• Hviezdoslavov Kubín - školské kolo, kategória 4

          • Dňa 14. februára 2024 sa na našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Víťazkou vo 4. kategórii - poézia sa stala Vanessa Kaščáková zo IV. BB triedy, ktorá nás bude reprezentovať vo vyššom kole súťaže.V kategórii próza prvé miesto nebolo udelené.

            Postupujúcej žiačke srdečne blahoželáme!

            Mgr. Andrea Oberstová

          • Olympiáda v anglickom jazyku - krajské kolo

          • Dňa 14.2.2024 sa na našej škole konalo krajské kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentovala v kategórii 2C1 študentka V.CB Zina Višňovská, ktorá už po druhýkrát získala 1. miesto v kategórii bilingválnych gymnázií a teda opäť po roku nás bude reprezentovať na celoštátnom kole.

            Z jej úspechu sa veľmi tešíme a držíme jej palce!

            Mgr. Mariana Furmanová

          • Olympiáda v španielskom jazyku - krajské kolo

          • Dňa 12.02.2024 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku na Gymnáziu sv. Moniky, kde našu školu reprezentovali: v kategórii A: Jana Dzurjaková (II.A), ktorá sa umiestnila na 1.mieste, čím si vybojovala postup na celoštátne kolo a Sophia Havirová (II.A) obsadila 6.miesto.

            V kategórii B: Martina Lakatošová (III.A) si obhájila minuloročné 2.miesto a Sofia Lihosithová (III.CB) skončila na tiež peknom 4.mieste.

            Dievčatám z celého srdca blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a Janke Dzurjakovej (II.A) prajeme veľa šťastia na celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční 19.3.2024 v Bratislave.

            Enhorabuena y muchísima suerte.

            Mgr. Mária Semanová

          • Olympiáda vo francúzskom jazyku - krajské kolo

          • 9. 2. 2024 sa konalo krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Na súťaži nás reprezentovali traja žiaci. Všetci traja sa umiestnili na popredných miestach. 

            2. miesto v kategórii 2 A obsadil Maxim Centko z 2.AB.

            2. miesto v kategórii 2C obsadila Joya Boulos, rovnako z 2.AB.

            V kategórii 2B si tretie miesto odniesla Zuzana Eliášová zo 4.B.

            Blahoželáme a prajeme veľa entuziazmu a úspechov v ďalšom štúdiu francúzskeho jazyka.

            Mgr. Natália Čirská

          • FAŠIANGY A MASLENICA – slovanské tradície

          • 13. februára sa skončilo obdobie Fašiangov na Slovensku a zanedlho bude prebiehať týždeň Maslenice v Rusku – sviatku, ktorým sa na Slovensku aj v Rusku, ale aj v iných krajinách sveta, oslavuje koniec zimy a začiatok jari.

            Na hodinách ruského jazyka sme sa v jednotlivých triedach – KRJ, IV.CB, IV.AO a VII.AO venovali  práve tejto udalosti, kde sa študenti oboznámili s tradíciami tohto sviatku a pozreli sme si úryvok animovaného filmu „Knieža Vladimír“, v ktorom študenti hľadali zvyklosti spojené s Maslenicou.

            Na poslednú hodinu venovanú tomuto sviatku študenti doniesli nejaký pokrm charakteristický pre Maslenicu alebo Fašiangy - šišky, lievance, fánky, koláče a nesmeli chýbať ani palacinky, ktoré sa v Rusku nazývajú „bliny“ a sú typickým jedlom tohto sviatku, pretože pripomínajú Slnko. Pripravili sme si aj čaj s „vareňjem“ – niečo ako náš džem s kúskami ovocia, ktorý je obľúbený v Rusku.

            Príjemnú atmosféru Fašiangov i Maslenice si so študentmi KRJ prišli vychutnať aj zastupujúca triedna 4.A p. uč. Bujňáková a p. zástupca Soták.

