• Historicko-geografická exkurzia

          • Historicko-geografická exkurzia (Brestovská jaskyňa, Múzeum oravskej dediny, Zuberec, Sarnia skala, Zakopané, Oravský hrad).

            V dňoch 11. – 13. októbra sa žiaci sekundy a tercie pod vedením Mgr. Kordaničovej, Mgr. Sabolčíka a Mgr. Sopka zúčastnili historicko-geografickej exkurzie. V stredu sme navštívili Brestovskú jaskyňu a odhalili sme tajomstvá podzemia Zubereckej doliny, v Múzeu oravskej dediny sme okúsili jednoduchý každodenný život našich predkov, spoznali sme zvyklosti oravského regiónu i ľudovú architektúru v prekrásnom prírodnom prostredí. Získané vedomosti sme si preverili v krátkom kvíze, v ktorom bol víťazom i odmeneným každý. Vo štvrtok naše nohy zdolali Sarniu skalu (1 377 m.) Na vrchole sme si vychutnávali prekrásne výhľady. V piatok sme našu exkurziu ukončili prehliadkou Oravského hradu, zoznámili sme sa s jeho obyvateľmi, zariadením a porozumeli funkcii hradných opevnení v našich dejinách.

            A čo na to žiaci? Z denníka exkurzie vyberáme:

            Matej Mižanim – Exkurzia bola proste 10/10.

            Dušan Olejár – Najviac sa mi páčil výstup na Sarniu skalu. Bolo nádherné počasie a výhľad bol neuveriteľný.

            Adam Pollák – Exkurzia bola veľmi krásna, aj výborný kolektív, aj skvelí učitelia.

            Richard Hatala – Najviac sa mi páčilo v Brestovskej jaskyni a v Múzeu oravskej dediny, lebo sme sa veľa dozvedeli o živote našich predkov.

            Krištof Kinik – Exkurzia bola veľmi zaujímavá, Sarnia skala unavujúca, kuchyňa hotelu Burtek ma zas zregenerovala.

            Liorka Nemcová – Krásne to bolo. Ďakujeme.

             

                                                                                   Mgr. Vladimíra Kordaničová

          • „Nešepkajme o duševnom zdraví...“

          • Problematika duševného zdravia a budovania psychickej odolnosti formou prevencie a edukácie, ako celospoločenská téma, si nachádza stále miesto aj v školách

            10. október, SVETOVÝ DEŇ DUŠEVNÉHO ZDRAVIA, nám intenzívnejšie pripomína potrebu ochrany duševného zdravia, posilňovania duševnej odolnosti, duševnej imunity, odtabuizovania rozhovorov o duševnom zdraví a podpore aktivít, ktoré pomôžu ľuďom, a primárne mladým ľuďom a deťom v tejto oblasti. Súčasnosť nám ukazuje, že je nevyhnutné, aby sme sa sústredili na metódy predchádzania duševných chorôb, primárne u mladej generácie.
            „Prelomme ticho, ktoré je okolo mentálneho zdravia...“, riaditeľka UNICEF pre globálnu komunikáciu a advokáciu, Paloma Escudero.

            Svetový deň duševného zdravia poskytuje príležitosť pre všetky zainteresované strany pracujúce v oblasti duševného zdravia hovoriť o svojej práci a o tom, čo je potrebné urobiť, aby sa starostlivosť o duševné zdravie stala realitou pre ľudí na celom svete.
            Preto sme sa rozhodli na GK2 v Prešove „NEŠEPKAŤ O DUŠEVNOM ZDRAVÍ...“.

            Žiaci z 28 tried 3. – 8. ročníka osemročného gymnázia, všetkých ročníkov klasického a bilingválneho  gymnázia a pedagógovia školy, 852 členov komunity GK2, mali možnosť od 10. 10. – 13. 10. 2023 byť aktívni v tejto problematike - počúvať, poznávať, zdieľať, hovoriť, posúvať informácie, pýtať sa...

            Podujatie  „Nešepkajme o duševnom zdraví...“ bolo realizované formou workshopov v jednotlivých triedach so zameraním na interaktívne aktivity žiakov, pedagógov školy a pozvaných hostí – 22 odborných pracovníkov z 15 inštitúcií sídliacich nielen v Prešove, zaoberajúcich sa uvedenou problematikou primárne i sekundárne (KÁČKO/Ipčko, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Liga za duševné zdravie, FACESCAPE Slovensko, Prešovská univerzita, KR a OR Policajného zboru, Regionálny úrad verejného zdravia, Kolobeh života, Autisti Prešov,  Európsky zbor solidarity, Trojlístok, Záujmové združenie žien MYMAMY, NOMORESTIGMA...).

