• Tekvicoví umelci z GK2

          • Krátko pred jesennými prázdninami sme si na škole spríjemnili čas výzvou na ukážku zručnosti a tvorivosti. Jedným z typických plodov jesene je tekvica a práva ona sa stala základom predvedenia šikovnosti tekvicových umelcov. Už starí Kelti vzdávali vďaku za úrodnosť polí a záhrad. Podľa slov známej etnologičky a historičky Kataríny Nádaskej slávili sviatok Samhain, ktorým sa okrem iného ďakovalo za úrodu, no taktiež v spojení s ohňom sa zdôrazňovala jeho očistná sila a ochrana pred duchmi. Postupne sa po prijatí kresťanstva začal sláviť Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých.

            Ľudia vychádzali z tradícií neskorej jesene a robili tzv. svetlonosov. Išlo o vydlabané tekvice, do ktorých sa dávala sviečka. Neskôr sa spájali so súťažami vo vyrezávaní tekvíc, ich zdobení a podobne. Aj naši zapojení tekvičiari sa predviedli v plnej kráse. Každý originál, každý pekný kúsok. Za svoju aktivitu boli odmenení diplomom a sladkým balíčkom.

            O originálnu estetickú výzdobu sa postarali šikovné ruky Viktórie Durankovej (2AO), Pavlíny Dobrovičovej (2AO), Emy Pleceníkovej Gašparovej (3AO), Niny Ortutovej (3AO), Adely Bialkovej a Martiny Frankovej (1BB) a Ákoša Kónyu (3AO) za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Ich zaujímavé výtvory si môžete ešte raz pripomenúť v galérii fotiek.

             

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • Školské majstrovstvá okresu Prešov v zrýchlenom šachu

          • V stredu 15. 11. 2023 sa 4 žiaci našej školy zúčastnili školských majstrovstiev okresu Prešov v zrýchlenom šachu. Usporiadateľmi boli Prešovský krajský šachový zväz a šachový oddiel TJ Slávia PU Prešov.

            Našu školu reprezentovali:

            Jakub Novotný 4.AO, získal 3 body.

            Andrej Hrabovecký 1.BB, získal 4 body .

            Krištof Kinik 3. AO, získal 3 body.

            Filip Kordovan 1.AO, získal 3 body.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Vladimír Mašlej

          • Po stopách literárnej histórie

          • Ako tohtoroční maturanti zo slovenčiny sme  sa zúčastnili Literárnej exkurzie v Martine.

            Prvá naša zastávka bol Národný cintorín, kde nás privítala veľmi milá pani sprievodkyňa s napínavým výkladom. Prezreli sme si miesta posledného odpočinku významných osobností ako napríklad Martina Kukučína, Martina Benku, Jozefa Cígera Hronského a mnohých ďalších. Pani sprievodkyňa nám aj opísala smútočné ceremónie, ktoré v minulosti prebehli, a ich pompéznosť. Už na prvý pohľad nás oslovil a zaujal Pamätník olympionikov, pri ktorom sme sa taktiež zastavili.

            Nasledovalo Literárne múzeum sídliace v historickej budove v centre mesta. Tam na nás čakala prezentácia dejín slovenskej literatúry a knižnej kultúry a neskôr aj expozícia archívneho, knižného, galerijného a národopisného zamerania. Po tomto dych berúcom zážitku nasledoval ďalší presun, a to do Národnej knižnice.

            Slovenská národná knižnica je konzervačná a depozitná knižnica - jeden exemplár dokumentu sa nevypožičiava a stáva sa súčasťou tzv. konzervačného fondu. Tento je uchovávaný pre budúce generácie, aby sme zabezpečili, že napríklad aj o 100 rokov bude informácia z neho dostupná, tak ako sú pre nás dostupné informácie v dokumentoch z minulých storočí. Zaujímavé, však? So zvedavosťou sme prešli takmer celú budovu SNK.