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Prezentácia Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika

          • 7. 2. sa na našom gymnáziu uskutočnilo informačné stretnutie so žiakmi predposledného ročníka, na ktorom si účastníci vypočuli podrobné informácie o možnostiach a podmienkach štúdia na Akadémii Ozbrojených síl M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Získali tiež informácie o možnostiach uplatnenia v armáde. Informovali dvaja dôstojníci a absolventka nášho gymnázia, v súčasnosti študentka uvedenej VŠ.

            Mgr. G. Misálová

          • Anatómia ľudského tela s rešpektom

          • Výstava BODY WORLDS bola po prvýkrát uvedená v roku 1995 a navštívilo ju už viac ako 50 miliónov návštevníkov v 90 veľkých mestách v Ázii, Európe, Amerike a Afrike. Minulý piatok, 19. januára 2024, v Bratislave, sme boli pri tom! Na prvom poschodí Nivy Centra na rozlohe viac ako 1000 m2 v dvoch výstavných priestoroch bola expozícia sprístupnená návštevníkom, školským skupinám, aj so sprievodcom. Študentka medicíny 5. ročníka LF UK, naša sprievodkyňa, nám sprostredkovala odborný výklad. Dozvedeli sme sa mnoho o limitoch našej krehkej anatomickej štruktúry, o patofyziológii orgánových sústav. Plastinované orgány ľudských tiel demonštrovali následky dlhodobých chorôb i chorôb zo závislostí. Našu pozornosť upútali aj programy vysvetľujúce vzťah zdravej životosprávy v korelácii s nezanedbávajúcou starostlivosťou o zdravie človeka.

            Svet anatómie prostredníctvom tiel, ktoré sa zachovali procesom tzv. plastinácie vynašiel už v roku 1977 prof. Dr. Gunther von Hagens, ktorý následne založil aj samotnú výstavu BODY WORLDS. Pracoval ako odborník na anatómiu na univerzite v Heidelbergu. Jeho vyučovacie programy boli dlho vysielané na kanáloch BBC a tiež sú zaradené v učebných osnovách na najznámejších lekárskych univerzitách.

            Ďakujeme všetkým účastníkom, predmaturantom a maturantom štvorročnej, osemročnej a bilingválnej sekcie gymnázia, ktorí sa podieľali na bezproblémovom a disciplinovanom priebehu našej krátkej (1 – dňová cesta), ale na poznatky veľmi objemnej exkurzie v hlavnom meste.

            PaedDr. M. Mochnacká a Mgr. Z. Zamborová

                                                                                                                            za PK biológie

             

            ... a čo na to študenti, účastníci exkurzie, ...

            Našu odbornú exkurziu sme začali skorým ranným príchodom na vlakovú stanicu, odkiaľ sme cestovali do Bratislavy. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo vďaka kamarátom, ktorí nás obklopovali dobrou energiou a zaujímavými komunikačnými témami. Po príchode do nášho hlavného mesta sme si urobili pamiatkovú fotografiu a pokračovali v ceste do Nív, kde nás čakala zaujímavá anatomická výstava ľudského tela. Naše odborné poznatky z biológie sme videli v praxi, čo nám dodalo motiváciu v príprave na blížiacu sa maturitnú skúšku. Ďakujem pedagogickému dozoru a všetkým účastníkom za vynikajúci výlet, ktorý nám rozšíril naše vedomosti v dokonalej atmosfére! 🙂

            Matej Dvorščák IV.A

             

            Organizácia bola zvládnutá perfektne. Každý vedel čo kedy robiť a nikde sme nečakali príliš dlho. Výstava bola fascinujúca a poučná. Rozhodne nie niečo, čo vidíte každý deň a som rada, že som ju mala možnosť zažiť. A časové okno medzi výstavou a cestou na stanicu bolo dostatočne veľké na nakupovanie, takže to tiež veľmi potešilo.

