• Vianočný šachový turnaj

          • Tradičný Vianočný šachový turnaj GK2 sa uskutočnil 21.decembra 2023.

            V turnaji hralo 26 študentov v dvoch vekových kategóriách: Starší a Mladší študenti. Hralo sa na 7 kôl švajčiarskym systémom. Zápasy prebiehali na reálnej šachovnici, pričom mobil slúžil ako šachové hodiny. Reportážne fotografie môžte pozrieť: https://photos.app.goo.gl/2RERHzGdeBzgyzK69

             

            Výsledky v kategórii "Starší"

            1. Martin Slivka (VI.AO)

            2. Andrej Hrabovecký (I.BB)

            3. Samuel Breza (IV.A)



            Výsledky v kategórii "Mladší"

            1. Krištof Kinik (III.AO)

            2. Filip Kordovan (I.AO)

            3. Matej Mižanin (II.AO)

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vysokú úroveň šachových partií a príjemnú turnajovú atmosféru. Hrať šachy je zábava, tak nech sa to darí mnohým študentom vo voľnom čase a aj v budúcich turnajoch GK2.

            Mgr. S. Gmitro

          • Vianočný jarmok na GK2

          • V týchto dňoch sme umocnili vianočnú atmosféru aj v našej škole prostredníctvom vianočného jarmoku. Každý si mohol zakúpiť vianočné dekorácie a kreatívne drobnosti, ktoré pripravili naše šikovné kolegyne. Môžu ich tak podarovať svojim blízkym ako milý darček.

            Pohoda a skvelá nálada sálala z každej strany. Ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí sa zúčastnili tejto akcie a aj žiakom, ktorí na nej participovali.

            ♥ Výťažok venujeme tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Mgr. G. Vašková, Mgr. E. Hudáková

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          • Dňa 14.12.2023 sa v priestoroch školy uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V dopoludňajších hodinách žiaci absolvovali online test zo slovenského jazyka a literatúry. Následne popoludní pracovali na transformácii textu a predniesli krátke rečnícke prejavy a diskusné príspevky, ktoré si pripravili na zadané témy.

            V kategórii A obsadil 1. miesto Samuel Šanta, žiak VIII. AO triedy a v kategórii B 1. miesto patrilo Natálii Novickej, žiačke II. BB triedy. Víťazi boli ocenení diplomom a zaujímavými cenami. Vo februári Samuela a Natáliu čaká krajské kolo tejto súťaže. Veríme, že obidvaja budú úspešní.

            Mgr. Ivana Kurtyová

          • Od hoaxov k porozumeniu

          • V piatok 15. 12. 2024 sme s učiteľkami slovenského jazyka a literatúry, Mgr. V. Kordaničovou a PhDr. Ľ. Schvalbovou, navštívili Knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove – Centrum regionálnych dokumentov, aby sme sa zúčastnili prednášky o hoaxoch, bezpečí a porozumení na internete. Hlavným cieľom bolo ukázať nám ako komunikovať s ľuďmi, ktorí majú na sociálnych médiách iný názor ako my. Pán Tomáš Kriššák, ktorý prednášku odprezentoval, nám nakoniec ukázal aj niečo z vlastnej tvorby - komiksy a hru o internetovej bezpečnosti, ktorú sám vytvoril. Sme radi, že sme sa mohli tejto prednášky zúčastniť, dozvedieť sa nové informácie a upevniť si tie, ktoré sme už vedeli.

            žiaci IV.BB a IV.AB

          • Predvianočná atmosféra s Luskáčikom

          • Na javisku Štátneho divadla Košice sa odohráva jedna z najkrajších baletných rozprávok - Luskáčik. Rozprávkové bytosti Princ a Myší kráľ, ale aj Klára, dievčatko s dobrým srdcom a odvahou, ožívajú v nádhernej hudbe Petra Iljiča Čajkovského

            Rozprávkovú novelu Luskáčik a Myší kráľ napísal v roku 1816 nemecký spisovateľ E. T. A. Hoffmann. Dielo sa stalo známym verejnosti vďaka Alexandrovi Dumasovi, ktorý pôvodne pochmúrnejšiu novelu preložil do francúzštiny a prepísal do detskej podoby. Z Dumasovej adaptácie neskôr urobil jedno z najslávnejších baletných predstavení na svete ruský skladateľ Peter lľjič Čajkovský.

            Vďaka tomu, že dej sa odohráva na Štedrý večer,  stal sa z tohto baletu  symbol Vianoc. Tento rozprávkový príbeh s podmanivými melódiami sme si užili so študentmi ruského jazyka dňa 7.12.2023 vo vypredanom večernom predstavení. Krásna hudba, skvelí tanečníci, zaujímavá scéna či očarujúce kostýmy nás vtiahli do rozprávkového sveta, ktorý nás úplne pohltil. K predvianočnej atmosfére prispelo nielen predstavenie, ale aj krásne vyzdobené foyer a okolie divadla. Tešíme sa na ďalšie predstavenia, ktoré spoločne navštívime.

