• OKRESNÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády kategórie D, na ktorom nás úspešne reprezentovala Eliška Kandráčová (IV.AO). V konkurencii 30 študentov sa Eliška umiestnila na 3. mieste a postúpila do krajského kola, ktoré sa uskutoční 18.4.2024.

            Eliške srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia na krajskom kole.

            RNDr. Ľudmila Kundrátová

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - OKRESNÉ KOLO

          • V dňoch 25. a 26. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo najstaršej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom sme mali bohaté zastúpenie – Nina Jurková (I. AO), Katarína Eliášová (I. AO), Ella Diana Mazarová (I. AO), Mária Dúbravská II. AO, Anna Kasalová (III. AO), Adela Cocuľová (IV. AO).

            V silnej konkurencii sa nám podarilo získať niekoľko ocenení:

            Anna Kasalová (III. AO) - 2. miesto v próze v 3. kategórii,

            Adela Cocuľová (IV. AO) – 3. miesto v próze v 3. kategórii,

            Ella Diana Mazarová (I. AO) – 1. miesto v poézii v 2. kategórii.

            Na krajské kolo postupuje Ella Diana Mazarová, ktorej držíme prsty.

            Všetkým dievčatám srdečne blahoželáme.

            PhDr. B. Kovaľová

          • Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku

          • V dňoch 19.- 20.3. 2024 sa v Bratislave konalo Celoštátne kolo Olympiády v španielskom jazyku, kde naša žiačka, Janka Dzurjaková z II.A triedy, reprezentovala nielen našu školu, ale aj Prešovský kraj.

            Organizátori sa postarali aj o kultúrny program pre žiakov a učiteľov, ktorý sa uskutočnil v predvečer súťaže. Bola to prehliadka Bratislavy v španielskom jazyku. Tento neformálny večer umožnil žiakom spoznať svojich konkurentov, ale aj nadviazať priateľstvá. 

            Samotná súťaž prebiehala dňa 20.3. 2024 v štyroch kategóriách, naša Janka Dzurjaková si po dôkladnej príprave vybojovala nádherné 2.miesto v kategórii A. Touto cestou sa chceme ešte raz poďakovať za vynikajúcu reprezentáciu našej školy, nášho kraja a prajeme jej nech ju tieto výsledky naďalej motivujú, nech jej nadšenie a láska k španielskemu jazyku naďalej pretrváva.

            Sme na teba hrdí.

            ENHORABUENA, JANKA

            Mgr. Mária Semanová

          • Šikovné dážďovky na GK2? ÁNO! A aj šikovní žiaci

          • Dňa 18.3.2024 sa na našej škole uskutočnilo rovesnícke vzdelávanie v oblasti vermikompostovania. Naše zanietené študentky - Veronika Gmitrová a Nina Porjandová - nám všetkým ukázali, že postarať sa o bioodpad je v podstate veľmi jednoduché.

            Ďakujeme za prínosné informácie, účastníkom za ochotu trochu si zašpiniť ruky, ale výsledok stojí zato. Naše, spoločne tvorené a založené, GéKá vermikompostéry. Ďakujeme.

            Študenti, ktorí sa workshopu zúčastnili, budú v pondelok počas veľkej prestávky oboznámení s pravidlami "týždňovej adopcie" našich dážďoviek. Stretneme sa v učebni etiky. Tešíme sa, že sa naša zelená komunita GK2 rozrastá o nových rozhľadených členov. 

            Za tím EkoĎalej 

            PhDr.Silvia Ernstová

          • Olympiáda vo francúzskom jazyku - krajské kolo

          • Dňa 9.2.2024 sa konalo krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku, na ktorom nás úspešne reprezentovali traja žiaci.

            V kategórii 2A si druhé miesto vybojoval Maxim Centko z 2.AB.

            Rovnako druhá v kategórii 2C sa umiestnila Joya Boulos, tiež z 2.AB.

            V kategórii 2B patrí tretie miesto Zuzane Eliášovej zo 4.B.

            Ceny študentom 20.3. odovzdala osobne predsedníčka Krajského kola olympiády vo francúzskom jazyku pre Prešovský kraj Mgr. Daniela Taročková.

            Všetkým trom súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa nadšenia a ďalších úspechov  pri štúdiu francúzskeho jazyka.

            Mgr. Natália Čirská

          • Krajské kolo Geografickej olympiády

          • Krajská komisia geografickej olympiády pre Prešovský kraj a Katedra geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV Prešovskej univerzity na Ul. 17 novembra v Prešove zorganizovali 19. marca 2024 krajské kolo 52. ročníka Geografickej olympiády v kategóriách A, B, Z. Študentom a sprevádzajúcim pedagógom okrem vedomostného testu, obhajoby súťažných prác sa ponúkal aj bohatý sprievodný program. Akademickí pracovníci zaškolili účastníkov do potreby tvorby mapového obsahu pre humanitárnu pomoc (prednášajúca J. Michalková), odzneli zaujímavé poznatky o krajine Sandokana, Malajzii (prednášajúci A. Fogaš) a v príjemnej atmosfére sa zúčastnení popasovali s kvízovými otázkami.

