• Sándor Petöfi v Prešove

          • Dňa 23. apríla 2024 vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú básnikovi Sándorovi Petöfimu pri príležitosti 200. výročia narodenia básnika a my sme pri tom nesmeli chýbať. Tohto podujatia na Hlavnej ulici v Prešove sa zúčastnili žiaci 4.AB a 2.AB triedy.

            V príhovore pán primátor Ing. František Oľha zdôraznil, že táto busta má byť symbolom priateľstva a dobrého susedstva a že je potrebné budovať svet založený na vzájomnom rešpekte a porozumení. Zástupcovia maďarskej delegácie vyzývali špeciálne mladých ľudí, aby čerpali z diel tohto významného básnika.

            Okrem príhovorov podujatie spríjemnil program, v ktorom mala zastúpenie aj naša škola – hrou na husliach očarila Vanesa Rumančíková z 3.BB, prednesu z tvorby Sándora Petőfiho sa pútavo ujali Sebastián Plančár z 5.BB svojím poetickým slovom a Bianka Bicáková z 8.AO úryvkom z prózy.

            Prešov je jedným z tých miest, kde som sa od prvej chvíle cítil ako doma. V mojich očiach je to milé, pôvabné, pekné, hlučné, veselé, priateľské mesto, uvádza sa v jednom z Petöfiho cestopisov a my s tým len súhlasíme 😉

            Mgr. Jana Havaničová &  Ing., RNDr. Andrea Kľučárová, PhD.

          • Digital Youth Forum 2024

          • 23. apríla sa seminaristi psychológie GK2 stali súčasťou podujatia Digital Youth Forum 2024. Tematika pozitívneho používania technológií a internetu vo svete mladých v kombinácii zaujímavých prednášok, mladých speakrov, hudobného vystúpenia, workshopov, rôznych aktivít a technológií, chill out zón a servisu, skvelej interaktívnej klímy podujatia v krásnom prostredí M Arény – charakterizovali podujatie organizované Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch a MPSVaR SR.

             

            Vyjadrenia účastníkov:

            Dnešok bol pre mňa veľmi milým prekvapením. Tie prednášky boli perfektné a aj celá organizácia akcie. Bol to nával informácii a padlo tam veľa myšlienok, nad ktorými je dobre sa zamyslieť. Bolo to super. N. V. III. B

            Pani učiteľka, veľmi sa chcem poďakovať za takúto krásnu príležitosť. Boli to zaujímavé vystúpenia a prednášky, z ktorých som si veľa odniesla. Ale aj zážitkov, informácií alebo rozhovorov. Veľmi rada by som sa tohto zúčastnila ešte raz a prosíme viac takýchto podujatí ❤️. N. P. VII. AO

            Mne sa podujatie veľmi páčilo. Vzhľadom na to ako je v dnešnej dobe internet a média vykresľovaný hlavne negatívne, bolo fajn sa na to pozrieť aj z druhej strany a nájsť pozitíva🙂. Vystúpenie speváčky bolo tiež milým obohatením. E. P. VII. AO

            Veľmi sa mi páčil dnešný deň. Bolo to zaujímavé, perfektne pripravené, dynamické. Za mňa 10/10😊- B. H. IV. AB

            Dnešné podujatie Digital Youth Forum ma naozaj prekvapilo. Nečakala som, že ma to tak zaujme. S. T. IV. CB

            Dnešný deň hodnotím veľmi pozitívne. Dozvedela som sa veľa nových informácií hlavne v rámci technológii v ktorých sa sama veľmi nevyznám. Milo ma prekvapili drobnosti, ktoré boli pre nás pripravené. Či už rôzne workshopy, prezentácie, technológie, dezertíky, obed alebo aj psík na javisku.. Celkovo veľmi zaujímavé. A. S. III. A

            Mne sa to veľmi páčilo, boli aj prednášky, ktoré ma menej zaujali, no vo väčšine prevažovali zaujímavé veci,  ktoré určite využijem v budúcnosti. P. P IV. BB

