• KRAJSKÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 18.4.2024 sa uskutočnilo krajské kolo Chemickej olympiády kategórie D, na ktorom nás úspešne reprezentovala Eliška Kandráčová (IV.AO). V konkurencii 27 študentov sa Eliška umiestnila na 10. mieste.

            Eliške srdečne blahoželáme.

            RNDr. Ľudmila Kundrátová

          • GYMNAZIÁLNY REFRESH NA GK2

          • Týždeň od 15. 04. 2024 do 19. 04. 2024 je tradične venovaný Svetovému týždňu inovácií a kreativity. V rámci neho sme na Konštantínke pripravili pre našu komunitu Gymnaziálny refresh na GK2, počas ktorého sme  zrealizovali širokú paletu zaujímavých workshopov a stretnutí s mnohými zaujímavými osobnosťami zo sveta tradično-netradičných odvetví umenia, športu, sociológie či psychológie. Bol to týždeň kreativity a umenia, ale aj flow posilnenia dušenej odolnosti so zameraním  na tvorivú motiváciu, poznanie a objavovanie, pohyb, krásu, umenie a kreativitu.

            Pripomeňme si aktivity Gymnaziálneho refreshu na GK2 a našich hostí...

            15. apríl - ŠTART podujatia Gymnaziálny refresh GK2 - Fakulta športu PU - pohyb, koordinácia, zdatnosť, pozitívne emócie - prima, sekunda, tercia a kvarta GK2

            16. apríl

            Gymnaziálny REFRESH INŠPIROVANÝ DIVADLOM - stretnutie so skvelým hercom DJZ v Prešove, BORISOM SRNÍKOM.

            Zaujímavé stretnutie s odborníkmi z oblasti forenznej psychológie, ktorá predstavuje  prepojenie psychológie a právnych vied, s  Mgr. Katarínou Tomičovou a Mgr. Ľubošom Kollárom.

            17.  - 18. apríl

            Gymnaziálny REFRESH INŠPIROVANÝ UMENÍM & ARTETERAPIOU s PaedDr. Ivanou Pančákovou, výtvarníčkou/arteterapeutkou. Arteterapia zdôrazňuje, že tvorba je hra a radosť a nič nie je vytvorené dobre ani zle. Že to robíme pre seba.

            Gymnaziálny REFRESH INŠPIROVANÝ DIVADELNÝM UMENÍM a „KÚZELNOU“ DRAMATOTERAPIOU s Valériou Fürješovou.

            Dramatoterapia je druh „refreshu“ formou hrania divadla. Rozvíja verbálnu i neverbálnu komunikáciu, podporuje využívanie fantázie a rozvíja schopnosť improvizovať, zvyšuje sebaúctu, spontánnosť, empatiu, vytvára bezpečné prostredie na prípadné znovuprežívanie emócií.

            Gymnaziálny REFRESH INŠPIROVANÝ HISTÓRIOU s Mgr. A. Sivaničovou v Knižnici P. O. Hviezdoslava Prešov, znalkyňou histórie a umenia .
             

            19. apríl

            Gymnaziálny REFRESH INŠPIROVANÝ SOCIOLÓGIOU - zaujímavé stretnutie odborníkov zaoberajúcich sa problematikou sociálnych vzťahov a ich dynamiky. Organizátor: O.z. MyMamy Prešov za podpory Nórskeho grantového programu.

             

            Podujatia GYMNAZIÁLNY REFRESH NA GK2 sa zúčastnilo 628 účastníkov – 564 študentov (1.- 8. ročníka osemročného gymnázia, 1. 3. ročníka klasického gymnázia a 1. – 4 ročníka bilingválneho gymnázia), 43 pedagógov a 21 hostí

             

            FEEDBACK ŠTUDENTOV:

            Na dnešnom gymnaziálnom refreshi sa mi páčilo to, že sme boli všetci zapojení do aktivít, ale zároveň nás do ničoho nenútili. Aktivity boli zaujímavé a úsmevné a energia bola uvoľnená. Užila som si to. 😁 N. J.

            Veľmi sa mi páčil tento "refresh", bol to pre nás ako keby oddych a ja som si to veľmi užila. Aktivitky boli premyslené a pripravene perfektne. Ďakujem. E. P. G.

            Jarný refresh bol super, hlavne keď sme boli vonku. Škola by mohla robiť takéto akcie častejšie aj pre odreagovanie sa od školského režimu, tak aj pre pozdvihnutie nálady medzi študentmi. Vedenie touto akciou trafilo klinec po hlavičke, pretože nás to povzbudilo a zlepšilo morálku. Športové akcie sú jedny z mojich najobľúbenejších, lebo ako sa hovorí: V zdravom tele zdravý duch. D. L. R.