            Poslednou zastávkou literárnej exkurzie sa stal Dom Jozefa Cígera Hronského. Autentické písomné a obrazové dokumenty, vecné pamiatky a výtvarné diela privezené z Argentíny, krajiny jeho posledného pobytu, predstavujú Jozefa Cígera Hronského aj ako technického kresliča, projektanta, ale hlavne výtvarníka, ktorý počas svojho života v zahraničí významne uplatnil svoj výtvarný talent. My sme mali možnosť vidieť panelovú výstavu, dobové fotografie, 3D miestnosť na premietanie filmov, literárne ukážky, výtvarné ukážky a o mnoho viac než si viete predstaviť. Bohatý program sme ukončili rozchodom v ľúbeznom centre mesta s krásnymi kaviarničkami a vôňou všelijakých dobrôt. Následne bolo potrebné sa už len premiestniť naspäť do Prešova, čiže inými slovami, znovu zdolať trojhodinovú cestu autobusom, no poviem vám, stálo to za to.

            Andrea Klimková, VIII. AO

             

            V piatok 3.11. sme sa spolu s učiteľkami slovenského jazyka a literatúry zúčastnili exkurzie do Martina. Cieľom našej výpravy bolo navštíviť niektoré významné miesta píšuce našu literárnu históriu.

            Začali sme na Národnom cintoríne, kde sme sa dozvedeli mená a osudy slovenských spisovateľov,  ktorí tu našli svoj pokoj a odpočinok.

            Naše kroky ďalej smerovali do Múzea Matice slovenskej. Mali sme možnosť sedieť v miestnosti Národnej dvorany, dozvedieť sa históriu staršej slovenskej literatúry od Veľkej Moravy, cez barok až po slovenskú modernu 20. storočia. Pozornosť v nás upútali originálne umelecké diela, historický nábytok a rôzne písacie potreby. Vzácne texty, kódexy, prvotlače nám predstavili pomocou verných kópií originálov.

            Následne sme sa presunuli do Slovenskej národnej knižnice, kde nás oboznámili s fungovaním knižnice, ukázali nám priestory, v ktorých fungujú. Mali sme možnosť vidieť aj najstaršiu knihu, ktorá bola ručne dofarbená pravým zlatom, najmenšiu knihu s rozmermi 3,5 cm x3,5 cm a ďalšie knižné skvosty.

            Naša posledná zastávka bolo Dom  Jozefa Cígera Hronského. Expozícia bola zaujímavým rozprávaním o živote a diele Jozefa Cígera Hronského na Slovensku aj v zahraničí. Sprístupnila nám pohľad na vecné pamiatky z osobnej pozostalosti, ukážky prác, výtvarných diel, 3D miestnosť na premietanie filmov pre deti a mnoho iných vecí.

            Piatková exkurzia nám dala možnosť dozvedieť sa množstvo nových informácií, ktoré iste využijeme na maturite, ktorá nás čaká tento školský rok.

            Účastníci exkurzie zo 4. BB

          • MINIGRANT V4 GEN - ÚSPEŠNE podaný projekt GK2

          • Krátkodobá cezhraničná mobilita: „LIVE - životné hodnoty stredoškolákov “

            Realizátor: Gymnázium Konštantínova 2, Konštantínova 2,  Prešov, Slovensko

            Partnerská škola: Gymnázium, Praha 4,  Budějovická 680, Česká republika

             

            Všeobecná charakteristika MINIGRANTU V4 GEN

             

            Presadzovanie myšlienok pre udržateľnú regionálnu spoluprácu v strednej Európe.

            Nový minigrant V4 Gen podporuje krátkodobú mobilitu mládeže vo vekovej skupine 12–30 rokov.

            Jeho zameranie: Presadzovanie demokratických hodnôt, občianskej participácie a cezhraničného dialógu medzi mladými ľuďmi z krajín V4, za finančnej podpory Vyšehradského fondu.

