášame tiež vyjadrenia účastníkov.

            V piatok 29. 9. 2023 sme sa my, žiaci triedy III.AB, zúčastnili nezvyčajnej hodiny venovanej mediálnej gramotnosti. Prednášajúci lektor si pre nás pripravil aktuálnu tému a krátky zaujímavý workshop, ktorým nás vtiahol do problematiky. V dnešnej dobe sme obklopení sociálnymi sieťami a je až priam nemožné sa im vyhnúť. Každý deň trávime množstvo času spracovávaním noviniek zo sveta, ktoré my sledujeme. Informácie, ktoré sú nám ponúkané nemusia byť automaticky pravdivé a veľakrát ide o hoaxy. Je dôležité správne hľadať informácie a hlavne si ich overovať. Skrze nezvyčajnej aktivity sme si aj my mohli vyskúšať preverovanie tých najznámejších webových stránok. Vyplynulo nám z toho: ,, Dôveruj, ale preveruj.”

            Ďakujeme aj za takto strávené chvíle na GK2.


            Noemi Zakuťanská a Andrej Šichula, III.AB

            V piatok, 29. septembra, sme mali tú česť zúčastniť sa 45-minútového workshopu zameraného na kritické myslenie.

            Po príchode lektora a vzájomnom predstavení sa sme dostali otázku, ako rozumieme slovnému spojeniu kritické myslenie. K rôznym problémom sa staviame rôzne a ani táto situácia nebola iná, preto sa naše odpovede odlišovali, niekedy viac a niekedy zas menej.

            Následne sme si vyskúšali kriticky myslieť v praxi. Teda, prostredníctvom zaujímavej aktivity. Vyskúšali sme si lov na čarodejnice. Pravidlá boli jednoduché: Každý si vytiahol papierik, na ktorom bolo napísané, či je občan alebo čarodejnica. Po zapamätaní svojej roly každý vrátil svoj papierik a honba sa mohla začať.

            Našou úlohou bolo nájsť štyri čarodejnice. Všetci sa vypytovali najrôznejšie veci v snahe odhaliť tieto štyri osoby a takisto aby obhájili seba samého.

            Potom nasledoval súd. Menovali sa podozriví, rozhodovalo o ich vine alebo nevine. Následne sme štyroch spolužiakov obvinili a odsúdili. Medzi nimi som sa nanešťastie ocitol aj ja.

            Po ukončení tejto aktivity sme sa dozvedeli, že neexistovala ani jedna čarodejnica a všetci sme boli normálnymi občanmi, a tým pádom sme boli krivo obvinení.

            Myslím si, že tento workshop si každý z triedy užil naplno. Ja osobne som bol príjemne prekvapený, pretože niečo také som vôbec nečakal. Chcem sa v mene celej triedy III.CB poďakovať lektorovi za vynikajúci program a takisto ďakujem našej pani triednej učiteľke Mgr. Vaškovej, že sa nám rozhodla spestriť vyučovanie takouto formou.

            Áron Kónya, III.CB

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Stravovacie služby zabezpečuje:

            Súkromná školská jedáleň, 17. novembra 3723/13, Prešov

            Ul. 17. novembra č. 13, 080 01 Prešov

            IČO:  53390920

            Telefónne číslo: 0911 315 498

            Email: sukromnasj@gmail.com

             

            Číslo účtu školskej jedálne:  1666156006/1111

            IBAN: SK33 1111 0000 0016 6615 6006

            Účet vedený v UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s.

             

            Úhradu stravného môžete realizovať:

            • trvalým príkazom
            • priamym vkladom v banke na účet školskej jedálne,
            • prevodným príkazom,
            • cez internetbanking

            Do správy pre prijímateľa uveďte: Meno a priezvisko žiaka

             

            Na odber stravy sa môžete prihlásiť dvoma spôsobmi:

            1. cez aplikáciu EduPage; zápisné lístky aj s Návratkou nájdete v module „Žiadosti/Vyhlásenia“  
            2. vypísaním a odovzdaním Zápisného lístka. Vyplnený, podpísaný a oskenovaný zápisný lístok je potrebné poslať mailom na adresu sukromnasj@gmail.com. Zápisný lístok si môžete stiahnuť z odkazu na konci - v spodnej časti tohto oznamu.