            Pripravili nám zaujímavé aktivity, mali k nám milý prístup, bavila som sa, bola tam zábava a aj sme si dobre zacvičili. E. G.

            Gymnaziálny refresh bol dobrým osviežením a obnovením školského stereotypu. Nám sa bol predstaviť divadelný herec pôsobiaci v Prešove. Dozvedeli sme sa niečo viac o jeho živote. Ukázal nám, že jeho cesta nebola jasná hneď od začiatku a musel sa k tomu svojmu hereckému poslaniu prepracovať. Tak isto sme zistili, ako sa možno stať zdravotným klaunom. A že aj to je rozhodne veľmi náročná a poctivá práca. V konečnom dôsledku sme prežili zaujímavú a najmä obohacujúcu skúsenosť. Vytrhlo nás to z bežného školského dňa a určite by sa refresh mohol ešte zopakovať. K. S.

            Aktivitu refresh som veľmi ocenil, lebo školu podľa mňa spojila s reálnym svetom. Takéto spojenie je podľa mňa kľúčové pre úspech vzdelávania. Veď koniec koncov, vzdelávame sa aby sme dosiahli úspech v živote, nie len na vysvedčení. Rozhodne budem vďačný za akékoľvek podobné nápady. Ja som sa konkrétne zúčastnil stretnutia na tému forenzná psychológia. E. K.

            Bolo to veľmi prijemné podujatie. Mohli sme sa všetci uvoľniť a na moment zabudnúť na všetky povinnosti. Rozhodne sa všetci pri tom zabavili. Nemám čo vytknúť. S. CH.

            Dobrý deň, mne sa dnešná dramatoterapia veľmi páčila a osobne som si ju aj veľmi užila. Bol to príjemný oddych od každodenného zhonu. Budem rada ak si to niekedy budeme môcť zopakovať 😊 . E.A. V.

            Mne sa osobne dramatoterapia veľmi páčila. To, čo si pre nás pripravili rozvírilo úžasnú zábavu a dobrú náladu, no nielen to, určite mi to rozšírilo obzory a prinieslo aj nové vedomosti:) Páčilo sa mi, že to bolo nenásilné a dobrovoľné. Že som mala príležitosť vyjsť zo svojho “komfortu”, a tým teda zhodiť aspoň pár tehál z toho múru hanby a pocitu že “sa strápnim”…a to len vďaka tomu že sme všetci boli zo strany hostiek prijímaní takí akí sme a s tým čo máme, čo my môžeme ponúknuť, že sme originál - to nám na začiatku bolo povedané, ale hlavne počas celého podujatia aj realizované, citeľné:) preto vravím: 10/10! K. M.

            Refresh bol zaujímavý a myslím si, že aktivity dramatoterapie nás aspoň trochu zblížili. Bavilo ma to a zároveň som skúsila niečo nové(:V. V.

            Bolo to veľmi prijemné podujatie. Mohli sme sa všetci uvoľniť a na moment zabudnúť na všetky povinnosti. Rozhodne sa všetci pri tom zabavili. Nemám čo vytknúť. S. CH.

            Bolo to super a super by bolo aj, keby bolo takýchto podujatí viac. T. M.  

            PhDr. Ľ. Bujňáková

          • SUPERfinále v bedmintone žiakov stredných škôl 2024

          • V dňoch 6. – 7. 5. 2024 sa v Trenčíne Zamarovciach uskutočnili školské majstrovstvá Slovenska v bedmintone. Stretli sa tam víťazi krajských kôl v kategóriách žiaci a žiačky stredných škôl. Prešovský kraj reprezentovali študenti nášho GK2, Alexander Leško zo VI.AO a Pavol Kovaľ z V.AO. Turnaj prebiehal v hale M-Šport-u na 12 ihriskách pod dohľadom rozhodcov aj spoluorganizátorov zo Slovenského bedmintonového zväzu.

            Po ubytovaní a slávnostnom otvorení turnaja prebehlo losovanie, ktoré nás zaradilo do B skupiny spolu  gymnáziami z Púchova, Skalice a Zvolena. Zápas pozostával z dvoch dvojhier a jednej štvorhry.  Keďže sa do turnaja prebojovali poväčšine aktívni kluboví hráči, o vyrovnané súboje nebola núdza.. Hneď v úvodnom zápase naši chlapci hrali náročný zápas proti Púchovu, neskoršiemu finalistovi. Napriek snahe sa nám nepodarilo uspieť, ale nasledujúcich dvoch zápasoch sme vyhrali nad Skalicou aj Zvolenom. Zo základnej skupiny sme teda postúpili z druhej priečky, a v utorok nás čakal boj o konečné  3. – 4. miesto.