             

            Cieľom projektu GK2 „LIVE - životné hodnoty stredoškolákov “, realizovaného  v 2. eventoch, je výmenná mobilita študentov z oboch krajín - Slovenska a Česka, zorganizovanie dvoch spoločných stretnutí skupín stredoškolákov a pedagógov partnerských škôl.

            1. EVENT projektu „LIVE - životné hodnoty stredoškolákov live“, realizovaný v Prahe, bude zameraný na  aktívne poznanie spoločnej českej a slovenskej minulosti XX. stor. Poznanie historickej reality dobového Československa je v dejepisnej a spoločenskovednej edukácii dôležitým predpokladom rozvoja občianskych kompetencií v súčasnej Európe.
            2. EVENT projektu, realizovaný na Slovensku v širšom regióne Tatier, bude zameraný na posilnenie pozitívneho postoja žiakov k  základným životným hodnotám - zdravie, sloboda a  nezávislosť, uznanie a  sebarealizácia so zameraním na propagovanie zdravého spôsobu života. Zámerom je výmena skúseností a nových poznatkov, spoznávanie rovesníkov a ich kultúr, spoločná tvorivá, vzdelávacia a športová činnosť.

            Realizačný tím GK2: PhDr. Ľ. Bujňáková, školský psychológ

                                             Mgr. M. Semanová, pedagóg  školy

                                             Mgr. I. Paulenová, pedagóg školy

          • HISPÁNSKY DEŇ NA GK2

          • Dňa 13.10.2023 sa na našom gymnáziu organizoval po prvý krát Hispánsky deň pri príležitosti najväčšieho sviatku všetkých hispánskych národov – 12.október. Cieľom tohto dňa je oslava kultúrneho dedičstva španielsky hovoriacej spoločnosti, ktorá zdieľa nielen rovnaký jazyk, ale aj podobné hodnoty a tradície, a práve to sme sa aj my snažili priblížiť naším študentom.

            Tento deň sa niesol v znamení prednášok a aktivít venovaných španielskej a hispanoamerickej kultúre, organizovaný v troch sekciách. Program otvárala Mgr. Mária Semanová, ktorá vo svojej prezentácii priblížila študentom historické udalosti toho sviatku. Následne si študenti preverili svoje získané vedomosti cez program Kahoot a zabojovali o sladkú odmenu.

            Žiačka Bianka Kušnírová nám porozprávala o svojom ročnom štúdiu v Barcelone a veríme, že týmto inšpirovala aj iných študentov a zdôraznila tak dôležitosť učenia sa španielskeho jazyka.

            Súčasťou programu boli aj rôzne  aktivity,  ktoré preverovali poznatky študentov z gastronómie, kultúry, sveta slávnych osobností a tiež hľadali ekvivalenty medzi španielčinou Španielska a Latinskej Ameriky.

            Posledným bodom bola hudba, keďže tá v hispánskej kultúre nesmie chýbať. Študentka Natália Vrabliková z III.B predviedla základné kroky salsy  a bez pochýb tak vytvorila príjemný záver programu.

            Za spoluprácu pri príprave a organizácii tejto akcie sa chcem poďakovať aj mojim kolegyniam Mgr. Michaele Kulpa a Mgr. Ivane Paulenovej.

            Veľká vďaka patrí tiež ochotným a šikovným študentkám Bianke Kušnírovej z VII.BO, Natálii Vrablikovej z III.B a Žofii Čerychovej z III.BB za tvorbu plagátu.

            Muchísimas gracias 😊

            Mgr. Mária Semanová

          • Predstavenie United Neigbours of London

          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci tried II.B, II.A a II.AO v sále kina Scala v Prešove zúčastnili najnovšej divadelnej inscenácie v anglickom jazyku,  ktorá bola pre nich koncipovaná ako divadelná učebná pomôcka v spolupráci s pedagógmi anglického jazyka s ohľadom na učebné osnovy.