             

            Žiaci, ktorí majú nárok na dotáciu na stravu, musia poslať cez EduPage v časti  „Žiadosti/Vyhlásenia“  do 31. 8. 2023:

            • zápisný lístok na stravovanie s návratkou 
            • žiadosť o dotáciu na stravu s návratkou 
            • zaslať zálohovú platbu vo výške 40 € na vyššie uvedené číslo účtu školskej jedálne

             

            Nárok na dotáciu na stravu v podmienkach GK2 majú iba:

            • žiaci 1. až 4. ročníka  gymnázia s osemročným vzdelávacím programom = žiaci I.AO, II.AO, III.AO a IV.AO,
            • žiaci 1. ročníka gymnázia s päťročným vzdelávacím programom, ak dieťa bolo prijaté na vzdelávanie z ôsmeho ročníka ZŠ.

            Žiadosti o dotáciu na stravu prijaté po dátume 31. 8. 2023 budú akceptované od prvého dňa nasledujúceho mesiaca. Upozorňujeme že dotáciu na stravu je možné poskytnúť len za splnenia podmienky, že dieťa sa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu.

            Po zaslaní Zápisného lístka /mailom alebo cez EduPage/ Vám následne prídu cez aplikáciu EduPage údaje pre zrealizovanie platby /variabilný symbol a číslo účtu/. Stravníci, ktorí odovzdali Zápisný lístok už v minulom školskom roku a majú preplatok sú automaticky prihlásení na odber stravy aj v novom školskom roku a nemusia už odovzdať nový Zápisný lístok. Toto neplatí pre žiakov, ktorí žiadajú o dotáciu na stravu = všetci žiaci, ktorí žiadajú o dotáciu na stravu, musia odovzdať nový Zápisný lístok.

            Nový zápisný lístok podávajú aj žiaci – doterajší stravníci, ktorí nemajú preplatok za minulý šk. rok.

            Platby sa vykonávajú s rovnakým variabilným symbolom ako v predošlom školskom roku (platí pre doterajších stravníkov).

             

            Jedálny lístok je uverejnený týždeň vopred s možnosťou výberu zo štyroch jedál.

            Zmeny, ako odhlásenie sa zo stravy alebo zmenu výberu jedla z č. 1 na jedlo č. 2, č. 3 alebo č. 4 môžete uskutočniť najneskôr do 12.00 hod. predchádzajúceho dňa. V systéme je prednastavený k odberu obed – menu č. 1. Každú zmenu pri prihlasovaní a odhlasovaní si stravník vykonáva sám cez mobilnú aplikáciu EduPage svojej školy.

            Na odber stravy slúžia čipy alebo ISIC karty, priložením k čítaciemu zariadeniu  pri výdajnom okienku v jedálni. Prosíme žiakov, aby čipy alebo ISIC karty nosili so sebou.

             

            Všetky informácie ohľadom stravovania Vám poskytne p. Buzogaňová na tel. čísle 0911 315 498, alebo nás kontaktujte emailom na sukromnasj@gmail.com.

             

            Zapisny_listok_GK2.pdf

          • VÝMENNÝ POBYT V LANDSBERGU

          • Po trojročnej covidovej prestávke sa nám v rámci Erasmus+ opäť podarilo nadviazať na úspešnú spoluprácu s našou družobnou školou Berufliche Schulen Landsberg am Lech v Bavorsku, Nemecku a tak 17 žiaci a 2 učitelia dostali možnosť navštíviť svojich nemeckých rovesníkov v dňoch 9.6. – 18.6.2023.  Dojmy a zážitky z pobytu by Vám rád sprostredkoval Erik, jeden z účastníkov:

            Ako už mnohí viete, naša škola zorganizovala študijný výmenný pobyt v meste Landsberg v Nemecku. V tomto texte by som rád zhrnul to čo som tam zažil, ako aj pocity a dojmy z celého pobytu.

            Nápad

            Keď nám v septembri naša škola ponúkla možnosť zúčastniť sa na výmennom pobyte, bol som pevne rozhodnutý, že tam nesmiem chýbať. A ako si ďalej prečítate, neoľutoval som. Je až neuveriteľné koľko sa dá za jeden týždeň zažiť a naučiť. A tým nemyslím len školské učivo.