            Našu školu na 52. ročníku KRAJSKÉHO KOLA GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY reprezentovala HANA VANTOVÁ z III.CB v kategórii B so svojou prácou „Atraktívne turistické trasy dostupné z Prešova“. Obhájila svoj terénny výskum spracovaný vo forme posteru s vlastnými mapovými výstupmi a ZÍSKALA 2. MIESTO! Postupuje do CELOSLOVENSKÉHO KOLA súťaže!

            Srdečne blahoželáme, želáme veľa úspechov a oveľa viac nových poznatkov, ktoré vyššia úroveň súťaže pri vycestovaní za kataster sídla poskytuje.

             

            PK geografie na GK2

          • Mesiac frankofónie

          • MESIAC FRANKOFÓNIE priniesol na GK2 zaujímavé stretnutia.

            Pre triedy 6.AO a 4.BB to bol rozhovor o poézii písanej v jazyku créole s autorkou Alissia Paviel z ostrova Réunion dňa 15.3.2024.

            Francúzštinári z tried III.AO, II.AB a I.BB sa zúčastnili aktivity, ktorú pripravila Francúzska aliancia v spolupráci s klubom hádzanej Tatran Prešov pre  študentov francúzštiny s frankofónnymi hráčmi klubu.

            Čakalo nás interview so žiackymi otázkami, autogramiáda a fotenie sa s bývalým hráčom Aix-en-Provence a Sarrengourgu Chorvátom Mariom Cvitovičom a Francúzom Adama Sako, bývalým hráčom Tremblay-en-France a Ivry-sur-Seine a celým klubom. Krásny príklad toho, že šport a jazyky sú jedinečným   prostriedkom na spájanie ľudí a  budovanie vzťahov a priateľstiev bez  hraníc.

            Mgr. N. Čirská

          • Výtvarná výchova v Caraffke

          • Dňa 14. marca 2024 sa žiaci prímy v rámci predmetu výtvarná výchova premiestnili do Mestskej galérie Caraffka, v ktorej sa zúčastnili sprievodu výstavou a následného workshopu. Počas neho si ľubovoľne zdobili tašky farbami na textil. A na záver si svoje originálne výtvory, spolu s malou sladkou pozornosťou, zobrali s hrdosťou so sebou.

            Mgr. A. Oberstová

          • Zapojili sme sa do 2. ročníka výzvy „Šírime digitálne dobro“

          • Ako sa dajú pomocou internetu meniť veci k lepšiemu? Ako byť influencerom digitálneho dobra?

            Výzva ku Dňu bezpečného internetu 2024, ktorú organizovalo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) v spolupráci s neziskovou organizáciou digiQ – Digitálna inteligencia a Národnou linkou na pomoc deťom v ohrození Viac ako ni(c)k, ktorej zriaďovateľom je Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. 

            Z listu Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch

            Ďakujeme za aktívnu účasť vo výzve, za všetko, čo robíte pre Vám zverené deti, a zvlášť za aktivity súvisiace s ich prítomnosťou v digitálnom priestore. Všetci dobre vieme, že tento priestor je ich životným prostredím, hranicu medzi offline a online nevnímajú tak ostro ako my starší. Všetko pekné, čo v ňom zažijú, prežívajú podobne ako zážitky „tvárou v tvár.“ Podobne je to však aj s rizikami. Ďakujeme Vám za to, že ich týmto svetom sprevádzate.

             Americký spisovateľ James Arthur Baldwin povedal, že „Deti neboli nikdy dobré v poslúchaní starších, ale nikdy nezlyhali v ich napodobňovaní.“ Sme radi, že ste ich počas aktivít ku Dňu bezpečného internetu viedli svetom digitálneho dobra a veríme, že majú čo napodobňovať a odniesť si aj do ďalších rokov.

            MARIÁN HAMADA

            Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch

             

            Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

             

            Príspevok č. 1

            • Žijeme vo svete,  kde zlo „prevyšuje“ dobro, kde ho ako keby viac zvýrazňujeme, vyhľadávame... Digitálny priestor je toho príkladom... 
            • Myslíme si, že vplyvní ľudia by mali propagovať POZITÍVNE SPRÁVY, vyvažovať negatívne informácie (lebo aj tie patria k bežnému životu), relevantnými odporúčaniami a odkazmi, nešíriť nepravdy, hoaxy...paniku. To vnímame aj ako ich  zodpovednosť... 
            • Ak chceme šíriť digitálne dobro...vráťme sa k základným etickým princípom sociálneho fungovania – otvorené vnímanie, rozvážnosť, zaangažovanosť každého z nás na šírení dobrého ducha spoločnosti, tolerancii, uvedomenie si ľudskej zraniteľnosti (primárne určitých vekových kategórií)... 
            • Ak chceme šíriť digitálne dobro – selektujme rozumné veci, odporúčajme rýchly a relevantný prístup k nezavádzajúcim, neskresleným, nie povrchným informáciám...komunikujme, počúvajme a múdro zdieľajme... 
            • Influencer digitálneho dobra motivuje, inšpiruje k zdravému životnému štýlu a posilneniu duševného zdravia, ponúka vlastné poznanie, napr. vo vzťahu k záujmom...  
            • Influencer digitálneho dobra nešíri nenávistné komentáre, nepodporuje akúkoľvek šikanu, kyberšikanu, upozorňuje na fake profily šíriace hoaxy, nehatuje na sociálnych sieťach...šíri overené informácie s odvolaním sa na zdroje, podporuje dobročinné aktivity – zbierky na profiloch s pravdivými, overenými, transparentnými informáciami... 
            • Influencer digitálneho dobra nepodlieha naliehavému emocionálnemu tlaku a extrémnej limitácii výzvy – overí, zváži, prekomunikuje doma/ v škole, zaujíma sa o názor inej generácie, snaží sa konvertovať negatívne zdieľania do polohy záujmu o pravdivosť informácií... 