            Divadelná inscenácia v anglickom jazyku pod názvom United Neigbours of London, bola žiakom ponúknutá v anglickom prejave s atraktívnymi dialektmi, variabilnou scénou, dynamickou hudobnou kolážou a expresívnym herectvom prezentovaným Divadelným centrom, Martin.

            Cieľom divadelného predstavenia v anglickom jazyku bolo priblížiť a pomôcť žiakom prekonať prípadné jazykové zábrany aj prostredníctvom inšpiratívnej a zároveň edukatívnej divadelnej formy. Bolo vidieť, že skúseným hercom sa podarilo zaujať aj naše publikum a udržať pozornosť až do konca. Pre nás , zúčastnených učiteľov, ako aj žiakov, bolo dané kultúrne podujatie kvalitne obohatené zaujímavou témou.

            „Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov. Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími. Ako napovedá názov, nepôjde v prvom pláne o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom z mäsa a kostí okolo nás. Kto mi však pomôže, keď pôjde do tuhého? Zvládnem to sám?“ (https://www.divadelnecentrum.sk/repertoar/united-neighbours-of-london)

            Ďakujeme zúčastneným triedam a veríme, že vás to obohatilo nielen po stránke edukatívnej ale aj po stránke spoločensko-sociálnej.

            Mgr. Matysová Ž., Mgr. Furmanová M., Mgr. Chovancová P.

             

            Emília Kaňuchová (II.B)

            "Predstavenie ma veľmi zaujalo, páčili sa mi herecké výkony a tiež anglická výslovnosť, rada by som išla znova :)"

            Peter Gmitro (II.B)

            "Vystúpenie bolo vtipné. Dialógom sa dalo rozumieť."

          • 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 17. 10. sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V kategórii C (žiaci 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií) si postup do okresného kola vybojovala Natália Špirengová (IV.AO).

            Všetkým žiačkam kvarty A (Adela Cocuľová – 2. miesto, Barbora Rusinová – 3. miesto, Anetta Onďaková, Ela Gmitrová, Kamila Butoracová, Katarína Boľanovská) ďakujeme za aktívnu účasť a Natálii držíme prsty v ďalšom kole.

                                                                                               Mgr. Vladimíra Kordaničová

          • HISTORICKÁ ŠKOLA JOZEFA MISTRÍKA

          • Dňa 13.10. 2023 sa vybraní žiaci IV.AO, V.AO, VI.AO zúčastnili exkurzie do Španej Doliny. Dedinka s banskou históriou ukrýva, ale i srdečne odhaľuje, ako žili i ako sa kedysi vzdelávali naši predkovia.

            PhDr. Silvia Ernstová

             

            Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. O pravdivosti výroku sme sa mohli presvedčiť v piatok 13. 10. 2023, keď sme sa vďaka našej pani učiteľke vybrali do Španej Doliny. Tam sme sa vrátili v čase v Historickej škole Jozefa Mistríka, dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí zo školského života, ale i zo života obce. Teoretické informácie boli poprepájané s praktickými ukážkami, ktoré vyvrcholili prechádzkou po Španej Doline a spoznávaním jej krás. Ďakujeme za takúto inú formu vzdelávanie. Bolo to super.

            Pavol Kovaľ, V. AO

          • Workshopy s Informačným a vzdelávacím inštitútom

          • Dňa 20.10. 2023 naša škola pokračovala v spolupráci s Informačným a vzdelávacím inštitútom pri príprave a realizácii workshopov s názvami Bezpečný internet a Komunikácia. Žiaci II.B a VI.AO triedy sa zúčastnili vybraných stretnutí,  ktoré viedol  lektor Damián Žilka.

            Cieľom workshopu Bezpečný internet bolo predstaviť žiakom triedy II.B aktivity zamerané na ochranu a prevenciu mládeže pred kyberšikanou. Následne na rozoznávanie príznakov a prejavov šikany, rozvíjanie schopností aktívne obrániť seba a iných pri ubližovaní, a tiež na podporu zodpovedného správania na internete.

