• LITERÁRNA SENICA Ladislava Novomeského

          • „Nadzmysel nad zmyslami v poézii totiž je pohyb: smelý skok z čarokruhu, ktorý ručičkami dokola, dokola kreslia hodiny… smelý skok poza začarenú čiaru z údelu, času jeho návyku, po nové vône, farby, po chuť na jazyku, po nový dotyk hmatom otupených prstov, po nepočuté nikdy alebo symfóniách Mozartov a svrčkov na letné poludnie a v Malej nočnej hudbe kŕkajúcich žiab. V jej moci previdieť a nájsť budúce bude v súkolí prítomnosti a prečasovať  na bývalo a bolo...“ (Laco Novomeský)
             

            Aj takto by sa dala priblížiť atmosféra slávnostného vyhodnotenia XXXVII. ročníka Literárnej Senice Ladislava Novomeského, ktorého sme mohli byť súčasťou, a to vďaka našej žiačke Lýdii Kovaľovej (sexta A), ktorá si odniesla hneď dve ocenenia – v kategórii próza žiakov stredných škôl – 1. miesto a v kategórii poézia žiakov stredných škôl – 2. miesto.

            Lydke srdečne blahoželáme a prajeme veľa podnetných impulzov v ďalšej tvorbe.

            PhDr. Beáta Kovaľová

          • Sárova Bystrica

          • V dňoch 23. – 24. novembra sa v Banskej Bystrici uskutočnilo CELOŠTÁTNE FINÁLE SÚŤAŽE MLADÝCH MODERÁTOROV A REDAKTOROV.

            Našu školu reprezentovala Bianka Bicáková (VIII.AO), ktorá získala krásne 3. miesto!

            Bianke blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Vladimíra Kordaničová

          • Po stopách Ľudovíta Štúra

          • V pondelok 27. 11. 2023 žiaci II.A pod vedením pani učiteľky Kordaničovej navštívili Centrum regionálnych dokumentov v Prešove, kde mali možnosť vypočuť si zaujímavý výklad o kodifikátorovi spisovnej slovenčiny, Ľudovítovi Štúrovi. Nahliadli tak do jeho života, oprášili si staré vedomosti a dozvedeli sa tiež nové informácie nielen o Štúrovi, ale aj o štúrovcoch a období, v ktorom žili. Žiaci tým nadviazali na učivo z hodín slovenského jazyka a literatúry a rozšírili si svoje poznatky aj takýmto netradičným spôsobom. Táto krátka návšteva knižnice bola pre žiakov pozitívnym prínosom.

             

            Eliška Štovčíková II.A   

          • Študentská kvapka krvi 2023

          • 6. novembra 2023 sa uskutočnilo tradičné darovanie krvi GK2 v rámci Študentskej kvapky krvi 2023, na ktorom sa zúčastnilo 31 ochotných záujemcov spomedzi študentov a zamestnancov GK2.

            Srdečne ďakujeme všetkým darcom, ale aj záujemcom, ktorým to vyšetrujúca lekárka neschválila, možno nabudúce budú zdravotné okolnosti vyhovujúce.
            Fotogaléria akcie: https://photos.app.goo.gl/qiAz9bgEtNnSzGy29

            Úspešní prvodarcovia si môžu vyzdvihnúť nový preukaz darcu u S. Gmitra v kabinete informatiky.

            Mgr. Slavomír Gmitro

          • PROGRAM V4 GEN je pre mladých ľudí skvelou príležitosťou...

          • Po absolvovaní 1. eventu programu V4 GEN v Prahe a v pražskom gymnáziu, v termíne 14. 11. – 18. 11. 2023, to môžem potvrdiť.

            Je to skvelá príležitosť spoznať sa a viesť dialóg nielen s našimi českými rovesníkmi, no zároveň si prehĺbiť vzťahy s vlastnými spolužiakmi, byť súčasťou multikultúry, vnímať jej otvorenosť a aktuálnosť.

            Prepracovanosť programu nám umožnila aj:

            • absolvovať spoločný workshop so zameraním na česko - slovenské vzťahy, ich minulosť a budúcnosť
            • realizovať prehliadku Prahy so sprievodom pražských študentov partnerského gymnázia
            • zúčastniť sa projektového dňa s možnosťou výberu 3 prednášok z troch sekcií, ktoré boli vedené expertami v danej oblasti
            • zažiť 17. november v uliciach Prahy, kde sa konali eventy na počesť tohto sviatku...

            Pripájam vyjadrenia ďalších účastníkov  1. eventu V4 GEN:

            Grešová, Karin: Navštívili sme historické pamiatky s českými študentmi, ktorí nám priblížili históriu Prahy.

            Haľková, Milena: Spolu s partnerskou školou sme riešili spoločnú minulosť Čechov a Slovákov v jednom štáte, diskutovali naše názory a postoje do budúcna na tému spolupráce našich štátov. Pripravili pre nás aj zaujímavé besedy s významnými osobnosťami ako napríklad plastickým chirurgom, vedcom, alebo inými osobnosťami. Taktiež sa ujali aj práce sprievodcu a ukázali nám Prahu a jej významné pamiatky.

            Vaľková, Veronika: Exkurzia Prahou a jej história i súčasnosť, výnimočný 17. november v Prahe - koncert Modlitba pre Martu – zážitok, noví ľudia, nové poznanie, splnený sen, zábava... Veľmi príjemný zážitok.

            Pivovarníková, Stanislava: Bolo to veľmi obohacujúce a príjemné

            Špačková, Gabriela: Všetko bolo pripravené veľmi krásne. Škola, ktorá nás prijala ako partnerov sa na nás vážne pripravila a aj žiaci, ktorých vybrali do programu, boli veľmi prívetiví a otvorení spoznávaniu nových ľudí.

