• Konštantínka - ľudia so srdcom na pravom mieste

          • "Nikto nie je na tomto svete zbytočný, kto odľahčuje bremená druhého." (Ch. D.)

            Vážení rodičia, milí kolegovia a milí žiaci,

            myšlienku Ch. Dickensa sme napĺňali, keď naše kroky pomoci smerovali k tým, ktorí to potrebujú. Spojilo sa pekné s ušľachtilým a po vydarenom Vianočnom jarmoku na GK2 sa sľúbené stalo skutočnosťou. Vďaka vám všetkým, ktorí zakúpením ponúkaných handmade výrobkov časť po časti skladali peňažnú mozaiku, bolo možné odovzdať finančnú zbierku na oddelenie onkológie FNsP J. A. Raymana v Prešove a občianskemu združeniu MyMamy v Prešove v celkovej výške 1000 €.

            Sme veľmi radi a zároveň hrdí, že Konštantínka je plná ľudí so srdcom na pravom mieste.

             

            PhDr. Iveta Sopková

            zástupkyňa riaditeľa školy

          • Zimný deň v tatranskej prírode

          • V slnečný piatok, 10. februára 2023, sme sa my,  zoskupenie II.BB triedy, pod taktovkou pána učiteľa Ondreja Sabolčíka a našej triednej učiteľky Ivany Kurtyovej zúčastnili obyčajne-neobyčajného výletu.

            Už v skorých ranných hodinách sme odštartovali tento ničím nerušený výlet v jednej z najväčších krás, aké naša krajina ponúka – v Tatrách. Cesta bola príjemná, bez komplikácií či nezrovnalostí. Náš výhľad z okna vytváral slnkom zaliaty obraz panorámy Vysokých Tatier, ktorý prinútil nie jedného spolužiaka chytiť do ruky mobilný telefón a zvečniť si toto dielo prírody.

            V Tatranskej Polianke sa celé naše dobrodružstvo začalo. Snehom zasypané stromy, nekonečné ticho, príjemne hrejúce slnko a radosť v očiach boli len pár z množstva pozitívnych vecí, ktoré spríjemňovali a perfektne charakterizujú tento konkrétny deň. Po mierne vyčerpávajúcej ceste hore sme svoj zrak upriamili na okolité štíty. V blízkosti sa týčil poľský hrebeň Východná Vysoká, Velické pleso, ale aj majestátny Gerlachovský štít. Po nie až tak krátkej dokumentácii a načerpaní síl sme sa premiestnili do samotnej budovy Sliezskeho domu, kde sme ochutnali mnohé tradičné slovenské špeciality. Vzhľadom na to, že bol čas už pokročilý, vydali sme sa na spiatočnú cestu, ktorá bola sprevádzaná smiechom, radosťou a nekonečnou pozitivitou vo vzduchu. Samozrejme, ak by neexistovali žiadne nedokonalosti, nič by nebolo tak pekné. Cesta dole bola síce veľmi príjemná, ale z dôvodu nedostatku času sme boli nútení cestu časovo skrátiť, no to nám vôbec nevadilo, keďže pán učiteľ je veľmi fyzicky zdatný človek a my po jeho boku sme boli motivovaní všetko zvládnuť načas. Po príchode do Tatranskej Polianky sme mali dokonca aj časovú rezervu, a teda ako kúzelníci sme si skrátili cestu dole na jednu hodinku.

            Aj taký bol náš deň v Tatrách. Trošku nepredvídateľný, okorenený nedokonalosťami života, ktoré ho robia tak krásnym. Môžem povedať za seba aj za mojich skvelých spolužiakov, že tento deň nám veľmi prospel, tak ako jednotlivcom, tak aj celkovej nálade a kolektívu našej triedy. Viac sme sa spoznali a príjemnou športovou aktivitou sme strávili piatkový deň. Aj taká vie byť škola – plná zážitkov, dobrodružstva a úsmevov na tvárach spolužiakov.

            Vanesa Rumančíková, II.BB

          • Vianočný šachový turnaj GK2

          • Tradičný Vianočný šachový turnaj GK2 sa uskutočnil 20. decembra 2022. V turnaji hralo 20 študentov na 7 kôl švajčiarskym systémom. Zápasy prebiehali na reálnej šachovnici, pričom mobil slúžil ako šachové hodiny. Reportážne fotografie môžte pozrieť: https://photos.app.goo.gl/qo4nHyiX2aRTdtyN8
            Všetkým zúčastnením ďakujeme za vysokú úroveň šachových partií a príjemnú turnajovú atmosféru. Víťazom sa stal Dávid Eliáš (1.BB), ktorému srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa šachových úspechov na slovenských aj medzinárodných turnajoch. Poradie ocenených študentov:
            1. Dávid Eliáš 1.BB
            2. Samuel Satvár 5.CB
            3. Tomáš Bujňák 3.CB
            Hrať šachy je zábava, tak nech sa to darí mnohým študentom vo voľnom čase a aj v budúcich turnajoch GK2.

            Slavomír Gmitro

             

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY VO FRANCÚZSKOM JAZYKU

          • Dňa 16. 12. 2022 sa konalo školské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Olympiády sa zúčastnilo 14 žiakov súťažiacich v 4 kategóriách.