            Druhý deň turnaja boli naplánované zápasy o poradie a finálové zápasy. Do finále v oboch kategóriách postúpili žiaci a žiačky z Košíc a Púchova. V zápase o tretie miesto sa naši chlapci sa stretli s hráčmi z gymnázia J. Hronca z Bratislavy, s ktorými sa už v minulosti na turnajoch stretli. Obe dvojhry boli veľmi vyrovnané, šťastie sa však priklonilo na stranu súpera, a tak Paľko a Alex obsadili na MSR konečnú štvrtú priečku.

            Chcela by som týmto poďakovať obom chlapcom za vzornú reprezentáciu školy, a dúfam, že po príprave sa na budúci rok šťastena prikloní na ich stranu.

             

            Mgr. Z. Lašáková

          • Matematická súťaž „Máš problém?!“

          • Dňa 03.05.2024 prebiehala online matematická súťaž „Máš problém?!“, ktorá bola plná zaujímavých matematických a logických úloh. Tejto súťaže sme sa zúčastnili po prvýkrát a naši žiaci, Filip Kordovan (I.AO), Adam Sedlák (II.AO), Kamila Dubeňová (II.AO), Ján Dorko (II.AO), Mária Dubravská (II.AO), sa vo veľkej konkurencii nestratili a výborne reprezentovali naše gymnázium. Skvelé 13. miesto získal Adam Sedlák.

            Veríme, že aj v nasledujúcom ročníku budeme mať veľké zastúpenie a výborné výsledky ;)

            Všetkým riešiteľom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Jana Havaničová za PK matematiky

          • Ateliér tvorivého písania

          • Dňa 18.4.2024 sa naši francúzštinári zúčastnili Ateliéru tvorivého písania vo francúzštine v priestoroch Gymnázia Jána Adama Raymana. Ateliér zameraný na umeleckú tvorbu - pieseň vo francúzštine -  bol zorganizovaný Francúzskou alianciou v Košiciach. Viedli ho  známi francúzski  hudobníci z LA BALLE DU CHIEN 🎶🎸🇫🇷 Jean-Michel Chevry a Aurélien Boutet. Hudobnci sa počas svojho turné z Berlína cez Bratislavu, Banskú Bystricu presunuli na východ Slovenska do Humenného, Košíc a Prešova. Tu očarili všetkých, ktorí sa prišli pozrieť na ich koncerty počas veľmi úspešného "francúzskeho večera" v klube Bizarre Music Cafe v Prešove a v košickej Tabačke.

            Počas niekoľkých hodín študenti pod vedením šansoniérov vytvorili spoločný originálny text piesne, ktorý profesionáli hneď zhudobnili a študenti si ho mohli spoločne s nimi aj zaspievať.

            Mgr. Natália Čirská

          • FiNNkvíz

          • Dňa 17. 04. 2024 prebiehalo krajské kolo celoslovenskej vedomostnej súťaže zameranej na finančnú gramotnosť FiNNkvíz.

            Tejto súťaže sme sa zúčastnili po prvýkrát a naši žiaci, Erik Kožuško (III.CB), František Richard Varga (III.CB), Jakub Graca (V.AO), Vanesa Rumančíková (III. BB), Alica Hanušinová (III.AB), sa v obrovskej konkurencii 536-tich žiakov z Prešovského kraja nestratili a skvele reprezentovali naše gymnázium. Úžasné 11. miesto získal Erik Kožuško.

            Veríme, že aj v nasledujúcom ročníku budeme mať veľké zastúpenie a výborné výsledky ;)

            Všetkým riešiteľom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

             

            Mgr. Jana Havaničová

            za PK matematiky

          • Objavujeme naše mesto – v knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove

          • Dňa 29. apríla 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili na školskej akcii s názvom Objavujeme naše mesto. V spolupráci s knižnicou P. O. Hviezdoslava mali možnosť nahliadnuť do priestorov budovy knižnice na Hlavnej ulici, a navštíviť aj jej tajomné zákutia, ktoré verejnosti nie sú bežne dostupné. Tohto podujatia sa zúčastnili žiaci prímy a sekundy osemročného gymnázia. 