            Bývanie a rodina

            Počas celého výmenného pobytu som býval v nemeckej rodine neďaleko od samotného Landsbergu. Je to samozrejme úplne iný pocit ako bývanie v hoteli, ale netreba sa vôbec báť. Všetci ku mne boli vždy naozaj veľmi milí a chceli aby som sa cítil ako doma, čo sa im s ľahkosťou darilo. Dostal som vlastnú izbu a naviac plný prístup ku chladničke a k wifi 😀. Už v prvý deň som sa cítil ako keby som býval u svojej vlastnej tety a nie v podstate u cudzích ľudí.

            Nemeckí študenti

            Hneď na začiatku musím povedať jednu dôležitú vec: "Netreba sa báť rozprávať." Tak ako som bol ja plný očakávania akí budú nemeckí študenti, boli plní očakávaní aj nemeckí študenti. Preto sa netreba báť spraviť prvý krok a byť otvorený a bezprostredný. Ak nemáte nápady o čom by ste sa mali rozprávať, tak si pokojne pozrite spoločne nejaký film alebo zahrajte stolnú hru nech máte spoločný zážitok. A tým pádom aj spoločnú tému na konverzáciu. Osobne som to spravil presne tak a v posledný deň sme sa s nemeckými študentmi lúčili ako najlepší priatelia. Mali sme si toho ešte toľko čo povedať, že by sme sa nerozlúčili ani do konca školského roka.

            Program

            Program počas výmenného pobytu bol naozaj veľmi hustý. Občas som sa cítil ako diplomatická návšteva, ktorá musí všetko stihnúť. Pokúsim sa to popísať len v krátkosti.

            Počas víkendu sme mali voľný program. To znamená, že program zaobstarávala rodina, v ktorej som býval. S ňou som stihol navštíviť jazero Ammersee a zahrať si minigolf.

            V prvý deň organizovaného programu sme navštívili družobnú školu v Landsbergu, kde nám pripravili krátku prehliadku jej priestorov a potom sme sa zúčastnili na vyučovaní. Po škole sme absolvovali prehliadku mesta Landsberg. Nebol to žiadny nudný a monotónny výklad. Rozdelili sme sa do skupín, stiahli sme si aplikáciu, ktorá nám zadávala úlohy na spoznávanie mesta a navyše ten, kto mal úlohy ako prvý vyriešený správne vyhral 15€ poukážku do zmrzlinárne.

            Počas druhého dňa sme opäť navštívili školu. Tentoraz si pre nás pripravili zaujímavé workshopy: automechanika, varenie a chemická výroba kozmetiky. Aj keď všetko znelo úžasne, musel som si vybrať len jeden a tak som sa rozhodol pre autá. Okrem toho, že som pracoval na stroji na výmeny pneumatík, dostal som aj pár rád, čo robiť pri kúpe ojazdeného auta. A to čo sa dialo potom ma úplne odrovnalo. Škola mala na parkovisku nové BMW i7 (cena: 145 000€), na ktorom som sa mohol povoziť (samozrejme len ako pasažier). Auto darovala škole spoločnosť BMW.  Poobede organizovaný program skončil. S nemeckou rodinou sme sa vybrali do neďalekého historického mesta Augsburg, kde sme navštívili mestskú radnicu a centrum mesta. Rozhodne sa to oplatí navštíviť.

            Tretí deň bol úplne iný. Vstávali sme skoro ráno a išli sme na zámok Neuschwanstein, ktorý bol inšpiráciou pre zámok Disney. Nie som fanúšikom túr, no túto zvládne naozaj každý. Okrem samotného zámku človek uvidí aj krásne výhľady na Alpy a alpské jazero. Celá prehliadka zámku netrvala ani hodinu a bolo to akurát, aby sa človek niečo dozvedel a súčasne sa nezačal nudiť. Potom sme išli na obed do tradičnej reštaurácie, kde som ochutnal miestnu guľášovú polievku, ktorej sa naozaj nedalo nič vytknúť.

            Konečne sa dostávame k môjmu najobľúbenejšiemu dňu, a to k návšteve  BMW múzea v Mníchove. Strávili sme tam niekoľko hodín. Najprv sme mali prehliadku so sprievodcom a následne sme mali čas na fotenie alebo len tak na obdivovanie exponátov. Úplne najviac ma zaujalo BMW, ktoré vlastnil Elvis Presley a Rolls-Royce Phantom, pri ktorom som sa mohol aj odfotiť. Popoludní sme sa išli pozrieť do olympijskej dediny a pripomenuli sme si incident z roku 1972 keď počas olympiády teroristi zabili 11 izraelských športovcov. Navštívili sme ich pamätníky a potom sme mali rozchod a voľný program v meste. Tento čas sme využili na návštevu obchodu so stolnými hrami, kníhkupectva, Lego obchodu a japonskej reštaurácie.