            V kategórii 1A (prima a sekunda) sa na 1. mieste umiestnila Karolína Krajči, na 2. mieste Zoja Balíková a na 3. mieste Lenka Lipková, všetky z 2.AO.

            V kategórii 2A (1.a 2. roč. stredných škôl, kvinta a sexta) je víťazom Richard Alexis Gerda z 5.AO, 2. miesto obsadila Zuzana Bálintová z 2.AB a 3. miesto patrí Timei Adamečkovej taktiež z 2.AB.

            Víťazkou kategórie 2B (3. a 4. ročník) je Lujza Michálková z 3.BB, 2. miesto si odniesla Michaela Timková a tretia je Janka Kolesárová, obe z 5.AB.

            V kategórii frankofónnych žiakov - 2C, zvíťazila Joya Boulos z 1.AB.

            Oceneným blahoželáme a ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť. Veľmi nás teší prejavený záujem o francúzštinu. Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na krajskom kole olympiády vo francúzskom jazyku, ktoré sa uskutoční 6. 2. 2023.

            Mgr. Natália Čirská

          • PO STOPÁCH ĽUDOVÍTA ŠTÚRA

          • Dňa 12. 12. 2022 sa v dopoludňajších hodinách naša trieda zúčastnila exkurzie v mestskej Knižnici Pavla Országha Hviezdoslava, kde sme boli oboznámení so životom známeho slovenského dejateľa a spisovateľa slovenského romantizmu – Ľudovíta Štúra.

            Pani knihovníčka si pre nás pripravila zaujímavú prezentáciu o verejnom a súkromnom živote tohto spisovateľa. Všetky tieto informácie boli sprostredkované neobvyklou náučnou formou.

            Prostredníctvom vyučovacej hodiny literatúry v knižnici sme si odniesli o Ľudovítovi Štúrovi aj informácie, ktoré sa v učebniciach literatúry nespomínajú.

             

            Nevena Javorská, II.BB

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • 12. 12. 2022 si naši najmladší recitátori zmerali svoje sily v školskom kole v prednese povestí Šaliansky Maťko 🙂

            Najvyššiu priečku a zároveň postup do okresného kola si vybojovala Viktória Duranková z prímy A.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za spríjemnenie popoludnia a Viktórii držíme prsty v ďalšom kole.

            PhDr. Beáta Kovaľová

          • INTERAKTÍVNA PERIODICKÁ TABUĽKA

          • V pondelok 5. decembra 2022 sa žiaci tried II.AB a II.CB zúčastnili exkurzie na UPJŠ s názvom Interaktívna periodická tabuľka. Žiaci mali možnosť vidieť reálne ukážky jednotlivých prvkov, dozvedeli sa zaujímavé fakty o jednotlivých prvkoch, pričom informácie o prvkoch boli doplnené aj videami s pokusmi. Následne mali žiaci možnosť prezrieť si laboratórium chémie, kde sa realizovali rôzne pokusy, na ktorých realizácii sa žiaci aktívne zúčastňovali. Nakoniec sme prešli do ďalšieho laboratória chémie, kde okrem zaujímavých pokusov (napríklad slonia pasta) sa žiaci dozvedeli aj o tom, ako je možné využiť diagnostické kufríky pri skúmaní zloženia vody (skúmanie tvrdosti vody, pH, množstva jednotlivých zložiek...).

            PaedDr. Petra Olejárová

          • KARTOGRAFIA A GEOINFORMATIKA V PRAXI

          • Kartografia je vedný odbor zaoberajúci sa znázorňovaním zemského povrchu, nebeských telies a objektov, javov na nich a ich vzájomných vzťahov. Mapy sa pôvodne tvorili pomocou pera a papiera, vynálezom a rozšírením počítačov došlo k revolúcii v kartografii. Väčšina dnešných komerčných máp sa tvorí pomocou špecializovaného softvéru. O tom, ako prebieha geografický výskum na terénnych praktikách, čo sú geodáta, ako ich získavame, spracúvame a využívame v bežnom živote sa v piatok 25.11.2022 mohli presvedčiť  študenti druhého ročníka bilingválneho štúdia Gymnázia Konštantínova 2 v Prešove štúdia na Katedre geografie a aplikovanej geoinformatiky Prešovskej univerzity. 🗺🛰🌍

            Mgr. Eva Pristašová

             

          • Možnosti štúdia vo Francúzsku

          • Vedeli ste, že počas štúdia na vysokej škole i na gymnáziu, môžu študenti požiadať francúzsku vládu o štipendium na rok štúdia vo Francúzsku?

            Bližšie nám o tom i o perspektíve a možnostiach štúdia francúzskeho jazyka prišli utorok 22. 11. 2022 porozprávať doc. Mgr. Ján Drengubjak, PhD., riaditeľ Inštitútu romanistiky na Prešovskej univerzite a pani Martina Saganová z oddelenia pre vedeckú a univerzitnú spoluprácu Francúzskeho inštitútu v Bratislave.

            Mgr. Natália Čirská