            Workshopy boli tematicky zamerané na:

            • šírenie povedomia o duševnom zdraví a jeho odolnosti, na posilňovanie duševnej imunity
            • destigmatizáciu duševných porúch, ako nástroja prevencie vzniku, prehlbovania a zanedbávania starostlivosti v tejto oblasti
            • zvýšenie zdravotnej gramotnosti a posilnenie autonómneho a zodpovedného rozhodovania vo vzťahu k zdraviu v úzkom zameraní na závislostné správanie
            • rodovú rovnosť, právo na rovnosť a nediskrimináciu na základe rodu a zvýšenie povedomia pri uplatňovaní práva na rovnaké zaobchádzanie
            • zvyšovanie právneho vedomia
            • bezpečný internet – nebezpečenstvo kyberšikany, nástrah internetu a sociálnych sietí, online nátlaku a ochrany osobných údajov
            • mediálnu gramotnosť
            • posilnenie kritického myslenia
            • zdravý životný štýl, pozitívnu motiváciu
            • stratégie predchádzania poruchám zdravia fyzického i psychického

            PREČO sme sa rozhodli  „NEŠEPKAŤ O DUŠEVNOM ZDRAVÍ...“?

            Naše vnútorné prežívanie ovplyvňuje to, ako budeme fungovať vo vonkajšom svete. Pocity, myšlienky, emócie majú esenciálny význam na život, ktorý žijeme, hoci im často neprikladáme takú dôležitosť, akú by sme mali. Svetový deň duševného zdravia slúži na to, aby sme si pripomenuli, že sa musíme starať o seba a svoje vnútro.

            Pozitívne reakcie účastníkov na poznané a komunikované informácie o tom, ako oddychovať a regenerovať, o zdraví a pohybe - nielen fyzickom, o komunikácii a „vyrozprávaní sa“, o prospešnom životnom štýle a životospráve, o tom, čo s tým „ pokiaľ máme pocit, že negatívne myšlienky a emócie ovládajú náš život a bránia nám v jeho užívaní a stres, ktorému čelíme, nedokážeme zvládnuť...“, o kritickom myslení, mediálnej gramotnosti... nám potvrdzujú správnosť voľby.

            „NEŠEPKAJME O DUŠEVNOM ZDRAVÍ...“.

            PhDr. Ľ. Bujňáková, školská psychologička

             

            Vyjadrenia žiakov:

            I.BB

            Podľa môjho názoru i názoru triedy bola utorková prednáška výbornou príležitosťou  na „sebazamyslenie“ a popremýšľanie nad výberom správnej partie. Zároveň si uvedomujeme aj dôležitosť vlastného duševného zdravia ako takého.
            Vďaka prednáške vieme, aké škody môžu drogy nášmu zdraviu aj telu narobiť.
            Týmto by sme sa chceli ako trieda poďakovať za poučnú prednášku, pretože aj v dnešných dňoch je to téma, ktorú netreba ignorovať.

             

            III.B

            Aktivita bola výborná, motivujúca. Na škole robím DofE a potrebujem rezidenčný projekt. Veľmi ma to oslovilo.

             

            II. AB

            Zaujímavý, neformálny rozhovor o činnosti organizácie Trojlístok, n. o. v Prešove. Prospešné.

             

            II. B

            Nápomocné, poučné.

            U nás bol 2 psychologičky pracujúce v IPčku a zároveň Kreate clube. Bolo to zaujímavé. Predstavili nám čo obnáša ich práca, že musia byt neustále v pohotovosti ak by sa vyskytli nejaké krízové situácie. Hľadanie nezvestných, momentálne epicentrum zemetrasenia a pod. Povedali nám informácie o klube, že je to bezpečné miesto, zdarma a pre všetkých, môžeme tam len tak oddychovať alebo aj sa zapojiť do aktivít ak chceme. A že ak niekto potrebuje tak si tam môže aj vypýtať jedného z nich, ísť do “Kačka” a mať nejakú tu pol hodinku na vyrozprávanie sa. Proste „safe place“.

            Podľa mňa to bolo fajn a interesantné.

             

            V. BB

            Nové informácie, zaujímavé. Spojenie s reálnym príbehom zaujalo.

          • Literárny Kežmarok

          • 6. 10. 2023 sa v Kežmarku uskutočnilo vyhlásenie výsledkov najstaršej literárnej súťaže na Slovensku. Aj naša škola mala vďaka našej žiačke zastúpenie. 😊

            Lýdii Kovaľovej zo 6. AO srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa tvorivého elánu.

          • Exkurzia do Archeoskanzenu v Nižnej Myšli

          • 9. 10. 2023 sa príma a kvinta pod vedením Mgr. M. Regulovej a PhDr. B. Kovaľovej zúčastnili zážitkovej formy vyučovania v Archeoskanzene v Nižnej Myšli.