            Počas posledného dňa plánovaného programu sme posledný raz navštívili školu, kde sme v skupinách pracovali na spoločnom projekte s politickým zameraním. Večer som ešte navštívil miestny ľudový festival. Spoznal som tam množstvo nových ľudí a zistil som, že ako cudzinec v Nemecku nie som ničím výnimočným. Stretol som tam Rumunov, Poliakov ale ja Maďarov.

            Posledný deň pobytu som tiež chcel využiť efektívne, takže okrem balenia kufrov som sa s nemeckou rodinou na ceste na autobusovú stanicu zastavil ešte v zámku Nymphenburg v Mníchove, kde sa narodil kráľ Ľudovít II., ktorý dal postaviť zámok Neuschwanstein. Cesta domov trvala okolo 14 hodín, no s dobrým kolektívom to ubehlo oveľa rýchlejšie ako som čakal.

            Zhodnotenie

            Môj záver je jednoznačný – určite sa oplatí zúčastniť na tejto akcii. Pri odchode z Nemecka som sa cítil ako malé dieťa, ktoré nechce ísť  domov z prázdnin u starých rodičov. Na budúci rok sa do zoznamu uchádzačov o pobyt určite znovu zapíšem.

             

            Erik Kožuško, II.CB

          • Raj v Slovenskom raji

          • Úsmev, slnkom zaliate lesy, nekonečný pohľad prírody. Aj taký bol náš triedny výlet v Slovenskom raji, ktorý sme navštívili od 28. do 29. júna 2023.

            Už od samého počiatku v skorých ranných hodinách prúdila okolím dobrá nálada. Bez akýchkoľvek ťažkostí či vlakových meškaní sme sa dopravili do našej východiskovej lokality – Smižany, ktorá bola odrazovým mostíkom tejto cesty. Zo Smižian nás čakala pomerne dlhá no kontrastne veľmi zaujímavá trasa, po ktorej sme sa dostali k nášmu hotelu.

            Hneď na začiatku nás privítala očarujúca príroda Slovenského raja a príjemné okolie. Vďaka komfortnej lokalite nám bol poskytnutý priestor na mnohé aktivity, či už bedminton, volejbal, futbal či len sladké ničnerobenie s pohľadom na krásy prírody. Okrem voľných aktivít sme sa celá trieda pod dozorom pani učiteľky Kurtyovej a pani učiteľky Dlugošovej zúčastnili dvoch zaujímavých turistík, ktoré sme zvládli bez komplikácií. Tomášovský výhľad a jeho krásy prinútili každú jednu osobu vytiahnuť si telefón z vrecka a zvečniť si ho. Veľmi podobná no náročnejšia bola Čertova sihoť. Náročné stúpanie bolo však sprevádzané dobrou náladou a empatickým čakaním jednotlivých členov triedy. Po zostupe sme sa občerstvili v miestnom bufete, no po pár krokoch od neho sme boli nútení zastaviť, keďže sme spozorovali známu tvár. Bol to práve Ján Tribula, ktorý bol veľmi ochotný odfotiť sa spolu s nami a prehodiť reč.

            Toto stretnutie bolo rovnako príjemné ako aj samotný výlet. Bol pestrý, záživný a dobrodružný. Spoločne strávený čas s triedou padol dobre každému, konečne sme našli priestor na voľné rozhovory – bližšie spoznanie sa a veríme, že sa nám v budúcnosti podarí podobný výlet zorganizovať a stráviť ho v takejto príjemnej atmosfére, v kruhu najbližších – našej 2.BB.