                                                                                                                  Mgr. Daniela Mičkaninová

          • Svet profesií v Ruskom slove

          • Od decembra sa  slovenské mestá – Prešov, Košice, Vrbové, Vráble, Banská Bystrica, Michalovce, Bratislava a Rajec – stávajú dejiskom regionálnych kvalifikačných kôl súťaže Ruské slovo.

            Ruské slovo je súťaž v prednese pôvodnej a vlastnej umeleckej tvorby v ruskom jazyku určená pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl, ktorej cieľom je rozvíjať estetické cítenie, komunikačné a interpretačné zručnosti žiakov, podnecovať tvorivosť žiakov, propagovať hodnotnú ruskú literatúru a prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk a kultúru.

            V tomto školskom roku sa koná už 18. ročník súťaže, ktorej téma sa každý rok mení a tohto roku je súťaž venovaná téme „Svet profesií.“  Krajské kolo Prešovského kraja sa konalo 1.12.2023 v Centre voľného času ABC.

            Stretli sa tu súťažiaci v celého kraja a reprezentovali svoje školy v prednese poézie, prózy a spevu. Našu školu reprezentovala  v kategórií spev Laura Lindemanová, ktorá sa umiestnila na 3. mieste. Srdečne blahoželáme a želáme si, aby v nasledujúcich ročníkoch bolo ešte viac študentov, ktorí budú reprezentovať našu školu v rôznych kategóriách.

            Mgr. Daniela Mičkaninová

          • HIV/AIDS Prevencia, národná súťaž, Bratislava

          • 1. december sa už tradične venuje problematike HIV/AIDS. Svetová zdravotnícka organizácia ho v roku 1988 vyhlásila za Svetový deň boja proti AIDS. Väčšina ľudí žijúcich s HIV/AIDS si svoj osud nevybrala a zaslúžia si našu podporu! ... nie náhodou, 1. decembra 2023, sa v našom hlavnom meste konala NÁRODNÁ SÚŤAŽ HIV/AIDS prevencia, jej II. finálové kolo, ktorú usporadúva Mládež Slovenského Červeného kríža od roku 2015. Z 87 registrovaných družstiev z celého Slovenska sme postúpili do užšieho výberu už 16. 11. 2023, keď sme úspešne absolvovali I. online kolo.

            3 - členné družstvo žiačok GK2 zo sexty A v zastúpení Viktória KUCHÁROVÁ, Klára MOCHNACKÁ a Anna ŠUTKOVÁ spolu s ďalšími z Trnavy, Martina, Nových Zámkov, Košíc, ... (celkom 9 súťažných trojíc) vypracovávali 5 teoretických zadaní počas celého dňa pod dohľadom odbornej poroty. Dievčatá zúročili svoju prípravu a získali pre našu školu 2. MIESTO! Prezident Mládeže Slovenského červeného kríža, Bc. András Zemes, ako aj ďalší prítomní členovia prezídia, im odovzdali víťazný pohár za 2.miesto, medaily a skvelé ceny! Pripájame sa aj my a súťažnému tímu srdečne BLAHOŽELÁME! A ... ešte raz vyslovujeme obdiv za naštudovanie veľmi náročnej témy.

            PaedDr. Martina Mochnacká, za PK biológie

             

            Účasť na prezenčnom finálovom kole v nás zanechala motiváciu venovať sa uvedenej problematike naďalej, umocnila potrebu šírenia osvety, používania teoreticky korektného slovníka pri odovzdávaní informácií potencionálnych dôsledkov rizikového správania sa jedinca, ... a aj v prostredí rovesníkov nebáť sa otvárať diskusiu o problematike šírenia pohlavne prenosných chorôb, nebyť ľahostajným a prispieť k odstráneniu predsudkov, diskriminácie a stigmatizácie ľudí žijúcich s HIV/AIDS. Stretli sme mnoho stredoškolákov, ktorí sú zapojení do realizácie projektov prevencie HIV/AIDS na Slovensku.

            Zelená stužka je symbolom nádeje, znakom dospelosti, dorásť na úroveň maturanta, ... síce sme len v sexte, ale naše bundy zdobili na spiatočnej ceste domov červené stužky, ktoré sú symbolom globálnej kampane Medzinárodnej federácie spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca pre prevenciu HIV/AIDS.

            Finálny dojem venovaný problematike HIV/AIDS v tento deň bol umocnený našim pohľadom na Prezidentský palác, ktorý pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS svietil načerveno.

