• Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu - DofE

          • Ocenení dofáci na GK2

            Náročný predchádzajúci, prevažne dištančnou formou realizovaný, školský rok neodradil našich študentov (cca 50) od možnosti zapojiť sa do programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE).

            Úspešní absolventi sa v júni dokázali popasovať napr. s dobrodružnými expedíciami, pričom im nechýbala nápaditosť, či už v spôsobe presunu  (bicykle, lode), alebo  výbere cieľov. Mnohokrát zanechali výrazné stopy, akým bolo napríklad dôkladné vyčistenie brehov Ružína od odpadkov ležiacich tam desiatky rokov.

            Najväčší problém, v dôsledku viacerých obmedzení, spôsobovalo dobrovoľníctvo.

            Z roka na rok sa naša škola snaží dvíhať pomyselnú latku.

            Blahoželáme všetkým 32 úspešným dofákom a sme radi, že mnohí z nich sa rozhodli pokračovať v programe aj tento rok.

            Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí boli nápomocní ako vedúci programu, ale aj ako mentori v športe a talente.

            Zvýšený záujem o program potvrdzuje približne 80 študentov, prihlásených v novom školskom roku.

             

            Mgr. Ondrej Sabolčík

          • Naj online učiteľ PSK

          • Mgr. Ondrej Sabolčík z GK2 medzi nominovanými Naj online učiteľmi PSK

            Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil vo štvrtok 7. októbra najlepších online učiteľov z celého kraja. Urobil tak pri príležitosti Svetového dňa učiteľov, ktorý si pedagógovia pripomínajú 5. októbra. Župa odovzdala nominačné listy celkovo 35 učiteľom. Naj online učiteľ PSK si zo špeciálneho oceňovania odniesol plaketu.

            Do ankety Naj online učiteľ PSK nominovali svojich učiteľov samotní žiaci. A to v priebehu dvoch mesiacov, od 16. júna do 16. augusta. Do ankety mohli nominovať pedagógov zo všetkých stredných škôl v kraji, teda župných, súkromných i cirkevných, za ich originálny a inovatívny prístup počas dištančného vyučovania.

            „Keďže už druhý rok nám kvôli pandémii absentuje tradičné oceňovanie pedagógov a žiakov Sophista pro regione a Lux Mentium, rozhodli sme sa zrealizovať špeciálnu anketu, kde náročnú prácu a nasadenie učiteľov počas covidového roka mohli oceniť samotní žiaci. Som veľmi rád, že nám prišli desiatky nominácií, ktoré vyzdvihovali mimoriadne úsilie pedagógov učiť spoza počítača. Ako bývalý učiteľ si totiž uvedomujem, aké ťažké muselo byť vzdelávanie takouto novou formou, kedy učiteľ musí žiaka nielen niečo naučiť, ale v prvom rade ho musí zaujať, aby vôbec dával pozor. Teší ma, že takých učiteľov máme aj v Prešovskom kraji. A to nielen na našich školách, ale aj na súkromných a cirkevných,“ zhodnotil predseda PSK Milan Majerský.

            Celkovo obdržala samospráva 76 nominácií s menami 35 učiteľov. Žiaci Gymnázia, Konštantínova 2 v Prešove nominovali Mgr. Ondreja Sabolčíka, ktorý si žiakov získal nielen pestrými a kvalitnými online hodinami, ale aj svojím zanietenou prácou v škole i mimoškolskými aktivitami. Naj online učiteľom PSK sa napokon stal František Tkáč z Cirkevnej spojenej školy v Bardejove. Špeciálne ocenenie získal za svoj inovatívny prístup počas dištančného vyučovania.

            V aktuálnom školskom roku 2021/2022 chce kraj pokračovať už v tradičnom oceňovaní Sophista pro regione/Učiteľ múdrosti pre región a Lux Mentium/Svetlo poznania v závislosti od aktuálnej pandemickej situácie.

             

            upravené, podľa tlačovej správy PSK

          • Národné kolo ECPA 2021

          • Úspešná reprezentácia GK2 na národnom kole súťaže ECPA 2021

            29. septembra 2021 sa na Ministerstve vnútra SR uskutočnilo národné kolo ECPA 2021 (Európska cena prevencie kriminality) na tému “Šikanovanie a násilie medzi maloletými (online aj offline)“.Téma bola určená v rámci slovinského predsedníctva v Európskej sieti pre prevenciu kriminality (EUCPN).

            Komisia vyhodnotila prihlásené projekty podľa hodnotiacich formulárov daných EUCPN, v ktorých sa pri hodnotení projektov prihliadalo na záväzné kritériá prihlasovaných projektov do súťaže, ale aj na zosúladenie projektu s témou, či a ako projekt prispieva k prevencii kriminality a k jej zníženiu alebo obáv z kriminality, ako projekt prispieva k zvýšeniu povedomia obyvateľov o predchádzaní trestnej činnosti, vedecká kvalitu projektu, efektívnosť/vplyv projektu, v čom je projekt inovatívny vo svojich metódach a postupoch, akí partneri a akou formou boli zapojení do projektu; dosah projektu na cieľovú skupinu, aplikovateľnosť projektu v iných členských štátoch EÚ a samotnú prepracovanú prezentáciu príspevku.