                                                                                                    

            Vanesa Rumančíková, 2.BB

          • BIOLOGY FAIR

          • Ponúkame Vám malú vernisáž z veľtrhu biologických informácií „BIOLOGY FAIR“, ktorý sa realizoval 21.6.2023 v priestoroch GK2, v učebniach A6 a A7. Podujatie bolo zamerané na vyhodnotenie práce PK biológie (pedagógov a žiakov) za školský rok 2022/2023. Pozvanie prijali študenti, ktorí nás reprezentovali v biologickej olympiáde v kategóriách A,B,C. Autenticky sprostredkovali obsahové a výkonové zameranie súťažných kôl na rôznych úrovniach. Prišli aj žiaci, ktorí vycestovali s nami do Naturhistorisches Museum(u) vo Viedni a pripravili prezentáciu z expozície v Hall 6 pod názvom EARTH (Dynamic Earth). Nechýbal ani Sigmund Freud z Berggasse 19, „ktorého“ sme navštívili v múzeu na našej ceste vo Viedni v apríli a v máji 2023. Jeho psychoanalýza, priznanie hystérie aj u mužov, a iné, ... na nás zapôsobilo. Vyskúšali sme nový detektor rúšok, ktorého autorkou je naša Júlia. Poruchy nervovej sústavy, konkrétne mozgu, s interaktívnymi prvkami popisovali študentky zo septimy A. Taxonómii drog sa venovali chlapci z kvarty A.

            Všetci účastníci so záujmom o medicínu mohli prelistovať dostupné testovnice na prijímacie pohovory na VŠ a získať prehľad o novej študijnej literatúre z biológie. Sprievodnou aktivitou celého podujatia bola diagnostika vlasov a vlasovej pokožky pomocou kamery s odborníčkou z kaderníckeho salónu. Určite sa návštevníci v A6 a v A7 nenudili pri daktyloskopii, pri kvízoch ponúkaných predmaturantmi, pri digitálnom obsahu v predmete biológia, pri nových 3D učebných pomôckach, ktoré sme získali z projektových zdrojov (NFP).Všetky opísané momenty z BIOLOGY FAIR v rozhovoroch starostlivo nahrávala moderátorka RTVS Martina Poláková a nafotil Adam Priščák zo septimy A.

            Ďakujeme všetkým ŠTUDENTOM, prezentujúcim i návštevníkom (domácim, ktorých registrujeme z promenádnych chodieb nášho gymnázia, i tým zo ZŠ Prostĕjovská), PEDAGÓGOM – biológom i nebiológom, zástupcovi školy M. Sotákovi, ktorí nás prišli podporiť svojou účasťou. Veríme, že do budúceho šk. roka oslovíme pre riešenie úloh biologickej olympiády viacerých z Vás (4RG, 5RG, 8RG), vynaložíme zvýšené úsilie na to, aby štúdium biológie na škole bolo pre Vás príťažlivejšie ... a potom, na ďalšom 3. ročníku biologického veľtrhu nemôžete chýbať!...

            VŠETKÝM ŠTUDENTOM a PEDAGÓGOM GK2 želáme príjemné vrstvenie ODDYCHU a PRÁZDNINOVÝCH ZÁŽITKOV! VIDÍME SA v šk. roku 2023/2024! 

            PaedDr. Martina Mochnacká, PK biológie

          • SVET MÉDIÍ

          • erudovanosť, profesionalita, zážitok, humor... To všetko sa spájalo s ohlasmi na aktivitu, ktorú sme našim žiakom ponúkli v rámci netradičnej edukácie. Tentokrát sme sa zamerali na dôležitosť zvyšovania mediálnej gramotnosti a kritického myslenia u mladých ľudí, ktorí sú v dnešnej dobe doslova obkľúčení množstvom informácií z každej strany.Audiovizuálny svet nám predstavil mediálny odborník Peter Konečný, ktorý svojimi komentármi vtiahol divákov do témy sveta médií. Poukázal, aký je tento svet nesmierne bohatý, ponúkol jeho lepšie pochopenie otvárajúc tak úplne nový spôsob vnímania a výberu. 

            Filmové umenie je vďaka svojej vizuálnosti a jazykovej bezbariérovosti prístupné všetkým ľuďom na svete. Ale aby divák naozaj chápal jeho hodnoty a spoločenský presah, je dôležité spoznať jeho podstatu... A to sa určite podarilo. Svedčili o tom nielen pochvaly žiakov a sprevádzajúcich pedagógov, ale tiež po celý čas podujatia nezapínajúce sa mobily...

            Sme radi, že zaujalo, poučilo, zabavilo.

                PhDr. Iveta Sopková 

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • ŠTUDENTSKÁ VODÁCKA AKADÉMIA

          • Dobrovoľníci zo Slovenského skautingu, vďaka podpore v grantovom programe Sila komunity, ktorý je podporovaný z Nadačného fondu Magenta Life spravovaného Karpatskou nadáciou, pre nás pripravili projekt Študentskej vodáckej akadémie, cieľom ktorého je podpora a motivácia žiakov k lepším študijným výsledkom aj tým spôsobom, že pre nás zorganizovali zážitkový splav rieky Hornád, ktorého sa tento rok zúčastnila trieda 1.BB dňa 26. 6. 2023.