            Dominika Abošiová, III.A

             

            Napriek zdĺhavejšej ceste tam aj späť, bola expozícia ľudských tiel zaujímavá a obohacujúca.😊

            Aneta Andrijková, IV.B

             

            Tento výlet by som si určite zopakovala aj viackrát. Takéto exponáty nie sú vídané často, no sú fascinujúce a je naozaj obdivuhodné niečo tohto žánru vytvoriť. Exkurzie s pani učiteľkou Mochnackou sú vždy dobre zorganizované a naplnené novými informáciami. Obohacujúci zážitok pre mňa.

            Alojzia Mikulová, VII.AO

             

            „Výstava zobrazila ľudské telá úctivým spôsobom a spĺňala etické nároky na dôstojnosť. Prebehla spôsobom, ktorý je v súlade s medzinárodnými, regionálnymi a miestnymi predpismi.“ Dr. Angelina Whalleyová, kurátorka výstavy BODY WORLDS

             

          • Európska súťaž v štatistike

          • V tomto školskom roku sa osem našich študentov v troch tímoch zapojilo do „Európskej súťaže v štatistike“, ktorú organizuje Štatistický úrad Slovenskej republiky spolu s Eurostatom, štatistickým úradom Európskej únie.

            Prvá etapa národného kola sa už ukončila a do druhého kola postupuje maximálne prvých 20 tímov v každej vekovej kategórii.

            V obrovskej konkurencii 840 starších žiakov sa nám podarilo uspieť a jeden tím postupuje do druhej etapy z krásneho 4. miesta. 

             

            ĎAKUJEME za skvelú reprezentáciu GK2 všetkým účastníkom,

            blahoželáme a držíme palce postupujúcim 😊

             

            Tomáš Bujňák - 4.CB

            Linda Červenická - 4.CB

            Alexandra Čičvarová - 4.AB

            Lea Dubayová - 3.AB

            Filip Greš - 4.CB
            Alica Hanušinová - 3.AB

            Juraj Izdency - 3.AB

            Veronika Repaská - 4.AB

             

            Mgr. Jana Havaničová

            za PK matematiky

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Vyberáme z oficiálneho listu, ktorý sme dostali za realizovanie zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023". Zbierky sa zúčastnili zamestnanci a žiaci GK2 pod vedením školskej psychologičky PhDr. Ľ. Bujňákovej.

             

            V mene občianskeho združenia Koľko Lásky by sme sa Vám chceli touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať, že sa Gymnázium Konštantínova, Prešov stala dôležitou súčasťou našej zbierky Koľko LÁSKY sa zmestí do krabice od topánok v roku 2023.

             

            Aj vďaka Vám bola naša zbierka tento rok úspešná a potešila desaťtisíce seniorov po celom Slovensku. Spoločne sme to dokázali!

            Ako malé poďakovanie Vám udeľujeme čestné ocenenie "Škola s dobrým srdcom". 

            Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa, keď je dlhodobo udržateľná a jednotná.

            Budeme preto radi, ak sa aj v budúcom roku zapojíte do našich celoročných výziev ako oficiálny partner. 

             

            Prajeme Vám, Vašim žiakom a pedagógom požehnané vianočné sviatky v kruhu najbližších, hlavne veľa zdravia, šťastia a lásky v NOVOM ROKU.

             

            Silvia Slobodová & Jana Galatová

             

            Koľko Lásky o.z.

          • JUBILEJNÝ ADVENTNÝ KVÍZ NA GK2

          • 11 súťažných dní (okrem víkendov) v adventnom období, 173 riešiteľov, 1 562 odpovedí, zapojenie všetkých sekcií gymnázia (4RG, 5RG, 8RG), aj z radov pedagógov! Tešíme sa a zverejňujeme VYHODNOTENIE jubilejného ADVENTNÉHO kVíZu!

            ĎAKUJEME všetkým riešiteľom, veríme, že ste sa opäť niečo nové dozvedeli, a ...
            prajeme Vám šťastné a veselé VIANOCE!

            AK tím
            L.Sopko, L. Marcinková, M. Mochnacká

            P.S: Vidíme sa v roku 2024!