            Študenti IV. B triedy GK2  – Soňa Sopirová, Magdaléna Perželová, Daniel Ondrejčák a Daniil Radchenko – seminaristi psychológie, pod supervíziou školskej psychologičky PhDr. Ľ. Bujňákovej, obsadili na Národnom  kole súťaže ECPA 2021, so súťažným príspevkom „NET ETIKA sa nás týka“,   2. miesto.

            „NET ETIKA sa nás týka“ prezentuje interný inovatívny rovesnícky program pripravený a realizovaný študentami (seminaristami psychológie) strednej školy, pod supervíziou školskej psychologičky, so zameraním na preventívne aktivity pre rovesníkov (študentov školy) s cieľom šírenia potreby prijatia etiky virtuálneho správania a komunikácie, rozvoja mediálnej gramotnosti a podpory mediálnej hygieny. Súčasťou programu sú aj interaktívne workshopy.

            Interaktívne workshopy, vedené peer aktivistami (študentami, ktorí program pripravili) umožnia pomocou graficky vizualizovaných miniposterov rozvíjať zásady kultivovaného virtuálneho správania odmietajúceho nevhodný obsah na internete, intoleranciu, rizikové správanie a agresiu všetkých foriem.

            Súťažný príspevok „NET ETIKA sa nás týka“ (NET ETHICS concern us) bude zdieľaný na medzinárodnej súťaži EUCPN  a zverejnený na stránke EUCPN ako príklad dobrej praxe za SR.

            Soňa Sopirová, IV.B

            Celému tímu srdečne blahoželáme!

          • Enviro školenie

          • Slovom a zážitkom k triedeniu odpadov

            Aj v tomto školskom roku sme privítali na Konštantínke našu bývalú žiačku – Lauru Martinkovú, ktorá sa venuje environmentálnym otázkam. V kooperácii s ňou sme usporiadali pre žiakov našich 1. ročníkov školenie o problematike triedenia odpadov v súvislosti so zodpovednosťou nás všetkých za prostredie, v ktorom žijeme. Žiaci sa aktívne vyjadrovali k otázkam tejto tematiky a živo sa zaujímali o možnosti jej riešenia. Po tejto explózii informácií sa pripoja k ostatným žiakom našej školy a budú kooperovať priložením svojich rúk k spoločným enviro výzvam, na ktorých pracujeme.

             

            PhDr. Iveta Sopková

          • Deň úsmevu 2021

          • ...lebo s ním ide všetko ľahšie

            Ani tento rok sme nezabudli na našu Žltú výzvu ako vyjadrenie spolupatričnosti k myšlienke Svetového dňa úsmevu. Touto farbou sa rozjasnili chodby, triedy, zborovňa, kabinety...O to viac v dobe, keď sa úsmev schováva za rúškom, chceme si pripomínať, aký je v našom živote dôležitý. Preto sme sa na našej Konštantínke naladili na rovnakú vlnu a prežili spoločný usmiaty deň...

            PhDr. Iveta Sopková

          • Prešov číta rád

          • O čítaní prežívaním

            Aj tentokrát sme sa veľmi radi zapojili do knižničného festivalu Prešov číta rád. Z pestrej ponuky sa na našej škole žiakom v príjemných besedách prihovorili scenárista, dramaturg a režisér Michal Baláž a prekladateľ, spisovateľ, literárny kritik a vysokoškolský pedagóg Ján Gavura. Obe stretnutia sa niesli v znamení živého dialógu plného pútavých informácií. Zážitok pre žiakov bol umocnený spontánnosťou a bezprostrednosťou hostí. Sme vďační, že aj v tomto neľahkom období sa nám podarilo v spolupráci s Knižnicou P.O. Hviezdoslava v Prešove pripraviť zaujímavé edukačné podujatie.

             

            PhDr. Iveta Sopková

          • Exkurzia v Solivare

          • Naša chemická exkurzia v Solivare dopadla na výbornú

            Dňa 7. 9. 2021 sme sa zúčastnili pútavej a poučnej prehliadky areálu kedysi prosperujúceho a veľmi významného podniku. Solivar, dnes ako národná kultúrna pamiatka, ktorá na území Slovenska nemá v oblasti technických pamiatok podobného druhu konkurenta, nám ponúkla možnosť prehĺbiť si znalosti nielen z chémie, ale aj dejepisu či fyziky. Podmanivý príbeh histórie komplexu, ktorý začína ťažkou prácou baníkov, cez časy modernizácie a uvádzania nových technológií a strojov, až po konečné kruté zatvorenie závodu a predaj značky monopolu, nepochybne ohromil všetkých poslucháčov. Solivarské múzeum so stálymi i putovnými výstavami a miesto kultúrneho a umeleckého vyžitia, akým sú napríklad koncerty, poskytlo množstvo chemických vedomostí, zaujímavostí, ktoré uľahčia ľahšie pochopiť a predstaviť si teoretické učivo na hodinách chémie. Mnoho zážitkov spríjemnilo deň žiakom a rovnako  aj pedagógom.