            Celým podujatím nás sprevádzala známa turistická sprievodkyňa Mgr. Andrea Sivaničová. Po úvodnom privítaní nám priblížila fungovanie knižničného Oddelenia bibliografie a Centra regionálnych dokumentov. Dozvedeli sme sa, že v minulosti sídlila v budove knižnice mestská škola. V súčasnosti na tento účel budova už neslúži, ale uchováva dokumenty primárne z regiónu Prešov a Sabinov, ako napríklad rôzne knihy, monografie, vlastivedné a jubilejné publikácie, zborníky, bulletiny, informačné spravodaje, či kroniky mesta. Naučili sme sa, čo je to rešerš, a ako oň v knižnici požiadať.

            Okrem knižničných informácií nám Mgr. Sivaničová porozprávala aj o historických a súčasných zaujímavostiach mesta Prešov, i jeho blízkeho okolia. Zistili sme, že rok 1299 má pre Prešovčanov veľký význam, pretože v tomto roku kráľ Ondrej III. udelil obyvateľom vtedajšieho Prešova mestské výsady. To pre nich znamenalo, že z dediny  sa zrazu stalo kráľovské mesto, a z poddaných sa stali vážení mešťania.

            Najviac nás upútali legendy spojené s pomenovaním nášho mesta a s možným vysvetlením, prečo sa Prešovu hovorí Jahodové mesto. Krásnou bodkou na záver bolo nahliadnutie do miestnosti bývalej kaplnky, ktorá sa taktiež nachádza v budove knižnice. V nej sme mali možnosť obdivovať nádherný strop zdobený rôznymi náboženskými motívmi.  

            Ďakujeme Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove  za možnosť spoločne objavovať naše mesto a tešíme na ďalšie podobné akcie plné zážitkov z nepoznaného 😊.  

            RNDr., Ing. Andrea Kľučarová,  PhD. & RNDr. Monika Mruzová

          • Naše žiačky, ÚSPEŠNÉ RIEŠITEĽKY celoštátneho kola biologickej a geografickej olympiády! A TalentEXPO 2024 v Banskej Bystrici!

          • V dňoch 25.- 27. apríla sa na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici konalo významné podujatie TalentEXPO 2024 a celoštátne kolá predmetových olympiád v biológii, geografii a technická olympiáda. Išlo o najväčšie stretnutie talentov z celého Slovenska na jednom mieste nielen na súťaženie. Organizátorom bol Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM). Približne 120 žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa do finále prebojovali cez školské, okresné a krajské kolá súperili nielen o prvé miesta, ale aj o postup na prestížne medzinárodné olympiády. Hlavným poslaním bolo prepojiť mladé talenty s firmami a organizáciami s možnosťami uplatnenia ich talentu.

            V deň otvorenia, vo štvrtok, účastníkov (študentov, pedagógov, rodičov) čakal galavečer spojený s rautom. V aule BELIANA FPV UMB odznelo mnoho podnetných prednášok najvyšších akademických pracovníkov UMB a pozvaných hostí z celého Slovenska.

            Piatok, 26. apríl 2024, bol venovaný súťaženiu v celoštátnych kolách predmetových olympiád.

            Dopoludnia, na 1. poschodí, na katedre biológie PF UMB, LILIANA FABIANOVÁ, II.BB, obhájila pred celoslovenskou komisiou biologickej olympiády, v kategórii B, svoju súťažnú prácu: Analýza mikroflóry povrchov školských priestorov s nápaditým výstupným materiálom podporujúcim rovesnícke vzdelávanie.

            Na 3. poschodí, na katedre geografie UMB, HANA VANTOVÁ, z III.CB, absolvovala vedomostný test. Svoju súťažnú prácu: Atraktívne turistické trasy dostupné z Prešova obhájila pred celoslovenskou komisiou geografickej olympiády v popoludňajších hodinách. Porotu očarila vysoká dizajnová úroveň posteru, ktorý ponúkal množstvo užitočných informácií a dokonalú znalosť skúmanej problematiky.

            V sobotu, 27. apríla 2024, sme všetci netrpezlivo čakali na vyhodnotenie celoštátnych kôl predmetových olympiád. Predsedníčka SK BIO, doc. Mgr. Miroslava Slaninová, PhD. vysoko ohodnotila prácu stredoškolákov, a poskytla zhrnutie za súťažné kategórie A, B, C v projektovej časti. Pripomenula, že pri výskumných typoch prác je vždy potrebné overiť informácie priamo pri zdroji, nie sprostredkovane, porovnávať výsledky svojho výskumu s už existujúcimi v danej problematike, možno prizvať externého konzultanta, nespoliehať sa na testovania v špeciálnych podmienkach, vždy mať k dispozícii aj kontrolné vzorky, ... a nápaditosť, originalita a výsledné spracovanie tém boli nadpriemerne spracované.