            Prednášky boli zaujímavo vybraté. Ani jedna ma nenudila, keďže každá trvala iba 20 minút. Riešili sme ozaj zaujímavé témy. Nad každou som sa aj zamyslela. T. L. 😊 III. A

            Dnešné podujatie bolo jedno z najkrajších a najlepších momentov, ktorých som mohla byť súčasťou. Každá prednáška ma niečo nové naučila a rozšírila som si poznatky z rôznych oblastí. Ďakujem pekne, že som mohla byť súčasťou takéhoto úžasného podujatia. S. S. IV. CB

            PhDr. Ľ. Bujňáková, školská psychologička

          • Konštantínsky Dobšinský - 3. ročník

          • 11. 3. 2024 sa uskutočnil už tretí ročník autorskej súťaže Konštantínsky Dobšinský. Záujem naďalej pretrváva, z čoho máme nesmiernu radosť. Rozhodovanie naozaj nebolo jednoduché, všetci  preukázali svoj talent a chuť pracovať. Už teraz sa tešíme na nový ročník, nové nápady, nové talenty.

             

            Ceny boli udelené vo viacerých kategóriách:

            I. KATEGÓRIA

            1. miesto – Erik Baran I. AO

            2. miesto  - Pavol Kundrát I. AO

            3. miesto – Lea Švecová I. AO

             

            II. KATEGÓRIA

            1. miesto – Kamila Dubeňová II. AO

            2. miesto  - Lenka Molčanová II. AO

            3. miesto – Emma Huňadyová II. AO

             

            III. KATEGÓRIA

            1. miesto – Richard Hatala III. AO

            2. miesto  - Tatiana Paľová III. AO

            3. miesto – Zoja Baliková III. AO

             

            IV. KATEGÓRIA

            1. miesto – Kamila Butoracová IV. AO

            2. miesto  - Sonia Kundrátová IV. AO

            3. miesto – Michaela Blichárová IV. AO

             

            KATEGÓRIA  - CUDZIE JAZYKY

            Ruský jazyk – Martina Franková I. BB

            Nemecký jazyk – Lýdia Kovaľová VI. AO, Karolína Lukáčová III. A

            Anglický jazyk – Bianca Tomková II. AB

             

            KATEGÓRIA - POÉZIA

            Renáta Ondziková III. B ,Diana Jaššová III. BB

             

            KATEGÓRIA PRÓZA

            Timea Hirková I. BB, Ema Ragulská II. AB, Lýdia Kovaľová VI. AO, Timea Adamečková III. AB, Vanesa Rumančíková III. BB, Hana Skirková III. CB

             

            PhDr. Beáta Kovaľová

          • DEŇ ZEME na hodine ruského jazyka

          • Každoročne 22.apríla oslavujeme Deň Zeme. V tento deň milióny ľudí na celom svete upozorňujú na ekologické problémy, klimatické zmeny a aj znečistenie, ktoré ohrozujú našu planétu.

            Do tohto enviromentálneho hnutia sa môžeme zapojiť všetci, či už sú to vzdelávacie inštitúcie, školy a občianske združenia. Dôležitý je každý z nás.

            Aby sme aj my pripomenuli tento deň, študenti IV.CB pracovali na svojich projektoch, ktorých hlavnou úlohou bolo pripraviť plagát, ktorým pozývajú študentov školy na podujatie , ktoré podporuje idey Dňa Zeme. Študenti vytvorili plagáty s pútavými akciami  ako napríklad organizácia zaujímavých podujatí počas Dňa Zeme, výroba ekopapiera, tvorba školskej záhrady, tvorba rôznych výrobkov z odpadu, zber papiera či burza oblečenia. Práce študentov budú vystavené na nástenke ruského jazyka.

            Prezentácia týchto krásnych plagátov v dnešný deň – Deň Zeme, podporila myšlienku, že nejde len o jeden deň, ale dôležitý je každý deň.