             

                                                                                                                                                         Tamara Benčová, III.CB

          • Európsky deň jazykov

          • V stredu 29. septembra sme na našom gymnáziu s radosťou privítali vzácnu návštevu z Inštitútu romanistiky Prešovskej Univerzity – pani lektorku francúzskeho jazyka Estelle Kosnansky. Táto milá príležitosť vznikla v súvislosti s 26. septembrom, Európskym dňom jazykov. Prostredníctvom jazykových hier a kvízu sme sa dozvedeli niečo nové o Francúzsku, francúzskom jazyku a kultúre, ako napríklad zaujímavosti o francúzskej kuchyni. Určite by sme privítali viac podobných stretnutí. Takéto skúsenosti so živým jazykom nás totiž motivujú sa vo francúzštine neustále zlepšovať a naďalej ju spoznávať!

            Mgr. Milena Havrillová

            Zuzana Eliašová, II.B

            Klaudia Hudáková, II.B

          • Voňavý mydielkový deň

          • Dňa 21. septembra 2021 sme sa my, žiačky 1.BB, pod vedením našej triednej pani učiteľky, Ivany Kurtyovej, zapojili do Týždňa dobrovoľníctva. V doobedňajších hodinách sme spoločnými silami vyrábali voňavé mydlá v Dennom stacionári Opál. Vďaka našim šikovným rukám a dobrej atmosfére sa nám podarilo vyrobiť viacero mydielok rôznych farieb a tvarov. Taktiež sme mali viac času navzájom sa spoznať a aspoň takouto formou podporiť Týždeň dobrovoľníctva. Budem hovoriť za všetkých, ak poviem, že sme si tento deň veľmi užili a dúfame, že takýchto akcií bude do budúcna ešte veľa.

                                                                                                                                                         Vanesa Rumančíková, I.BB

          • Školský semafor 2021/2022

          • Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školský zariadeniach zostavilo manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR v školskom roku 2021/2022, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19. Nižšie prinášame úplné znenie Školského semaforu pre šk. rok 2021/2022.

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Oznamujeme, že pri prvom nástupe žiaka do školy je potrebné predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré je možné odovzdať elektronicky cez Edupage (časť Žiadosti/Vyhlásenia) príslušnému triednemu učiteľovi. Toto vyhlásenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov). Vyhlásenie predkladá zákonný zástupca žiaka, resp. plnoletý žiak ho predkladá sám.

            Oznámenie o výnimke z karantény

            MŠVVaŠ SR odporúča zákonným zástupcom, resp. plnoletým žiakom, predložiť škole Oznámenie o výnimke z karantény. Riaditeľ školy tak v prípade potvrdeného pozitívneho prípadu na ochorenie COVD-19 bude môcť v záujme ochrany zdravia neprekonaných a nezaočkovaných žiakov požiadať, aby čo najrýchlejšie opustili priestory školy, no zároveň uplatniť výnimku z karantény na tých žiakov, ktorých sa to týka.

            Zákonný zástupca sa môže dobrovoľne rozhodnúť informovať školu (prostredníctvom triedneho učiteľa – elektronické zaslanie dokumentu cez Edupage – sekcia Žiadosti / Vyhlásenia) o tom, že jeho dieťa spĺňa podmienky výnimky z karantény. S týmto citlivým údajom bude škola zaobchádzať v súlade s GDPR.

            Za výnimku z karantény sa považuje:

            a) osoba, ktorá je 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V);

            b) osoba, ktorá je najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson);

            c) osoba, ktorá je najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola 1. dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19;

            d) osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

            Tieto osoby na základe aktuálnych informácií Školského semafora po úzkom kontakte s osobou pozitívne testovanou na COVID-19 nepôjdu do karantény.


            Podmienky vstupu do budovy školy

            V prílohe uvádzame podmienky vstupu do budovy školy tak, ako sú definované v Školskom semafore 2021/2022.

            Skolsky_semafor_verzia_1.2_10.9.2021.pdf​​​​​​​

            Rozhodnutie_ministra_z_31_8_2021.pdf​​​​​​​

            Priloha_c._1__Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

            Priloha_c._2__Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny.docx

            Priloha_c._3__Oznam_podmienok_vstupu_do_skoly_.docx