            Po relatívne krátkej ceste autobusom sme vystúpili v Nižnej Myšli. Náš program sa mal skladať z prehliadky múzea, kurzu drotárstva a tiež prehliadky samotného archeologického náleziska.

            V múzeu sme videli zaujímavé artefakty ako napríklad kostry ľudí z obdobia doby bronzovej, presnejšie 1500 rokov pred naším letopočtom či jednu z najstarších nájdených detských hračiek na svete. Taktiež aj 2. najstarší chlieb, ktorý bol kedy objavený.

            Po presune smerom  k nálezisku sme absolvovali krátky kurz drotárstva, po ktorom sme z dôvodu nepriaznivého počasia namiesto plánovanej prehliadky náleziska divadelnou formou zinscenovali pod strechou, čo sa asi mohlo stať pred 3500 rokmi, keď bola miestna osada vysídlená. Po umúdrení počasia a utíšení dažďa sme sa konečne dostali k prehliadke samotného náleziska, z ktorého nás najviac zaujala originálna obetná jama, 817 hrobov z danej doby alebo replika pravekej osady.

            Po tomto programe sme sa plní nových vedomostí a zážitkov autobusom vrátili naspäť do Prešova.

            Martin Nečej V.AO

          • Deň s kúzelnou fyzikou

          • Dňa 8.9. 2023 sa žiaci druhých ročníkov v rámci netradičnej edukácie zúčastnili na podujatí s názvom Kúzelná fyzika.

            Pomocou zaujímavých pokusov a experimentov lepšie pochopili fyziku využitú v praxi. Zábavnou formou sa snažili prísť na kĺb fyzikálnym zákonom a pri správnej odpovedi boli, samozrejme, odmenení.

            Žiaci sa na tomto podujatí nielen zabavili a užili si ho, ale získali tiež nové poznatky z oblasti fyziky.

            Ďakujeme žiakom 2.A, 2. B, 3.A, 3.B, sexty a septimy za aktívnu účasť.

            Eliška Štovčíková II.A

            RNDr. M. Romanová a RNDr. M. Mruzová, PK fyziky a chémie

             

          • Štúdium na strednej v zahraničí

          • Dňa 9. októbra 2023 sa na Gymnáziu Konštatínova 2 v Prešove uskutočnil seminár a diskusia študentov prvého a druhého ročníka so zástupcom študentskej agentúry Information Planet, Ing. Martinom Herdickým. Hlavným cieľom seminára bola najnovšia aktualizácia informácii k štúdiu na stredných školách v zahraničí, možnosti štúdia na jednotlivých stredných školách v zahraničí v školskom roku 2024-2025, podmienky prijatia na tieto školy, životné podmienky v hosťovských rodinách, príprava dokumentácie a prihlášok na zahraničné stredné školy. 

            Každoročne študenti GK2 využívajú možnosť štúdia na škole obdobného typu v zahraničí. K pretrvávajúcemu záujmu o túto možnosť prispievajú aj semináre organizované v spolupráci s partnermi a prezentácie úspešných absolventov týchto programov.

            Mgr. Richard Fech – Foreign Studies Advisor / Poradca pre štúdium v zahraničí

          • Exkurzia STEEL Park

          • Dňa 6. 10. 2023 sa žiaci IV.AO zúčastnili exkurzie v zábavno-technickom centre STEEL Park v Košiciach. Tu si pre nich pripravili zaujímavý program v podobe viacerých expozícií i pokusov v bádateľsko-prírodovednom laboratóriu.

            Interaktívna výstava ponúka návštevníkom interaktívne hranie sa s vyše 50 exponátmi z oblasti optiky, biometrie, geológie, fyziky, chémie, strojárstva a ďalších.

            Žiakov osobitne zaujali exponáty ako interaktívne pieskovisko, nástenné tabule zobrazujúce proces výroby ocele, magnetický žeriav alebo prístroje zaznamenávajúce EEG mozgu, EEG srdca či svalovú prácu.

            V bádateľskom laboratóriu sa žiaci zúčastnili workshopu venujúceho sa kolobehu vody v prírode pod názvom „Tajomstvo vody“. Naučili sa ako je možné získať pitnú vodu procesom kondenzácie i ako je možné očistiť znečistenú vodu pomocou svojpomocne vyrobeného filtra od mechanických nečistôt.

            PaedDr. B. Dobrovičová

          • Prešov číta rád

          • Prešov číta rád,

            toto platí nielen pre naše krásne mesto, ale i študentov nášho gymnázia. Účasť na literárnom festivale Prešov číta rád sa už pre nás stala tradíciou.

            Osobné stretnutia so spisovateľmi Ivonou Březinovou a Dušom Martinčokom boli veľmi zaujímavé a inšpirujúce. Žiakom sa pootvoril priestor na rozvoj pozitívneho vzťahu ku knihe, pootvoril sa im priestor, kedy by mohli stráviť čas v spoločnosti literárnych hrdinov, vo svojom vlastnom svete fantázie, v poznávaní seba samých a eliminovať tak čas pri sociálnych sieťach.