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Škola v galérii 2

          • Dňa 16. apríla 2024 sa žiaci III.B triedy preniesli do sveta umenia návštevou Krajskej galérie v Prešove. Pozreli si výstavu tvorenú kolektívom autorov (ako napr. Vladimír Ganaj, Klára Kusá, Erik Sikora, Ľubomír Slovinský, Adam Vačkář a ďalší), ktorí sa vo svojich dielach venovali vzťahu prírody a práce, ako aj otázke vstupu človeka do dynamiky samotného ekosystému. Zaujal ich aj výber z akvizícií, ktoré získala Krajská galéria v Prešove od rôznych umelcov prešovskej proveniencie (či už to boli diela Anny Hausovej, Júliusa Mušku, Jána Zelinku, či Ľubomíra Gumana). Výstava fotografií Petra Zákuťanského  s názvom Alopecia zas  žiakov donútila hlbšie sa zamyslieť nad týmto autoimunitným ochorením, ale zároveň aj nad otázkou inakosti ako takej. A na záver sa preniesli do obdobia 15. – 19. storočia, v ktorom sa ponorili do výstavy Sakrálneho umenia, prioritne do sochárskych diel Majstra Pavla z Levoče.

            Mgr. Andrea Oberstová

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Dňa 10.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády.  Našu školu na ňom reprezentovali viacerí žiaci z prímy, sekundy a tercie, ktorí vo svojich kategóriách dosiahli výborné výsledky.

            V kategórii P8 obsadil Adam Fech z III.AO skvelé 1. miesto, s pravdepodobným postupom na celoštátne kolo (držíme palce).

            V kategórii P7 sa na 3. mieste umiestnila Ella Vaľová  z II.AO.

            Adam Sedlák a Dušan Olejár z II.AO obsadili v tejto kategórii spoločne (s rovnakým počtom bodov)  8. – 9. miesto ako úspešní riešitelia.

            V kategórii P6 sa Filip Rusňák z I.AO umiestnil na 3.- 4. mieste. Úspešnou riešiteľkou v tejto kategórii bola aj jeho spolužiačka Katarína Eliášová (24. miesto).

            K úspechom srdečne blahoželáme a všetkým riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Katarína Sopková

          • Okresné kolo matematickej olympiády kat. Z7 a Z6

          • Hneď po veľkonočných prázdninách sa nám podaril krásny úspech, kedy sme sa v rámci reprezentácie školy zúčastnili okresného kola MO v kat. Z7 a Z6. 

            Starším žiakom zo sekundy sa darilo o niečo viac, kde sa môžeme radovať z celkového obsadenia do 10. miesta z pomedzi 42 žiakov. Fantastické 1.miesto obsadil Ján Dorko so stratou len 2 bodov, na vynikajúcom 3. mieste sa umiestnila Ella Vaľová a trojicu zúčastnených nám uzatvára Adam Sedlák, ktorý sa umiestnil na peknom 10. mieste. 

            V mladšej kategórií si prvýkrát zmerali svoje vedomosti s ostatnými žiakmi naši prímani, ktorým ďakujeme za snahu a veríme, že o rok to skúsia znova. Žiaci, ktorí sa zúčastnili v kat. Z6: Maxine Stošeková, Matej Novotný, Oliver Sabol, Katarína Eliášová (všetci I.AO).

            Mgr. Veronika Vagaská

          • Naši úspešní biológovia, ... a ďalší postup študentky GKII do celoslovenského kola

          • LILIANA FABIANOVÁ, II.BB; ELIŠKA ŠTOVČÍKOVÁ, II.A; TIMOTEJ POLÁK, II.A

            Realizovali pravidelné konzultácie počas školského roka v rámci prípravy na biologickú olympiádu v kat. B, úspešne absolvovali školské kolo (16. február 2024), jeho teoreticko – praktickú časť a projektovú časť, zvládli konkurenčné prostredie krajského kola, ktoré sa konalo 20. marca 2024 na Gymnáziu L. Stöckela v Bardejove kde preukázali vynikajúce výsledky v teoreticko – praktickej časti a v projektovej časti Liliana Fabianová získala 1. MIESTO a POSTUP do CELOSLOVENSKÉHO KOLA, ktoré sa koná 25. – 27. apríla 2024 v Banskej Bystrici.