             Študenti III. B GK2 Prešov

             

            Príspevok č. 2

            Naša výzva a odpoveď:

             

            • Uplatňujme a dodržiavajme ľudské práva, práva dieťaťa vo virtuálnom priestore
            • Zdieľajme, že voľnosť a sloboda virtuálneho priestoru neznamená netoleranciu na internete – netolerujme nerešpektovanie
            • Vytvárajme asertívny jasný postoj a realizujme následné systémové právne kroky voči nerešpektujúcim osobám:

            STOP    

            trollingu - zverejňovaniu provokatívnych, poburujúcich komentárov

            flamingu      - zverejňovaniu urážlivých správ

            phishingu    - vylákaniu osobných údajov ako sú heslá, používateľské mená a ich následnému zneužitiu

            kyberšikane - cyberbullyingu, cybermobbingu, cyberstalkingu, zneužitiu identity užívateľa informačných technológií - súkromia, osobných údajov, videí, fotografií, vytvárania falošných profilov

            hoaxom - šíreniu nepravdivých alebo nepresných informácií a nevhodnému obsahu na internete

            • Vytvorme erudované poznanie sociálnej sféry – sieťovanie odborných portálov, stránok – analýza pozitívneho i negatívneho diania bez fixácie na negatívne informácie
            • Šírme dobro individuálne, skupinovo, mediálne...– motivujme k sebaprezentácii, k vnímaniu harmónie a súladu, k vzájomnej podpore – OCEŇUJME prosociálnosť...
            • Buďme kriticky mysliaci aj vo virtuálnej komunikácii...

            Predmaturanti – seminaristi psychológie GK2 Prešov

             

            Príspevok č. 3

            CHCEME BYŤ INFLUENCERI DIGITÁLNEHO DOBRA UŽ DNES a VY?

            • Digitálne dobro je presadzovanie prevencie a slušného správania na internete – vyvarovanie sa toxicity pri online hrách, používanie rešpektujúcej komunikácie bez nenávistných prejavov a zdieľaní.
            • Digitálne dobro by malo byť našou súčasťou – inšpirujme sa k pozitivite, tolerujme sa, podporujme rozvoj mediálnej gramotnosti vo všetkých vekových kategóriách, blokujme ľudí, ktorí šíria negativitu.
            • Propagujme a zdieľajme digitálny obsah, ktorý má pozitívny vplyv a prínos – vzdelávací materiál, kreatívne diela, motivačné aplikácie...

            Maturanti seminaristi psychológie GK2 Prešov

          • Jarná migrácia obojživelníkov na Sigorde

          • Každoročne sa s nástupom jari prebúdzajú tisíce obojživelníkov v rekreačnej oblasti Sigord. Putujú k priehrade, aby položili do vody vajíčka a zabezpečili tak novú generáciu. Čaká ich však strastiplná cesta cez frekventovanú vozovku. Preto dobrovoľníci v spolupráci s Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove stavajú okolo cesty zátarasy a potom, čo sa spustí ťah, ich zbierajú do vedier a prenášajú do bezpečia. Medzi dobrovoľníkmi nechýbajú ani študenti nášho gymnázia. Pridávajú sa k nim aj ich rodičia.

            V sobotu dňa 9.3.2024 sa konala na Sigorde veľká brigáda. Podarilo sa nám natiahnuť stovky metrov zábran.

            Veľká vďaka patrí týmto žiakom:

            Nela Brellošová, Katarína Boľanovská, Sophie Garnier, Šimon Krompaščík (všetci IV.AO), Jakub Graca s mamkou (V.AO), Bibiana Baranová (I.A), Miriam Ferenčíková (II.AB), Juraj Izdenczy (III.AB), Hana Vantová s ockom (III.CB) a Lillian Ryníková (VII.AO). Ba, pridali sa aj naše bývalé študentky Anita Sventeková a Lívia Rigasová.

            Už sa tešíme na prvé ropuchy, mloky a skokany.

            Kto by sa chcel dozvedieť viac o tejto aktivite, prípadne sa chcel pridať, kontaktujte Mgr. Ondreja Sabolčíka.

            Mgr. O. Sabolčík