            Kniha je a bude vždy nevyčerpateľnou studnicou príbehov, hrdinov pri formovaní osobnosti mladého človeka.

            Tešíme sa na ďalší ročník literárneho festivalu.

            PhDr. Ľudmila Schvalbová

            „Človek by mal dokázať zaťať zuby, keď si ide za svojím cieľom.“ (I. Březinová)

          • Európska noc výskumníkov

          • OC Optima v Košiciach bolo minulý piatok jedným z centier vedeckého turizmu. 29. september bol stanovený ako dátum podujatia, ktoré je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií. Festival vedy EURÓPSKA NOC VÝSKUMNÍKOV sa uskutočnil v tento deň paralelne v 25 európskych krajinách vrátane Slovenska. A my sme boli pri tom!

            Nosnými témami podujatia boli VODA a UMELÁ INTELIGENCIA. O týchto aj o iných témach sme sa dozvedeli z viac ako 60 vedeckých stánkov, ktoré OC návštevníkom ponúkalo. Neobyčajne na nás zapôsobili tieto témy: Supravodivosť a nízke teploty, Zábava s vákuom, ktoré prezentoval Ústav experimentálnej fyziky SAV; Ústav biomedicíny SAV ponúkal priestor na detegovanie porúch pozornosti, ktorý sme si mohli vyskúšať. Zistili sme, že nateraz sme v poriadku! Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach nás zaujala meraním rádioaktivity, vysvetlili nám funkciu prorón – protónového reťazca, ponorili nás do hlbín mikrosveta. Doktorandi Technickej univerzity v Košiciach vysvetľovali výstavbu inteligentných stavieb v korelácii s územným plánom miest; tajomný svet neurónov nám sprostredkoval Biomedicínsky ústav SAV; úpravu, kamenné tajomstvá vody a vodné laboratóriá prezentoval Ústav geotechniky SAV. Ústav materiálového výskumu SAV s Košiciach popisoval kovové, keramické a hybridné systémy používané v bežnej praxi; Stredná odborná škola priemyselných technológií v Košiciach prezentovala robotizáciu v korelácii s využitím umelej inteligencie, ... a ešte viac.

            Predstavili sa nám najvyššie akademické kapacity - profesori, docenti, najvyšší vedeckí pracovníci  inštitúcií (UPJŠ, SAV, SOVVA, CVTI SR), ktorí exponáty vystavovali. Mohli sme si s nimi vydiskutovať témy, ktoré zvyčajne patria za katedru, ... a k tomu food zóna OC, ktorá anatómiu a fyziológiu nášho organizmu udržiavala v potrebnej pozornosti a motivácii získať nové poznatky.

            Motto tohtoročného podujatia znelo: „MOJE POVOLANIE JE VEDA!“ Na chvíľu sme sa s jeho obsahom stotožnili a získali nové kompetencie, z ktorých budeme čerpať tento školský rok,  minimálne do ďalšieho ročníka tohto skvelého podujatia.

             Ďakujeme študentom I.A, I.AB a Kvinty A za účasť!

            PaedDr. M. Mochnacká, PK biológie

          • Seminár s Information Planet o štúdiu v zahraničí

          • V stredu 4. októbra 2023 sa na Gymnáziu Konštatínova 2 v Prešove uskutočnil seminár a diskusia študentov maturitného ročníka so zástupcom študentskej agentúry Information Planet, Ing. Martinom Herdickým. Hlavným cieľom seminára bola najnovšia aktualizácia informácii k štúdiu na univerzitách v zahraničí (možnosti štúdia na jednotlivých univerzitách v zahraničí od školského roka 2024-2025, podmienky prijatia na zahraničné univerzity, životné podmienky a pracovné možnosti v danej krajine, príprava dokumentácie a prihlášok na zahraničné univerzity), ktoré môžu výrazne pomôcť študentom maturitného ročníka na GK2 pri správnom výbere zahraničnej univerzity. 25 maturantov, ktorí už majú vybraté svoje budúce študijné oblasti, sa aktívne zaujímalo o možnosti štúdia v Holandsku, Anglicku, Írsku, Škótsku, Dánsku, Švédsku, Nemecku, Austrálii a USA. Veríme, že naši maturanti vyhodnotia tieto aktuálne informácie tým najlepším spôsobom, rozhodnú sa pre výber správnej univerzity, budú úspešní v prijímacom konaní a budú dôstojne reprezentovať GK2 v zahraničí ako stovky našich absolventov, ktorí ukončili štúdium na našom gymnáziu v minulých rokoch.

            Mgr. Richard Fech – Foreign Studies Advisor / Poradca pre štúdium v zahraničí