            Vo štvrtok, 11. apríla 2024, Liliana, Eliška a Timotej, boli pozvaní do kancelárie p. riaditeľa, PhDr. S. Šantu, PhD, kde boli ocenení za nadprácu v predmete biológia.

            Liliana pred zástupcami vedenia školy prezentovala výsledky svojej projektovej súťažnej práce „Analýza mikroflóry povrchov školských priestorov“, a výsledky jej výskumu „GKII trochu inak“ budete mať na dosah už dnes, kedy budú distribuované do všetkých tried nášho gymnázia.

            Všetkým srdečne blahoželáme a naďalej držíme palce v celoslovenskom kole!

            PaedDr. M. Mochnacká za PK biológie na GKII

          • CELOŠTÁTNE KOLO OLMYPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • Radi by sme sa s Vami podelili o ďalší úspech, o ktorý sa zaslúžila študentka V.CB triedy Zina Višňovská, ktorej sa už po druhýkrát podarilo postúpiť do celoštátneho kola Olympiády v anglickom jazyku. To sa konalo 8. apríla 2024 na Evanjelickej základnej škole v  Bratislave.

            Aj napriek organizačne nie celkom zvládnutom národnom kole, sa Zine v kategórii 2C1 podarilo vybojovať krásne 3. miesto. A keďže rozdiel medzi prvým až tretím miestom bol len 1 bod, v podstate je tiež víťazkou.

            Okrem pekného výletu spojeného s prehliadkou mesta a nezabudnuteľných zážitkov, si  domov prinášame ďalšie ocenenie, na ktoré sme pyšní. Zina, ešte raz srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov aj v budúcnosti.

            Mgr. Mariana Furmanová

          • KRAJSKÉ KOLO V BEDMINTONE ŽIAKOV SŠ

          • Po získaní prvenstva v okresnom kole, postúpilo naše dvojčlenné družstvo  do ďalšej, krajskej časti súťaže. Krajské kolo hostilo Sportcentrum Zámoček v Poprade Matejovciach. V špecializovanej hale so siedmimi bedmintonovými ihriskami sa stretli študenti a študentky z Prešovského kraja. Za naše GK2 nastúpili Pavol Kovaľ z V.AO a Alexander Leško zo VI.AO. V zápase družstiev sa hrali dve dvojhry a jedna štvorhra podľa platných bedmintonových pravidiel.

            Po prezentácii družstiev prebehlo losovanie, ktoré nás zaradilo do ,,A,, skupiny spoločne s Gymnáziom  Dominika Tatarku z Popradu, Gymnáziom J. Francisciho-Rimavského z Levoče, Gymnáziom L. Stockela z Bardejova, a so Spojenou školou – SOŠ Sabinov.

            Po úvodných dvojhrách so súpermi z Bardejova bol nerozhodný stav 1:1, ale následné víťazstvo v štvorhre znamenalo celkovú výhru 2:1. Ďalšie štyri zápasy sme suverénne vyhrali 3:0.

            Vo finále sa naše družstvo stretlo s domácim družstvom z Popradu, víťazom ,,B,, skupiny. Priebeh  hier vo finále bol rovnaký ako v zápase s Bardejovčanmi. Súperi z popradského gymnázia boli svojou hrou vyrovnaným protihráčom, no v dobre odohranej štvorhre sme potvrdili naše kvality.

            Výhrou 2:1 sa Paľko a Alex nominovali na celoslovenské kolo turnaja, ktoré sa uskutoční v Trenčíne začiatkom mája.

            Držte chlapcom palce, nech sa im v Trenčíne podarí čo najlepšie umiestnenie.

            Mgr. Z. Lašáková