            Aktuálne nás čaká príprava 2. eventu projektu, ktorý bude realizovaný v Prešove a v regióne Tatier. Predpokladaný termín: 18. 03. – 23. 03. 2023.

                                                                                                                                                 Simona Chovancová, IV. BB

          • POTVRDENIE O NÁVŠTEVE ŠKOLY

          • Na priloženom odkaze prinášame návod ako si môžete vytlačiť potvrdenie o návšteve školy prostredníctvom Edupage. Potvrdenie si môže vytlačiť žiak alebo rodič kedykoľvek.

            https://help.edupage.org/text.php?id=2755&lang=sk

            Elektronické potvrdenia sú bezpečné. Na rozdiel od pôvodných papierových sa nedajú sfalšovať. Obsahujú QR kód, pomocou ktorého si ľubovoľná inštitúcia vie overiť platnosť potvrdenia. Stačí, ak zoskenuje QR kód z potvrdenia a stránka www.potvrdenie.sk potvrdí jeho pravosť.

            Žiaci, ktorí maturujú v šk. roku 2023/2024, prestávajú byť žiakmi školy dňom ukončenia poslednej časti maturitnej skúšky a po tomto termíne si už potvrdenie nebudú môcť vytlačiť.

            Mgr. Marek Soták

          • Prekladateľská súťaž Juvenes Translatore 2023

          • Dňa 23. novembra 2023 sa uskutočnila súťaž Juvenes Translatores – Mladý prekladateľ, ktorá sa konala vo všetkých krajinách Európskej únie. Aj napriek tomu, že naša škola nebola vylosovaná medzi 14 vyžrebovanými strednými školami v rámci Slovenska, mohli sme sa zapojiť do miestneho kola rovnomennej súťaže. Žiaci mali rovnaké podmienky aj rovnaký text ako vylosované školy. Podstatou súťaže bolo čo najlepšie preložiť text z anglického jazyka do slovenského jazyka. Do tejto súťaže sa zapojilo 7 žiakov: Lea Dubayová a Viktória Novotná z III.AB, Katarína Hanušovská a Kristína Kvočková z III.BB, Simona Kochanová a Laura Brendzová z III.CB a žiačka Tamara Servátková z triedy IV.CB.

            Všetkým žiakom ďakujeme za zapojenie sa do súťaže.

            Mgr. Veronika Šoltisová

          • 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry - OKRESNÉ KOLO

          • Dňa 15. 11. 2023 sa uskutočnilo OKRESNÉ KOLO Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C (žiaci 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií). Našu školu reprezentovala Natália Špirengová (IV. AO), ktorá v silnej konkurencii získala 5. miesto!

            Natálii blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Vladimíra Kordaničová

          • Best in English

          • Best in English, medzinárodná súťaž žiakov stredných škôl vanglickom jazyku, sa tradične koná v novembri. Tohto roku bol stanovený termín na 16. novembra 2023.  Našu školu reprezentovalo 53 žiakov, aby ukázali, že angličtina ich baví azabojovali ohlavnú cenu, ktorou je dvojtýždňový jazykový pobyt vKanade. Tohto roku sa súťaže zúčastnilo 24 363 žiakov zo 702 stredných škôl a z 34 krajín. Súťaž pozostávala z 3 častí: čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a gramatika. Oficiálne výsledky žiakov budú známe až 30. novembra 2023 a umiestnenie v rámci škôl bude zverejnené podľa harmonogramu organizátorov 7. decembra. 2023.

            Mgr. Veronika Šoltisová

          • Súťaž HIV/AIDS prevencia

          • Vo štvrtok 16. 11. 2023 sme veľmi úspešne absolvovali 1. online kolo Národnej súťaže HIV/AIDS prevencia. Našu školu reprezentoval trojčlenný tím dievčat zo SEXTY A v zastúpení: Kucharová Viktória, Mochnacká Klára, Šutková Anna. V silnej konkurencii 87 registrovaných družstiev z celého Slovenska si vybojovali 3. MIESTO, a ... postupujú do 2. prezenčného kola súťaže, ktoré sa uskutoční 1.12.2023 v Bratislave.

            Srdečne blahoželáme súťažnému tímu zo sexty A!!!

            ... a ešte niečo navyše:

            Národnú súťaž HIV/AIDS prevencia pre stredné školy usporadúva Mládež Slovenského Červeného kríža od roku 2015 pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS (1.12.). Je súčasťou projektu Spolu ochránime mládež. Cieľom uvedenej národnej súťaže je iniciovať diskusiu o problematike šírenia pohlavne prenosných chorôb a HIV/AIDS medzi mládežou na Slovensku, so zameraním sa na prevenciu HIV/AIDS využívajúc metódu rovesníckeho a neformálneho vzdelávania. Medzi tvorcov národnej súťaže (Mgr. Zdenka Výbochová, Bc. Viktória Šutová) patril aj absolvent Gymnázia Konštantínova 2 v Prešove, už zosnulý MUDr. Tibor Vyslocký. Uvedenému projektu venoval vyše 15 rokov a dlhé roky pôsobil aj ako predseda pracovnej skupiny. Za svoj život vyškolil niekoľko stoviek mládežníkov, inšpiroval mladých ľudí pre dobrovoľnícku prácu a šíril osvetu ako aj povedomie o HIV/AIDS, čím sa snažil odstraňovať predsudky verejnosti voči ľuďom pozitívnych na HIV/AIDS.

            PaedDr. Martina Mochnacká

            za PK biológie