            Žiaci VI.AO triedy sa orientovali na komunikáciu, konkrétne rozvíjali schopnosť komunikovať a pracovať v skupine, odovzdávať informáciu, formulovať názor, argumentovať v tíme, vedieť vyjadriť a obhájiť svoj názor i rozvíjať argumentačné schopnosti.

            Ďakujeme zúčastneným triedam a veríme, že ich to obohatilo. 😊

            Mgr. Gabriela Vašková

             

            Z vyjadrení študentov vyberáme:

            V piatok, 20.10.2023, sme mali možnosť zažiť workshop o bezpečnosti na internete. Rozprávali sme sa o rôznych sociálnych sieťach a ich využití, no ale aj o tom, akým informáciám máme veriť a prečo by sme mali obchádzať konšpiračné teórie a hoaxy. Pracovali sme v skupinách, každý sa zapojil a vyjadril. Hodina workshopu ubehla rýchlosťou blesku a my sme radi, že sme získali užitočné rady do nášho ,,online” života.
            Antónia Vysočanová, II.B

            Workshop sa niesol vo veľmi uvoľnenej atmosfére, čo si veľmi cením. Zistili sme, ako rozoznať hoax a akým spôsobom. Taktiež sme boli rozdelení do skupín, kde sme diskutovali o nami vybranej sociálnej sieti (ďalší + 1bod :D ). Prednášajúci odpovedal na otázky odborne a otvorene. Som spokojný, že sa naša trieda zúčastnila tejto aktivity.
            Peter Anderko, II.B

            Dnešný workshop bol náučný. Všetkým sa nám páčil prístup lektora a spôsob akým túto hodinu viedol. Robili sme aktivitu, pri ktorej sme si uvedomili, ako nás sociálne siete ovplyvňujú a aké riziko môžu spôsobiť. Myslíme si, že takého workshopy by sa mali zaviesť do všetkých škôl, pretože pre dnešnú dobu, kedy sme mladí ovplyvnení internetom z každej strany je potrebné si uvedomovať riziká, aké môžu nastať.
            Karin Kačmárová, Stela Kováčiková, II.B

             

            V piatok 20. októbra sme sa zúčastnili zaujímavého workshopu na tému komunikácia, vďaka ktorému sme nadobudli nové poznatky v tejto sfére a mohli si ich aj prakticky overiť. Príjemnou prácou v skupinách a diskusiou sme si rozšírili naše schopnosti. Ďakujeme za túto príležitosť.
            Lýdia Kovaľová, Klára Mochnacká, VI.AO

            V piatok sme sa zúčastnili workshopu, ktorý bol zameraný na komunikáciu. Spolu sme si prešli základné zásady komunikácie, čo sa na ňu využíva a ako správne argumentovať. Taktiež sme mali aktivitu, kde sme sa v skupinách zaoberali aktuálnymi témami a hľadali argumenty podľa toho, či s daným výrokom súhlasíme alebo nie. Potom jednotlivé dvojice skupín, pre a proti, predniesli svoje argumenty a viedli krátke diskusie na dané témy.
            Myslím si, že nám tento workshop dal mnoho. Napríklad, naučili sme sa správne komunikovať a argumentovať, a tiež pri tom rešpektovať aj názory iných.
            Anna Šutková, VI.AO

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY

          • V októbri sa naša škola zapojila do projektu (ide o 14. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá), ktorý vyhlásil  Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2023, Záložka do knihy spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému česko-slovenského projektu Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov, a vymenia si ju so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy z Českej republiky (našej škole bola pridelená partnerská škola - Gymnázium Lipník nad Bečvou). Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, priateľských kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu alebo ako súčasť školského projektu.

            Tejto milej aktivity sa zúčastnili žiaci osemročného gymnázia.

            Ďakujem im ich za ich chuť, nadšenie i šikovné ruky. 😊

            PhDr. Beáta Kovaľová