            Predseda SK GEO, prof. RNDr. Ladislav Tolmáči, CSc, poďakoval všetkým za aktívnu účasť, skvelé súťažné výkony a odovzdal ocenenia súťažiacim.

            Naše žiačky, Liliana Fabianová a Hana Vantová sa stali ÚSPEŠNÝMI RIEŠITEĽKAMI celoštátneho kola predmetových olympiád.

            Srdečne blahoželáme a želáme veľa motivácie do ďalšieho štúdia!

             

            PaedDr. M. Mochnacká, realizuje prípravu žiakov predmetových olympiád na GKII

          • MEDZITRIEDNY VOLEJBALOVÝ TURNAJ GK2

          • Dňa 26.4.2024 sa v priestoroch veľkej telocvične konalo finále medzitriednej volejbalovej súťaže. Do turnaja sa prihlásilo 16 tried, ktoré počas niekoľkých týždňov v popoludňajších hodinách bojovali o postup do finálovej štvorice. Družstvo tvorilo dvanásť hráčov z jednej triedy, súčasťou boli minimálne dve dievčatá. Do turnaja sa prebojovali triedy 4.A, 4.B, 5.BB a 1.B.

            Turnaj krátkym príhovorom otvoril p. riaditeľ S. Šanta, zaželal študentom radosť z hry a dobré športové výkony. Po rozcvičení sa hralo podľa vylosovaného poradia zápasov na dva víťazné sety, systémom každý s každým.

            Hlavnú cenu pre víťaza, chutnú volejbalovú tortu upiekla naša študentka Liliana Petrišinová z 3.CB. Prvé tri miesta boli ocenené medailami, diplomami a sladkými odmenami. Za najlepšieho hráča turnaja bol vyhlásený Marko Hegedűš zo 4.A, najlepšou hráčkou sa stala Tamara Balogová z 1.B triedy.

            Konečné poradie turnaja: 1. miesto 4.A

                                                      2. miesto 1.B

                                                      3. miesto 4.B

                                                      4. miesto 5.BB

             

            Ceny odovzdal p. zástupca M. Soták, pričom ocenil výkony všetkých zúčastnených. Ďalej vyslovil želanie, aby sa tento turnaj stal inšpiráciou pre ďalších študentov v zapájaní sa do aktivít podporujúcich zdravie a dynamiku života na našom GK2.

            Za PK TSV Mgr. Zuzana Lašáková

          • Tvorivá dielňa Médiá a mladý človek

          • Dve študentky našej školy sa zúčastnili trojkolovej tvorivej dielne. Výsledkom bola pozitívna skúsenosť zo sveta médií a získanie certifikátu o absolvovaní, čo môžu využiť v budúcnosti. Tu sú ich postrehy.


            Školenie bolo pre mňa veľmi milým prekvapením. Nestalo sa to iba nejakou mojou povinnosťou kvôli certifikátu. Nakoniec sa to pre mňa Stala sa akousi súčasťou niekoľkých piatkov. Veľmi som sa na sedenia tešila. Určite si zaslúži veľkú poklonu pani lektorka, ktorá mi odovzdala neskutočne veľa informácií a zručnosti. Zatiahla ma do mediálneho sveta, ktorý ma veľmi zaujal. Našla som si nových kamarátov za tak krátky čas a páčilo sa mi ,ako sme sa dokázali spojiť ako jeden tím a stáť si za svojím názorom. Celkovo sa mi páčili názory ostatných. Každé školenie som si užila a uvidím, čo prinesie budúcnosť.

            Natália Vrábliková (3. B)

             

            Podujatie hodnotím pozitívne. Zúčastnili sa ho študenti rôznych stredných škôl, a tak som spoznala nových ľudí a naučila sa nové poznatky. Páčilo sa mi, že pani lektorka, ktorá celý workshop viedla, striedala výklad a jeho uplatnenie do praxe, takže nebol priestor na nudu, práve naopak. Atmosféra bola priateľská a čerešničkou na torte je fakt, že sme získali certifikáty, ktoré nám môžu pomôcť v budúcej profesijnej ceste.
             

            Martina Lakatošová (3. A)