            Viki, Klára, Anna (sexta A)

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

          • V živote najdôležitejší je vzťah s ľuďmi – od najjednoduchšej formy, keď sa na okoloidúceho usmejete, až po hlboké putá s rodinou, priateľmi a láskami.“       Lorna Byrne

            Aký rozmer môže mať láska... vyvoláva pocity harmónie, spokojnosti, šťastia, vnútornej rovnováhy, ľahkosti, nádhernej farebnosti, blízkosti, pohladenia...spája ľudí, robí ich blízkymi, známymi, priateľmi...

            DOBRO a LÁSKA našej komunite PRISTANE a aj preto sme sa zapojili do celoslovenskej zbierky KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK.

            Aj tieto Vianoce sme sa rozhodli  potešiť seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci ICH aj NÁS. Naplnili sme krabice od topánok maličkosťami, ktoré môžu potešiť osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto sme do krabice nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca ❤️.
             

            Vianoce klopú na dvere.
            A... "Čaro Vianoc spočíva v tom, že šťastie a prekvapenie ostatných, dokáže urobiť šťastnými nás."
            (Toni Sorenson)

            PhDr. Ľ. Bujňáková

          • Návšteva Katedry psychológie FF UPJŠ v Košiciach

          • 1. decembra 2023, po predchádzajúcom pozvaní Katedry psychológie FF UPJŠ v Košiciach, sa seminaristi psychológie GK2 zúčastnili workshopu „Ako zvládnuť významné rozhodnutia v našom živote“. Ktorý sa konal na pôde fakulty v Košiciach pod vedením odborných pracovníkov. Po workshope nasledovala prehliadka fakulty, Univerzitnej knižnice a Univerzitného poradenského centra KPPaPZ.

            Ako vnímali naši seminaristi toto podujatie?

            F. M.: Podujatie hodnotím veľmi pozitívne. Dozvedeli sme sa informácie o možnosti štúdia psychológie v Košiciach. Vyskúšali sme si rôzne aktivitky súvisiace so psychológiou. A vedúce exkurzie nám taktiež ukázali ako zvládnuť záťažové situácie či ako zvládnuť dosiahnuť svoj stanovený cieľ. Cesta vlakom tam a späť bol príjemný bonus, kde sme sa mohli dobre porozprávať. Ďakujem za možnosť zúčastniť sa tejto akcie.

            T. S.: Exkurzia na FF UPŠ ma veľmi zaujala a prekvapila. Nemyslela som si, že ma to až tak zaujme. Taktiež aktivity, ktorých sme sa zúčastnili boli super. Vďaka tejto exkurzii mám nového chrobáka v hlave.

            K. M.: Prednáška bola veľmi zaujímavá a poučná, prostredie školy príjemné.

            L. M.: Podujatie hodnotím pozitívne, som úprimne rada, že som sa mohla zúčastniť. Priblížilo mi to štúdium psychológie vo všeobecnosti, zároveň som získala náhľad na danú školu a jej priestory. Celé podujatie prebiehalo vo veľmi príjemnej a pokojnej atmosfére. Páčilo sa mi aj to, že sme neboli zmixovaní s inými školami, teda bolo to intímnejšie než DOD na VŠ zvyknú bývať. Časovo to bolo rozvrhnuté super, nebol priestor na nudu, čas sa nevliekol, zároveň sme mali dostatok času na nasávanie potrebného.

            V. N.: Exkurzia bola perfektná. Išli sme aj veľmi dobrý kolektív a veľmi sa mi páčili aktivity ktoré sme tam robili. Organizácia bola super. Prekvapili ma SCIO testy a veľa som sa toho aj dozvedela o psychológii, fungovaní na škole a výučbe. Fakulta sa mi veľmi páčila.

            PhDr. Ľ. Bujňáková

          • Slávnostný koncert Diridoniek

          • Tanec, dynamika, emócia a sila. Presne takými, ale aj ďalšími pozitívnymi slovami by sme dokázali opísať výročný koncert Diridoniek, ktorého sme sa dňa 21.11.2023 my, trieda III.BB, zúčastnili. A aj takouto formou sme sa v tento deň v PKO Čierny orol umelecky nasýtili. Nie je však náhoda, že sme navštívili tento galakoncert, pretože naším kompasom tohto slávnostného koncertu sa stala naša šikovná spolužiačka Sofia Paracková, ktorá už roky pôsobí medzi prešovskými mažoretkami. Vystúpenie a aj jeho samotný dej v nás zanechal silný umelecký zážitok, posilnil kolektív, rozveselil tváre, ale aj ukázal, že ako kolektív sme schopní podporiť tých najbližších – našich tvorivých spolužiakov, a byť im v pätách počas ich najbližších úspechov.

            Vanesa Rumančíková, III.BB