            Po príchode do Malej Lodiny, kde sme sa prepravili vlakom, účastníci absolvovali krátku inštruktáž ovládania plavidla. Všetci  sa čo to naučili o základoch kanoisticky t. j. výstroj a vybavenie na vodu, pohybové a riadiace úkony pádlom (technika ovládania člna), čítaní vody, rozoznávaní a predvídaní rizík, výberu správneho smeru, taktike splavovania veľkých skupín. O bezpečnosť celej akcie bolo postarané inštruktormi Slovenského skautingu, ktorí nám dali k dispozícii certifikované plávacie vesty a nepremokavé lodné vaky na osobné veci.

            Naša plavba viedla z Malej Lodiny do Trebejova, počas ktorej sme si užívali pohľad na krajinu z úplne iného uhla, relaxovali , ale aj zažili záchranu vo vode. Študenti sa mohli naučiť a zažiť, aké to je vedieť zdolávať nepoznané situácie, ako riešiť nepredvídané problémy a aká je dôležitá spolupráca a spolupatričnosť.

            Študenti 1.BB , ale aj učiteľky Mgr. D. Mičkaninová, PaedDr. M. Liptáková i Mgr. V. Vagaská si užili tento netradičný, no o to zaujímavejší deň v nádhernom prostredí , ktorý bol navyše sprevádzaný skvelým počasím.

            Ďakujeme Slovenskému skautingu za skvelý zážitok.

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Kamila Novotná strieborná na Európskych hrách v Krakove

          • Naša žiačka – Kamila Novotná (3.A) momentálne zapĺňa médiá, a to vďaka svojmu výnimočnému športovému výkonu.Kamilka je slovenská reprezentantka v športovej streľbe a získala na Európskych hrách 2023 v Krakove striebornú medailu v disciplíne vzduchová puška 10 m. Pre Slovensko zariadila vôbec prvý cenný kov na tomto podujatí. 

            Talentovanej Kamilke srdečne blahoželáme k úspechu, sme hrdí, že je práve našou žiačkou. Ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu a želáme veľa ďalších splnených (nielen) športových snov.

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • Po stopách slovenských veličín

          • V duchu parafrázy lincolnovskej myšlienky - ohľadom šírky a hĺbky svojho života vieme spraviť mnoho - sme sa spolu so skupinou našich žiakov vybrali do malebných oravských zákutí navštíviť miesta, ktoré dýchali slávnou históriou našich národných dejín - hrdý Oravský Podzámok, pútavo-poetické Múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, rodnú dedinku i dom výborného rozprávača Martina Kukučína.

            Ďalšou zastávkou bolo dejinne významné kultúrno-spoločenské mesto Martin s jeho strategickými ustanovizňami a tiež Národný cintorín - miesto odpočinku mnohých vzácnych osobností Slovenska.

            Naše ďalšie cesty viedli do bratislavskej metropoly, kde sme sa spoznali dôležité historické pamätihodnosti, kráčali po stopách dejinných medzníkov. Zaujímavou, poučnou i pútavou bola návšteva modernej Národnej banky Slovenska, v ktorej nám jej pracovníci zážitkovou formou sprostredkovali edukačný obsah finančnej osvety, interaktívnou formou predstavili svet peňazí, čo sme so zaujatím aj nadšením absorbovali v nadväznosti na školské hodiny finančnej gramotnosti.

            Zavŕšením našej edukatívnej exkurzie bolo mesto mincí - Kremnica.Bohaté ciele sme dopĺňali sprievodným slovom objasňujúcim vybrané zastávky. Potvrdilo sa nám, že zážitková forma výučby je neodmysliteľnou a jednou z najúčinnejších foriem vzdelávaco-výchovného procesu.

            PhDr. Iveta Sopková 

            koordinátor exkurzie

          • Exkurzia vo vedecko-technickom centre v Košiciach

          • Dňa 27. 6. 2023 sa žiaci V.AO triedy zúčastnili exkurzie vo vedecko-technickom centre v Košiciach. Vyskúšali si rôzne interaktívne expozície zamerané na oblasť biológie, chémia a fyziky.

            PaedDr. Petra Olejárová